Kūrėjų vaizdines ir tekstines provokacijas suprato ne visi

Artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo šventei keli kūrėjų projektai sudrebino Kauną. Jų vaizdines ir tekstines provokacijas suprato ne visi ir darbai sulaukė tam tikros cenzūros. Autoriai pasiduoti neketina.

Ant Vytauto Didžiojo paminklo iškeltą baltą staltiesę ugniagesiai nukabino.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Ant Vytauto Didžiojo paminklo iškeltą baltą staltiesę ugniagesiai nukabino.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Ant Vytauto Didžiojo paminklo iškeltą baltą staltiesę ugniagesiai nukabino.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Ant Vytauto Didžiojo paminklo iškeltą baltą staltiesę ugniagesiai nukabino.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2019, 3:58 PM

Žinomas menininkas Vytenis Jakas ant Vytauto Didžiojo paminklo iškėlė baltą staltiesę, kurią kaip skudurą netrukus nukabino atvykę gaisrininkai.

O Kauno kultūros centras pakvietė į Šventinio Bankucheno slapyvardžiu prisidengusio atlikėjo koncertą, kurio anonsas pašiurpino kauniečius, todėl dalis teksto iš įstaigos interneto svetainės buvo pašalinta.

Kūrėjai ir Kauno kultūros centro darbuotojai turi savo paaiškinimus, ką norėjo pasakyti visuomenei, bet pripažino, kad kai kada į menininkų idėjų viešinimo formas reikėtų labiau įsigilinti, ypač prieš valstybės šventes.

Atlikėjas – apdovanotas

Artėjant Vasario 16-ajai Kauno kultūros centro svetainėje pasirodė kvietimas į Šventinio Bankucheno koncertą, kurio anonse, kalbant apie tai, kaip pasipuošti, pavartoti žodžiai „išmatų amuletas“ ir „šlapimo atspalvio drabužiai“.

Anonsas papiktino dalį kauniečių, esą kultūros įstaigai reikėtų kviesti į dvasingesnius renginius.

Kauno kultūros centro direktorė Jolita Rudgalvienė teigė, kad koncerto patys neorganizavo, tik išnuomojo salę.

„Prieš renginius pasidomime, kas ir ką nori rengti. Ar leisti tai daryti, sprendžia centro kultūros renginių komisija. Šiuo atveju atlikėjas, prisistatantis Šventiniu Bankuchenu, 2017 metais pelnė du M.A.M.A. apdovanojimus. Jo dainą „Lietuvos istorijos repas“ įvertino profesionalai“, – aiškino J.Rudgalvienė. Todėl buvo nutarta, kad atlikėjo pasirodymas Kauno kultūros centre tinkamas.

„Man asmeniškai kai kurie koncerto anonso žodžiai irgi atrodė ne visai priimtini. Bet tai – jaunimo kultūra“, – sakė J.Rudgalvienė.

Nesuprato ironijos

Pasak Šventinio Bankucheno slapyvardžiu pasivadinusio Luko Šidlausko, Kultūros centro atstovai patys iš jo socialinio tinklo paskyros pasiėmė koncerto anonsą.

„Manau, kad tie, kurie jį skaitė ir piktinosi, nesuprato ironijos, viso teksto koncepcijos. Koncerto su Vasario 16-ąja niekaip nesiejome, todėl kilęs ažiotažas man yra keistas“, – sakė L.Šidlauskas.

Po kilusio šurmulio į koncertą kviečiantis tekstas buvo sutrumpintas. Dėl to jo rengėjui nei šilta, nei šalta. Nepaisant visko, bilietai į renginį buvo išgraibstyti.

Balta – taikos simbolis

Likus savaitei iki Vasario 16-o-sios žinomas Kauno menininkas V.Jakas surengė performansą – ant Vytauto Didžiojo paminklo iškelė baltą vėliavą. Pastebėjęs ant paminklo besiplaikstantį skudurą savivaldybės, kuri įsikūrusi greta, budėtojas iškvietė pareigūnus.

Ugniagesiai baltą vėliavą nukabino, pareigūnai svarsto, ar menininkui skirti baudą už nedidelį chuliganizmą, – ji gali siekti 140 eurų. Nors gresia bauda, J.Jakas savo žingsnio nesigaili.

Menininkas įsitikinęs, kad paminklas skatina nesantaiką tarp tautų. Paminkle Vytautas Didysis tarsi pamynęs lenkus, kryžiuočius, rusus ir totorius.

„Ant paminklo pakabinau baltą staltiesę, kurią naudojame per kaimynų dienos šventę. Ji tarsi kviečia susiburti įvairius žmones, bendrauti, diskutuoti. Kai kas baltą vėliavą palaikė kapituliacijos simboliu. Mano idėja kiek kitokia. Daugelio šalių vėliavose balta spalva yra taikos simbolis. Bet jei kas nors staltiesę ir palaikė kapituliacijos simboliu, neprieštarauju. Manau, kad turime kapituliuoti prieš nesantaiką, gyventi taikoje“, – įsitikinęs menininkas.

V.Jakas sakė, kad net sulaukęs baudos tokias menines akcijas rengs, nes nori skatinti žmones mąstyti ir diskutuoti.

Reikia atidžiau skaityti turinį

Albinas Vilčinskas

Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas

„Menininkų pašaukimas yra provokuoti diskusijas. Jei jų darbai nepažeidžia įstatymų, turi teisę egzistuoti. Už savo idėjas ir jų viešinimo formas kūrėjai atsako patys.

Kauno kultūros centro atveju, manau, įvyko nesusipratimas. Kultūros įstaiga turėtų atidžiau skaityti, ką ir kaip apie savo renginius rašo atlikėjai, ir nebūtinai viešinti visą jų turinį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio