Nusikelkite į svingo eros laikus kartu su „The Swing Cats“ Paliesiaus dvare

Jau lapkričio 10 d. Paliesiaus dvaras skambės nuo nuotaikingų svingo melodijų – vyks grupės „The Swing Cats“ pasirodymas. Ši vaikinų grupė dažnai atlieka „gypsy“ džiazą, kuris itin energingas ir gana retai girdimas, tad šis koncertas – puiki galimybė pasisemti geros muzikinės energijos ir nuotaikos.

„The Swing Cats“ dažnai atlieka „gypsy“ džiazą, kuris itin energingas ir gana retai girdimas.
„The Swing Cats“ dažnai atlieka „gypsy“ džiazą, kuris itin energingas ir gana retai girdimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2018, 2:28 PM

Pasikalbėjome su vis dar neretai Pilies gatvėje Vilniuje grojančiais „The Swing Cats“ muzikantais apie grupės susikūrimą, meilę džiazui ir įkvėpimą.

– Lapkričio 10 d. koncertuosite Paliesiaus dvare. Kokią programą esate parengę? – pasiteiravau grupės įkūrėjo Romano Gorodeckio.

– Mes atliekame įvairius kūrinius – dažniausiai džiazo standartus. Tikrai bus dainų iš animacinių filmų ir autorinių „The Swing Cats“ kūrinių. Stengiamės pabrėžti instrumentinius ir virtuoziškus solo grojimus, kuriuos atlieka mūsų gitaristas Vadimas Stankevičius.

– Kaip susibūrė „The Swing Cats“?

– Susikūrimo istorija gana įdomi. Galima sakyti, kad visi susipažinome gatvėje, nes ten grojome. Kaip vieną kartą yra sakęs Johnas Lennonas: „Norint įkurti grupę, reikia išmokyti draugus groti.“

Labai panašiai nutiko ir mums. Nors muzikuoti mokėjome visi, tai darėme skirtingai. Dauguma grupės narių yra išsilavinę muzikantai, bet visada buvo bent du nariai, kurie negrojo džiazo profesionaliai, – grojome, kaip mokėjome, tačiau norėjome tai daryti geriau.

Tiesą sakant, aš pats norėjau išmokti geriau groti „gypsy“ džiazą, todėl įkūriau grupę, kad nuolatos galėčiau tobulėti.

– Kaip pradėjote groti „gypsy“ džiazą? Ir kodėl pasirinkote būtent šią kryptį?

– Pradėjome groti, nes užsikrėtėme vienas nuo kito. Aš pats būdamas paauglys išgirdau, kaip „gypsy“ džiazo kūrinį mokosi atlikti mano geriausias draugas. O jis, pasirodo, tuo kūriniu susižavėjo išgirdęs jį žaidimo „Mafija“ garso takelyje.

Taip ir prasidėjo susidomėjimas šiuo žanru, kurio pradininkas – improvizacijos meistras Django Reinhardtas. Kadaise teko perklausyti visą jo diskografiją, ir tai buvo didžiausia įtaka. Įdomiausia, kad lygiai taip pat nutiko ir mūsų grupės dabar atostogaujančiam vokalistui. Kiti nariai su šiuo žanru susipažino studijuodami džiazą.

– Ką jums apskritai reiškia džiazo muzika?

– Džiazas – plati sąvoka, ji man yra žodžio „laisvė“ sinonimas. Mūsų grupė daugiausia atlieka svingą. Tai labai nuotaikinga muzika, turinti daugiau rėmų nei modernusis džiazas. O „gypsy“ džiazas priskiriamas prie svingo požanrio ir turi dar daugiau taisyklių.

Taigi turbūt klausite: kur ta laisvė? Atsakysiu, kad žavesys yra būtent tai, kad tokioje sudėtingoje muzikoje atlikėjas laužo taisykles solo partijomis virš ganėtinai griežtos aranžuotės. Kiekvieną kartą viską sugroji skirtingai – visada keičiasi akcentai, frazės, sakiniai.

– Kas jus įkvepia muzikuoti?

– Muzikavimas – tai geras laiko praleidimas su draugais, galimybė pamatyti naujas vietas, susipažinti su žmonėmis. Tai galimybė išreikšti save per autorinius kūrinius, gyvenimo būdas, kuris su kiekvienu nauju koncertu suteikia labai daug naujos patirties.

– Gal turite ritualų, kuriuos atliekate prieš pasirodymus?

– Pavizginame uodegas ir sušaukiame: „Go Cats go!“ (Juokiasi.)

– Kokią žinią skleidžiate, ką savo atliekama muzika stengiatės perduoti klausytojams?

– Tiesiog gerą nuotaiką arba jausmą, tarsi su draugais atsisėstumėte pasikalbėti virtuvėje, tik muzikine forma. Katinai mėgsta komfortą, taip pat mėgsta jį skleisti, būtent todėl vertiname instrumentinius pragrojimus, tai labiausiai mus atpalaiduojanti kūrinio dalis.

– Kur dar artimiausiu metu „The Swing Cats“ galės išgirsti jūsų klausytojai?

– Šiuo metu artimiausias koncertas bus „Gray“ restorane, kuris įsikūręs Pilies gatvėje Vilniuje. Jis vyks Naujųjų metų proga. Taip pat mus gana dažnai galima išgirsti džiazo klube „Jazz Cellar“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.