Nemiegokite! Rekomendacijos, kur Lietuvoje Muziejų naktis bus įdomiausia

Gegužės 18-ąją, šeštadienį, visi smalsuoliai, trokštantys sužinoti ką nors nauja ir ieškantys atradimų bei naujų patirčių, kviečiami į jau kasmetį tapusį ir visoje Lietuvoje vykstantį renginį – akciją „Muziejų naktis Lietuvoje“.

 Žaliūkių malūnininko sodyba Šiauliuose bus atvira iki pirmos nakties.<br>Nuotr.  iš Lietuvos muziejų asociacijos archyvo
 Žaliūkių malūnininko sodyba Šiauliuose bus atvira iki pirmos nakties.<br>Nuotr.  iš Lietuvos muziejų asociacijos archyvo
 Europos muziejų nakties plakatas.
 Europos muziejų nakties plakatas.
Istorinėje prezidentūroje vyks pažintinis žaidimas „Kas tas prezidentas?“<br> E.Virkečio nuotr.
Istorinėje prezidentūroje vyks pažintinis žaidimas „Kas tas prezidentas?“<br> E.Virkečio nuotr.
Istorinėje prezidentūroje vyks pažintinis žaidimas „Kas tas prezidentas?“
Istorinėje prezidentūroje vyks pažintinis žaidimas „Kas tas prezidentas?“
Naktis Lietuvos jūrų muziejuje. 
Naktis Lietuvos jūrų muziejuje. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 18, 2019, 5:45 PM, atnaujinta May 18, 2019, 8:52 PM

Šie metai išskirtiniai tuo, kad 2019 m. gegužės 18 d. Lietuvoje iki vėlumos vyks ne tik Europos muziejų nakties akcijai skirti renginiai muziejuose, bet visuomenė kviečiama kartu su muziejininkų bendruomene švęsti Tarptautinę muziejų dieną, kurios tema „Muziejai kaip kultūros ašys: tradicijos ateitis“.

Jau ne pirmus metus, prieš ateinant Muziejų nakčiai Lietuvoje, Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų gatves užlieja Gatvės muzikos dienos renginių garsai. Su muzika švęsdami Tarptautinę muziejų dieną visi kviečiami atrasti muziejus lankymui neįprastu metu bei turiningai praleisti laiką drauge su muziejininkų bendruomene.

Šiais metais muziejai Lietuvos gyventojus ir užsienio svečius pakvies į daugiau kaip 300 renginių, kuriuos bus galima aplankyti nemokamai. Lankytojams bus siūlomos ne tik įvairios pramogos, bet ir galimybė turiningai praleisti laisvalaikį dalyvaujant varžytuvėse, orientaciniuose žaidimuose, teminėse ekskursijose, diskusijose, knygų pristatymuose bei kino filmų peržiūrose, susitikimuose su menininkais bei muziejininkais. Mažuosius (ir ne tik) naktinėtojus muziejai kvies į kūrybines dirbtuves, orientacinius žaidimus, koncertus bei spektaklius.

Į nuo 2005 m. kasmet Europoje vykstančią tarptautinės muziejų bendruomenės akciją „Europos muziejų naktis“, kurios tikslas – atverti muziejų duris lankytojams neįprastu metu bei įvairiomis kultūrinės edukacijos formomis supažindinti visuomenę su muziejų kolekcijomis, jau vienuoliktus metus iš eilės sėkmingai įsitraukia ir Lietuvos muziejai.

Kasmet Muziejų nakties akcijos metu muziejuose bei jų renginiuose apsilanko apie 120 tūkst. lankytojų. Muziejų nakties akcijoje dalyvaujančių muziejų lankymas bei dalyvavimas jų organizuojamuose renginiuose yra nemokamas.

Džiugu, kad prie Muziejų nakties akcijos kasmet jungiasi ne tik muziejai, bet ir kitos Lietuvos kultūros įstaigos ar organizacijos, kurių pagrindinė misija ir tikslas – kultūros bei kultūros paveldo puoselėjimas ir sklaida visuomenei.

Visa informacija apie Muziejų nakties Lietuvoje renginius yra skelbiama specialiai šiai akcijai sukurtame ir šiais metais atsinaujinusiame tinklalapyje www.muziejunaktis.lt.

Siūlome susipažinti su kai kurių muziejų naktine programa.

Muziejų naktis Valdovų rūmuose Vilniuje. „Valdovų gyvenimo užkulisiai“. Gegužės 18 d. 18–23.55 val.

