Du skulptoriai stebina miestą po tiltu įrengtu kino teatru

Neįprastoje vietoje – po Liubarto tiltu Žvėryne – skulptorių Andriaus Labašausko ir Ryčio Urbansko įkurta erdvė iš karto sulaukė dėmesio. Vis dėlto abu vilniečiai pripažįsta, kad sostinė dar nepanaudojo nei Neries krantinės, nei patilčių galimybių.

Patiltėje bus ne tik demonstruojami kino filmai. Planuojama, kad po Liubarto tiltu Žvėryne vyks ir koncertai.<br>S.Žiūros nuotr.
Patiltėje bus ne tik demonstruojami kino filmai. Planuojama, kad po Liubarto tiltu Žvėryne vyks ir koncertai.<br>S.Žiūros nuotr.
A.Labašauskas (kairėje) ir R.Urbanskas gyvena netoli Liubarto tilto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Labašauskas (kairėje) ir R.Urbanskas gyvena netoli Liubarto tilto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Į pirmąjį renginį rugpjūčio viduryje susirinko 150 žiūrovų. Ateityje jų tikimasi daugiau.
Į pirmąjį renginį rugpjūčio viduryje susirinko 150 žiūrovų. Ateityje jų tikimasi daugiau.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 25, 2019, 10:09 AM, atnaujinta Aug 25, 2019, 10:18 AM

Kai trečiadienio vakarą A.Labašauskas ir R.Urbanskas atėjo po Liubarto tiltu, ten ant ką tik įrengtų rožinės spalvos suolų sėdėjo jaunuoliai. Ne, tądien kino filmai čia nebuvo rodomi, koncertai nevyko. Jaunuoliai šiaip atėjo pasėdėti į jiems patikusią vietą.

Patiltę atgaivinę skulptoriai 35 metų A.Labašauskas ir 28 metų R.Urbanskas tikisi, kad jų sumanymas gyvuos ne tik šiemet, bet ir kitąmet. Tačiau abu vilniečiai ketina tolesnį idėjos įgyvendinimą perleisti kitiems. Jie pradėjo, o kuo pavirs erdvė po Liubarto tiltu ateityje, gali pasiūlyti kiekvienas, kuris turi sumanymų.

A.Labašauskas ir R.Urbanskas įsitraukė į antrus metus skaičiuojančią savivaldybės sumanytą programą „Kuriu Vilnių“.

Kol kas numatyta, kad įvairūs renginiai po Liubarto tiltu vyks mėnesį.

Nereikia statyti pastato

Nuo rugpjūčio vidurio kiekvieną ketvirtadienį patiltėje rodomi filmai, kuriuos pristatys režisieriai arba renginių ciklo svečiai, vyksta koncertai.

„Patiltės kino ir muzikine programa kviečiame atkreipti dėmesį į miesto erdvių nestandartinės transformacijos galimybes, išgirsti visuomenės marginalų balsus.

Kviečiame visus į šią renginių seriją dėl alternatyvaus turinio, kino filmų gausos ir galimybės susitikti, diskutuoti ir pateikti klausimus filmų režisieriams.

Laukiame visų, nes norime parodyti, kad nereikia statyti kino teatro iš naujo norint mėgautis geru kinu. Labai tikimės, kad ši neįprasta kino teatro vieta bus naudojama ne pagal paskirtį ir ateityje“, – taip neįprastą vietą po tiltu pristatė skulptoriai.

Sumanymas – bevaikštant

A.Labašauskas prisiminė, kad idėją įkurti savotišką kino teatrą taikė būtent erdvei po Liubarto tiltu – į kitas nesižvalgė.

Idėja, kad ši erdvė gali būti pakeista ir panaudota, kilo čia bevaikštant“, – aiškino jis. Abu skulptoriai dabar gyvena Žvėryne, nors gimę ir užaugę kitose vietose.

