Europos kino akademijos apdovanojimų favoritas atkeliauja į ekranus

Lapkričio 10 d. Sevilijoje paskelbti šių metų Europos kino apdovanojimų nominantai. Tarp daugiausiai nominacijų surinkusių filmų – Matteo Garrone „Dogman“, Ali Abbasi „Riba“ („Gräns“, 2018 m.), Alice Rohrwacher „Laimingasis Ladzaras“ („Lazzaro felice“, 2018 m.) ir nuo šio penktadienio kinuose pasirodantis debiutinis belgų režisieriaus Luko Dhonto filmas „Mergina“ („Girl“, 2018 m.).

Kadras iš filmo „Mergina“.
Kadras iš filmo „Mergina“.
Kadras iš filmo „Mergina“.
Kadras iš filmo „Mergina“.
Kadras iš filmo „Mergina“.
Kadras iš filmo „Mergina“.
Kadras iš filmo „Mergina“.
Kadras iš filmo „Mergina“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 17, 2018, 11:16 AM, atnaujinta Nov 19, 2018, 2:35 PM

Filmas nominuotas geriausio filmo, geriausio aktoriaus ir debiuto kategorijose. „Mergina“ taip pat yra šių metų Belgijos oficialus kandidatas „Oskarui“ užsienio kalbos kategorijoje. 

Filme pasakojama istorija apie 15-metę merginą Larą (Victoras Polsteris), kuri už viską labiau nori tapti balerina. Įstojus į prestižinę baleto akademiją, gyvenimo tikslas atrodo kaip niekad arti. Tačiau yra viena problema – Lara gimė berniuko kūne.

Siekdama savo svajonės, ji pasiryžusi peržengti visas šio kūno galimybių ribas. L.Dhont, kuris yra ir filmo scenarijaus bendraautoris, pirmą kartą būdamas 18-os metų vietiniame laikraštyje perskaitė apie translytę merginą, norėjusią būti profesionalia baleto šokėja.

„Ši penkiolikmetė turėjo drąsos ne tik pasakyti, kad gimė ne tame kūne, bet ir siekti profesionalios balerinos profesijos. Man ji buvo didvyrė. Galvojau, kad jeigu kada nors kursiu vaidybinį filmą, jis bus apie ją“, – apie savo įkvėpimą kalbėjo režisierius.

Larą suvaidinęs šešiolikmetis V.Polsteris Kanų kino festivalio „Ypatingo žvilgsnio“ programos žiuri buvo įvertintas geriausio aktoriaus apdovanojimu. Prieš šokėjui pasirodant atrankoje, L.Dhontas jau buvo susitikęs su 500 įvairios lyties šokėjų ir aktorių. Atrankoje pasirodęs V.Polsteris iškart patraukė režisieriaus ir choreografų dėmesį.

Norėdamas įsitikinti, ar jaunuolis galės suvaidinti Larą, režisierius pakvietė jį kartu su merginos tėvą įkūnijusiu aktoriumi Ariehu Worthalteriu paruošti vakarienę.

„Nuo pat pirmos akimirkos buvo aišku, kad tarp jų užsimezgė artimas ryšys, kurio reikėjo pavaizduoti tėvo ir dukros artimus santykius“, – teigė režisierius.

Viena pagrindinių „Merginos“ ašių yra artimi tėvo ir dukros santykiai. Laros tėvas besąlygiškai myli ir palaiko dukrą. Dėl jos visa šeima persikėlė gyventi į kitą miestą, ad Lara galėtų siekti savo svajonės. Todėl buvo itin svarbu, kad tarp aktorių užsimegztų artimas ryšys.

 „Merginos“ premjera įvyko Kanų kino festivalio „Ypatingo žvilgsnio“ programoje. Po festivalio 26 metų režisierius ir jo komanda namo parsivežė net keturis apdovanojimus, tarp kurių Auksinė kamera, skiriamas už geriausią debiutą, ir tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI įvertinimas.

„Mergina“ sulaukė 11-os didžiausių Europos kino festivalių apdovanojimų, tarp jų – San Sebastijano ir Londono. 

Filmas „Mergina“ kino teatruose nuo lapkričio 16 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.