Muziejų naktį Valdovų rūmų muziejus kviečia nemokamai aplankyti ir atidžiau apžiūrėti tas ekspozicijas bei kitas erdves, kurios lankytojams atvertos 2018 m. liepos 6 d., kai buvo iki galo užbaigti atkurti Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai. Tai puiki proga tarsi žvilgtelėti į valdovų, jų sutuoktinių, vaikų ir dvariškių nematomą gyvenimo pusę, kuri istoriniais laikais taip pat turėjo savąsias taisykles bei tradicijas.

Valdovus dažnai gaubia nemirtingumo aureolė. Jie tarsi Olimpo dievai, kurių gyvenimo  aprašymai knygose ir vadovėliuose apsiriboja valstybės reikalų, tarptautinių sutarčių, karų, politiniais tikslais sudarytų santuokų temomis.

Šį kartą siūloma susipažinti ne su reprezentacine, pompastiška Lietuvos didžiųjų kunigaikščių bei Lenkijos karalių veikla, o su jų kasdienos ritmu, sužinoti, kaip valdovai, jų sutuoktinės, vaikai, dvariškiai rengėsi, kur miegojo, ką valgė, kokiu būdu pasirūpindavo asmenine higiena.

Įėjimas į muziejų ir renginiai nuo 18 val. nemokami. Lankytojai įleidžiami iki 23 val. Muziejaus ekspozicijos veikia iki 24 val.

Tarptautinė muziejų naktis Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje Vilniuje. „Kai atgyja personažai“ / “Užkulisiai“. Gegužės 18 d. 18–23 val.

Renginio metu veiks nuolatinė ekspozija su naujai atidarytu kambariu, skirtu baleto legendai Leokadijai Aškelovičiūtei (paroda „Meilė šokiui“), o pirmo aukšo salėje „Stanislawas Moniuszka – aštuoniolika kūrybos ir meilės metų Vilniuje“.

Balerinos L.Aškelovičiūtės kambaryje ir trečio aukšo salėje bus atkurta filmavimo aikštelė, kostiuminė, rekvizitas, veiks gyvi grimo kambariai, kuriuose Grimo akademijos profesionalai ir studentai kurs personažus iš teatro spektaklių, kino filmo bei operos ar operečių. Bus atkurtas ne tik grimas, bet ir parinkti kostiumai. Visą tapsmo procesą gyvai stebės muziejaus lankytojai.

Nuolatinės ekspozicijos salėse atskiruose kambariuos veiks įvairūs personažai. Šeimos su vaikais kviečiami į edukacinius užsiėmimus „Kurkime personažus ir vaidinkime“ muziejaus rūsyje, kur pagal liaudies dainą vaikai nusispalvins karūnas su personažais ir tėveliams suvaidins pasakėlę.

Tolerancijos centras ir Samuelio Bako muziejus (Naugarduko g. 10/2, Vilnius).  Gegužės 18 d. 1521.30 val.

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centro Muziejų nakties dėmesio centre – tapybos klasiko Augustino Savicko gimimo 100-ųjų metinių minėjimas. Lankytojams bus pristatyta nuolatinėse ekspozicijose integruota Savickų šeimos menininkų paroda „Kartos ir likimai“, sudaryta iš keturių kartų dailininkų muziejui dovanotų kūrinių ir kitų dokumentų.

Vakaro metu A.Savicko sūnus Raimondas Savickas ir dailininkė Aleksandra Jacovskytė dalysis atsiminimais apie išskirtinio likimo tapytojo šeimos istoriją, kurioje eina žydiškoji A.Savicko motinos Lietuvos diplomato Jurgio Savickio žmonos Idos Trakiner-Savickienės linija, paženklinusi dailininko ir jo Kauno gete žuvusio brolio Algirdo likimus. Tolerancijos centro vadovė Ieva Šadzevičienė apžvelgs A.Savicko kūrybinį palikimą, kalbės apie jo kūrinių motyvus, tapybos darbų savitumus.

Gegužės 18 d. 15 val. Tolerancijos centro Muziejų nakties programą pradės „Rakija Klezmer Orkestar“ grupės klezmerių muzikos koncertas vidiniame kiemelyje – taip įsiliesime ir į Gatvės muzikos dienos programą, vėliau kviesime į dirbtuves su Jurgita Blažyte-Denapiene, atskleisiančia restauratoriaus darbo paslaptis.

18 val. programą pratęs A.Savicko 100-mečio minėjimas, po kurio lauks animacinių filmų kūrėjo – scenaristo, režisieriaus ir dailininko Iljos Bereznicko komiksų knygos pristatymas bei animacinio filmo „Ne ožkoje laimė“ peržiūra.

20 val. – dokumentinio filmo anglų kalaba „Lina Amato“ peržiūra. Filmo siužetas nukels į Rodo salą (Graikija), kurioje Antrojo pasaulinio karo metu Turkijos generalinis konsulas išgelbėjo 42 žydus, vos neišsiųstus į Aušvicą.