R.Urbanskas pridūrė, kad atgaivinti patiltę svarstė dar prieš kelerius metus, tačiau tik savivaldybei paskelbus programą „Kuriu Vilnių“ ją pavyko įgyvendinti.

Abu jie manė, kad tokia kultūros veikla įtrauks daugiau žmonių. Ir neapsiriko.

Jau į pirmą renginį rugpjūčio 15-ąją susirinko apie pusantro šimto žiūrovų.

Priklauso nuo konstrukcijų

Gal skulptoriai pasinaudojo kitų miestų pavyzdžiais? Juk, tarkim, Kaliningrade, po Priegliaus tiltu, įkurtas ištisas sporto klubas. Čia įrengti treniruokliai, kiekvienas gali ateiti žaisti krepšinio, futbolo.

Ir visa tai nemokamai. Žinoma, patiltė Kaliningrade gerokai ilgesnė, ten daugiau vietos.

A.Labašauskui teko panašiais pavyzdžiais domėtis Niujorke. Beje, ten ne viena patiltė yra okupuota benamių. O Londone patiltėje yra įrengtas riedučių parkas. Tačiau tai priklauso nuo tiltų konstrukcijų.

Vilniuje po tiltais vietos nėra daug. Gal kiek išsiskiria tik Valakampių tiltas, bet ten įrengta automobilių stovėjimo aikštelė.

A.Labašauskas ir R.Urbanskas džiaugėsi bent tuo, kad pamažu pradedama naudotis Neries krantine: kuriasi kavinės, atsiranda prieplaukų.

„Kodėl Vilnius neišnaudoja upės, krantinių – sunku pasakyti. Juk kadaise Nerimi vyko laivyba, buvo plukdomi sieliai.

Sovietmečiu upė apmirė, o dabar būtų pats laikas ją atgaivinti“, – svarstė A.Labašauskas.

Skirta ne tik pasisėdėti

Ne paslaptis, kad iki šiol sostinės patiltėse renkasi ir asocialūs asmenys, jose dažnai nakvoja benamiai.

Ar A.Labašauskas ir R.Urbanskas nesibaimina, kad tokie gali suniokoti ar net ir sunaikinti po Liubarto tiltu įrengtą žiūrovų ložę?

A.Labašauskas nusišypsojęs atsakė, kad ir po Liubarto tiltu įsikūrę benamiai, bet jie draugiški ir ateina tik sutemus. Be to, laikai keičiasi ir vandalizmo atvejų mažėja.

„Tai ne mūsų, o visų vilniečių turtas. Kaip su juo elgsis, taip ir bus“, – sakė jis.

Anot R.Urbansko, patiltės ateitis priklausys jau nuo kitų žmonių: „Jeigu jie rodys noro, kad čia kas nors vyktų, jeigu vykdys čia veiklą, patiltė gyvuos. Aš manau, kad ji turėtų išlikti. Mes žengėme pirmąjį žingsnį.“

Jam pritarė ir A.Labašauskas. Anot jo, gerai būtų šią vietą užkrėsti kultūra, kad ji nebūtų vien susitikimų ir poilsio vieta. Juolab kad Neries krantinėje ne vienoje vietoje jau buvo įrengtos kėdės, suolai.

Tačiau jie buvo skirti tik pasisėdėti.

Renginiai – iki rugsėjo vidurio

A.Labašauskas ir R.Urbanskas pakvietė ne tik bendruomeniškai leisti laiką mieste, bet ir stengėsi atkreipti dėmesį į kiek primirštas erdves, kaip originaliai ir nestandartiškai galima jas panaudoti.

Renginių ciklą pradėjo Filipinų režisieriaus Kidlato Tahimiko dokumentinė komedija „Iškvėpintas košmaras“.

Kitą ketvirtadienį patiltėje bus demonstruojama ispanų režisieriaus Jordi Morato dokumentinė komedija „Džiunglių kūrėjas“.

Paskutinis renginys patiltėje numatytas rugsėjo 14-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.