Pažintis su britų teatriniu elitu – didžiajame ekrane

Viena svarbiausių Jungtinės Karalystės scenos meno šventovių Londono nacionalinis teatras 2009-aisiais pradėjo transliuoti savo spektaklius didžiuosiuose šalies kino ekranuose. Pirmąjį – „Fedrą“ su Helen Mirren – pamatė 70-ties vietos kino teatrų publika. Šiandien šios transliacijos jau pasiekia pustrečio tūkstančio kino teatrų 60-yje pasaulio šalių.

Pagrindinius spektaklio herojus – mokslininką Viktorą Frankenšteiną ir jo sukurtą monstrą pakaitomis vaidina B.Cumberbatchas ir J.L.Milleris.<br> Organizatorių nuotr.
Pagrindinius spektaklio herojus – mokslininką Viktorą Frankenšteiną ir jo sukurtą monstrą pakaitomis vaidina B.Cumberbatchas ir J.L.Milleris.<br> Organizatorių nuotr.
 Monstras (B.Cumberbatchas) smaugia Frankenšteino sužadėtinę.<br> Organizatorių nuotr.
 Monstras (B.Cumberbatchas) smaugia Frankenšteino sužadėtinę.<br> Organizatorių nuotr.
 Aktorius M.Gatissas - Jurgis III.<br> Organizatorių nuotr.
 Aktorius M.Gatissas - Jurgis III.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

Oct 29, 2018, 5:15 PM, atnaujinta Oct 29, 2018, 5:25 PM

Tai puiki proga susipažinti su britų teatro elitu, pamatyti dramose vaidinančius žinomus kino aktorius, šiuolaikinių britų dramaturgų pjesių inscenizacijas, garsių režisierių naujausius darbus.

Praėjusį sezoną transliacijos iš Londono pasiekė ir „Forum Cinemas Vingis“ kino teatrą Lietuvoje. Jų populiarumą liudija kad ir šio pirmadienio seansas, į kurį išpirkti visi bilietai. Tačiau tuo stebėtis neverta – ekrane atgis Mary Shelley gotikinio romano „Frankenšteinas arba šiuolaikinis Prometėjas“ adaptacija, tapusi tikra teatro sensacija.

2011-aisiais „Oskaro” laureato Danny Boyle'o („Traukinių žymėjimas“, „Lūšnynų milijonierius“, „127 valandos”) pastatytą spektaklį jau pamatė pusė milijono kino teatrų lankytojų. Jį išgyrė ne tik britų kritikai. „The New York Times“ D.Boyle'o režisūrą pavadino magiška. Šis buvęs „Royal Court Theater“ vadovas iki šio spektaklio premjeros daug metų nedirbo teatre, bet visus sužavėjo savo vaizdinėmis metaforomis.

Be to, pagrindinius spektaklio herojus – mokslininką Viktorą Frankenšteiną ir jo sukurtą monstrą pakaitomis vaidina garsūs aktoriai Benedictas Cumberbatchas („Šerlokas“, „Hamletas“) ir Jonny Lee Milleris („Elementaru“, „Traukinių žymėjimas“). Pirmadienį transliacijoje monstrą įkūnys B.Cumberbatchas.

Anot kritikų, prieš du šimtus metų sukurto siaubo romano adaptacija (aut. Nickas Dear'as) yra artimesnė originalui už kitas ir aštresnė. Joje dėmesys sutelktas į monstrą, tapusį Frankenšteino „alter ego“ ir keršto angelu. Vis gi iki pabaigos lieka taip ir neaišku, kuris iš dviejų personažų yra tikrasis monstras – būti Dievu užsimanęs mokslininkas ar jo nelaimingas tvarinys, patekęs į žiaurius priešiško pasaulio gniaužtus.

„Boyle'as meistriškai vaizduoja žmones, bandančius ištrūkti iš gyvenimo spąstų. Čia šitie spąstai – pats gyvenimas. Aš nežinau scenoje įkūnyto skausmingesnio prievartos ir gimimo stebuklo paveikslo už šį“, – rašė apie „Frankenšteino“ premjerą „The New Your Times“ kritikas.

B.Cumberbatcho vaidybą jis pavadino „nepamirštama“.

Šį sezoną bus galima pamatyti dar tris Londono nacionalinio teatro spektaklius.

Lapkričio 26 d. „Forum Cinemas” bus transliuojamas spektaklis pagal populiaraus šiuolaikinio Didžiosios Britanijos dramaturgo Alano Bennetto pjesę „Karaliaus Jurgio III beprotybė“ („The Madness of George III“) apie galingiausią XVIII amžiaus pabaigos pasaulio valdovą, kentėjusį dėl psichinės ligos.

Pirmą kartą teatro scenoje ši drama buvo pastatyta 1991-aisiais ir sulaukė didžiulio populiarumo. Po trejų metų „Karaliaus Jurgio beprotybė“ tapo ir kino filmu, kuris laimėjo vieną „Oskarą“ ir tris Britanijos kino BAFTA apdovanojimus. Naujoje Londono Karališkojo nacionalinio teatro versijoje pagrindinį tragiško, psichine liga sirgusio ir galų gale išprotėjusio karaliaus vaidmenį sukūrė kino ir teatro aktorius Markas Gatissas („Šerlokas“, „Sostų karai“, „Koriolanas“).

Gruodžio 10-ąją bus rodoma W.Shakespeare'o tragedija „Antonijus ir Kleopatra“(„Antony & Cleopatra“) apie nemirtingą Egipto karalienės Kleopatros ir Romos respublikos politiko bei karvedžio Marko Antonijaus meilę, nulėmusią ištisų valstybių likimus.

Pagrindinius vaidmenis spektaklyje kurs Ralphas Fiennesas („Anglas ligonis“, „Šindlerio sąrašas“, „Koriolanas“) ir Sophie Okonedo („Ruandos viešbutis“, „Oliveris Tvistas“).

Vasario 4-ąją transliacijų iš Londono sezoną užbaigs spektaklio „Aš nebėgu“ („I'm Not Running“) pagal šiuolaikinio britų dramaturgo Davido Hare‘o pjesę „Aš nebėgu“ (I'm Not Running) premjera.

„The Washington Post“ D.Hare'ą yra pavadinęs „geriausiu dabartiniu angliškai rašančiu politiniu dramaturgu“. Spektaklis „Aš nebėgu“ – taip pat politinio atspalvio. Jo dėmesio centre – kolegų ir pacientų gerbiama gydytoja Paulina Gibson, kurios pasaulis apsiverčia aukštyn kojom, po daugybės metų sutikus buvusį vaikiną – jos įsitikinimams priešingos leiboristų partijos aktyvistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.