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus Kaune. „Kultūrinis labirintas: 1 naktis – 8 parodos“. Gegužės 18 d. 11–24 val.

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus šiais metais kviečia į visai šeimai skirtą 8 MKČ muziejus ir galerijas vienijančią akciją „Kultūrinis labirintas: 1 naktis – 8 parodos“. Akcijos #1naktis8parodos metu keliaudami temstančio miesto labirintais – parkais, kiemais, laiptais, naujai atrasite ir pažinsite Kauną, neeilines čia gyvenusias asmenybes, o kiekviename iš muziejų bei galerijų rasite tik šiai nakčiai į dienos šviesą ištrauktų išskirtinių eksponatų, istorijų ir paslapčių, kurias saugo seniausias dailės muziejus Lietuvoje.

Visi, norintys keliauti šiuo maršrutu gali atsisiųsti į savo išmanųjį įrenginį ar atsispausdinti renginio programą su žemėlapiu, kurią galima rasti www.ciurlionis.lt . Specialusis, tik šiai nakčiai skirtas, maršrutas programoje pažymėtas renginio simboliu ir grotažyme #1naktis8parodos. Apkeliautuose muziejuose ir galerijose lauks ne tik parodos ir ekspozicijos, bet ir daugybė renginių, spektaklių, koncertų bei kūrybinių užsiėmimų vaikams.

Istorinė LR prezidentūra (Vilniaus g. 33, Kaunas). Muziejų diena ir naktis, skirta Lietuvos Respublikos prezidentui. Gegužės 18 d. 11–24 val. Paskutiniai lankytojai įleidžiami 23.30 val.

Istorinė prezidentūra siūlo net keturis būdus susipažinti su tarpukario prezidentais ir Prezidento institucija. Pirmasis – pakeliauti po Kauną prezidentiniu maršrutu ir susipažinti su miesto kultūros paveldu, susijusiu su tarpukario prezidentais. Šiuo maršrutu savarankiškai galima keliauti bet kada, bet norint gauti vertingą prizą, tai reikia padaryti būtent gegužės 18-ąją tarp 9 val. ir 21 val. Prieš pradedant žaidimą, būtina atidžiai susipažinti su jo taisyklėmis.

Antrasis būdas – dalyvauti Istorinės prezidentūros pažintiniame žaidime „Kas tas prezidentas?“, kuris vyks muziejaus teritorijoje nuo 17 iki 22 val. Žaidimo sekretoriate gavę užduočių lapą žaidėjai leisis tyrinėti muziejų ir jo aplinką, ieškos atsakymų ir sprendimų, bandys įveikti net ir kai kurias savo baimes. Atsakymai slypės visur: sodelyje veikiančioje fotografijų parodoje „Kas tas prezidentas? Lietuvos prezidentai ir Prezidento institucija 1919–1940 metais“, muziejaus ekspozicijose ir, žinoma, visagaliame internete.

Trečiasis būdas – naktinėtojai kviečiami 22 val. užsukti į muziejų ir pasiklausyti naktinių pasakojimų apie Istorinius prezidento rūmus ir juose nutikusius dalykus. Į renginį registruotis nereikia, tačiau reikia nepamiršti, kad Prezidento rūmų Audiencijų salė ne guminė, tad ir vietų skaičius joje ribotas.

Ir ketvirtasis būdas – tiesiog ramiai apžiūrėti naują lauko fotografijų parodą „Kas tas prezidentas? Lietuvos prezidentai ir Prezidento institucija 1919–1940 metais“, pagulėti sodelyje ant žolės po senaisiais kaštonais, pasiklausyti gatvės muzikos, užeiti į istorinius prezidento rūmus, apžiūrėti ten veikiančias parodas ir ekspozicijas, išbandyti visas edukacines veiklas, o tada galbūt užsukti į kurią nors Vilniaus g. esančią kavinukę, nusipirkti kavos ir vėl grįžti ant Istorinės prezidentūros žolės sodelyje. 

Naktis Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune. Gegužės 18 d. 20–02 val. 

Vytauto Didžiojo karo muziejuje lankytojų laukia pilnas išbandymų savanorio kelias, kurį dar prieš 100 metų įveikdavo drąsiausi, stebuklų kupinas iliuzionisto pasirodymas ir pirmą kartą organizuojamas pasivaikščiojimas muziejuje visiškoje tamsoje.

Sunkius išbandymus palengvins šaunios pramogos – lankytojai galės įsiamžinti fotobūdelėje, apsilankyti poilsio erdvėje, kurioje lauks Kauno technologijos universiteto komanda ir leis išbandyti interaktyvius žaidimus.

Muziejų naktis Šiauliuose. Lankytojų lauks 15 muziejų. Gegužės 18 d. 19–24 val.

Šiais metais Muziejų nakties projekte Šiauliuose dalyvaus išskirtinai daug muziejų – net 15, iš kurių 6 Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniai. Pirmą kartą prie projekto prisijungė 2 iki šiol nedalyvavę muziejai: ŠAM Edukacijos centras ir Šiaulių tardymo izoliatoriaus muziejus. Pastarasis yra griežtai kontroliuojamas ir tai padaryti galės tik iš anksto užsiregistravę ir leidimą gavę lankytojai. Po pertraukos prie projekto prisijungė ir V.Kavaliauskienės katinų muziejus, kuris po renovacijos atsidarė atsinaujinęs ir modernesnis.

„Europos muziejų naktį“ Šiauliuose duris atvers:

19–24 val. Chaimo Frenkelio vila (Vilniaus g. 74)

19–24 val. Dviračių muziejus (Vilniaus g. 139)

19–24 val. Fotografijos muziejus (Vilniaus g. 140)

19–22 val. Juliaus Janonio gimnazijos istorijos Jono Krivicko muziejus (Tilžės g. 137)

19–24 val. Radijo ir televizijos muziejus (Vilniaus g. 174)

19–24 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Edukacijos centras (Aušros al. 47)

19–24 val. Šiaulių apygardos teismo teismų istorijos muziejus (Dvaro g. 83)

19–24 val. Šiaulių geležinkelių muziejus (Dubijos g. 26)

19–24 val. Šiaulių kino muziejus (Aušros al. 15)

18–22 val. Šiaulių tardymo izoliatoriaus muziejus (Trakų g. 10, būtina registruotis iš anksto)

19–22 val. Šiaulių universiteto gynybos ir karybos edukacijos centras (P. Višinskio g. 38)

18–21 val. Šiaulių universiteto Stasio Gliaudžio gamtos muziejus (P. Višinskio g. 25-407)

19–24 val. Vandentvarkos muziejus (Vytauto g. 103)

19–22 val. Vandos Kavaliauskienės katinų muziejus (Žuvininkų g. 18)

19–01 val. Žaliūkių malūnininko sodyba (Architektų g. 73)

Jūrų muziejus Klaipėdoje. Gegužės 18 d. 17.30–21.15 val.

Tarptautię muziejų dieną nuo 11 iki 15 val. rengiami edukaciniai pasivaikščiojimai ekspozicijose ir jų užkulisiuose „Ką muziejus dirba visą dieną?“. Šios ekskursijos atskleis muziejininkų darbo kasdienybę ir muziejaus užkulisius, kurių nemato lankytojai. Ekskursijos bus teatralizuotos, jas parengti padėjo režisierius Darius Rabašauskas. Ekskursantai apsilankys šaltajame ir šiltajame akvariumo karantinuose, kuriuose gyvena žuvys iki kol jos patenka į ekspoziciją, techninėse patalpose, kur pamatys, kaip parengiamas vanduo akvariumams, edukacinėje klasėje, istorinėse salėse.

Gegužės 18 d. Lietuvos jūrų muziejus pradeda švęsti savo jubiliejų ir kviečia į išskirtinį vakarą. Bus atidaryta paroda „Mus jungia jūra“, išmoksime fotografijos paslapčių ir skambant romantiško atlikėjo Kazimiero Likšos dainoms fotografuosime, fotografuosime, fotografuosime! Europos muziejų nakties metu rengimas foto maratonas „40-as muziejaus kadras. Tavo!“Fotografuoti muziejus kviečia tol, kol bus pagautas gražiausias 40-as kadras. Fotomaratone laukiami visi: fotografai-mėgėjai, fotografai-profesionalai, pirmąkart rankose laikantys fotoaparatą ar išmanųjį įrenginį. Nugalėtojai bus apdovanoti muziejaus gimtadienio jūriniais prizais!

17.30 val. Muziejų nakties lankytojų kėlimasis keltu iš Senosios perkėlos į Smiltynę

18 val. muziejaus 40-mečio parodos „Mus jungia jūra!“ atidarymas

18.30–19 val. – foto meistriškumo dirbtuvės su parodos autoriais

19–20 val. – foto maratonas „40-as muziejaus kadras. Tavo!“

19.15 val. Kazimiero Likšos akustinis koncertas „Tavo mylimiausia daina“

20–20.45 val. – fotomaratono nugalėtojų atranka ir iškilmingas paskelbimas

21.15 val. – išsikėlimas keltu iš Smiltynės į Klaipėdą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.