Sekmadieniais Trakų pilies menėje skambės romantiška muzika

79-ąjį koncertų sezoną pradedanti Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) sekmadienio popietėmis vėl kviečia klausytis muzikos Trakų pilies menėje.

 J.Daunytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 J.Daunytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 D.Kazonaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 D.Kazonaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Čiurlionio kvartetas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Čiurlionio kvartetas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Ansamblis „Musica humana“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Ansamblis „Musica humana“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Valstybinis Vilniaus kvartetas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Valstybinis Vilniaus kvartetas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Trakų pilies menė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Trakų pilies menė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 10:08 AM

Jau šį sekmadienį, rugsėjo 22 d., 15 val. koncertų cikle „Muzika Trakų pilyje“ po gotikiniais pilies menės skliautais skambės Čiurlionio kvarteto atliekama Josepho Haydno, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Teisučio Makačino ir Felixo Mendelssohno-Bartholdy kūrinių programa „Kvarteto šimtmečiai“. Iki Naujųjų metų Filharmonija Trakų pilyje surengs keturis koncertus.

Pasak LNF generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, šio ciklo koncertuose pasirodo vieni geriausių Lietuvos atlikėjų. „Koncertų ciklo renginiuose dalyvaus Čiurlionio ir Valstybinis Vilniaus kvartetai, ansamblis „Musica humana“, sopranas Dovilė Kazonaitė, arfininkė Joana Daunytė ir kiti solistai. Originalios muzikinės programos pagyvins Trakų pilies, o ir Filharmonijos koncertinį gyvenimą“, – džiaugiasi R. Prusevičienė.

Rugsėjo 22 d. vyksiančiame koncerte Trakuose visas dėmesys bus sutelktas į šimtmečius gyvuojantį styginių kvarteto žanrą, kaskart stebinantį muzikos stilistikos margumu ir neišsemiamomis idėjomis. Programoje „Kvarteto šimtmečiai“ vienas svarbiausių šio žanro puoselėtojų Lietuvoje – Čiurlionio kvartetas pasiūlys aprėpti dalelę šios muzikos įvairovės.

Koncerte skambės įvairūs šio žanro kūriniai – nuo kvarteto tėvu vadinamo klasiko Josepho Haydno iki šiuolaikinio lietuvių akademinės bei lengvosios muzikos autoriaus Teisučio Makačino, pernai atšventusio savo jubiliejų.

Šventiniuose autoriaus koncertuose skambėjo ir jo kūrinys styginių orkestrui „Atspindys“, įkvėptas Juozo Naujalio „In monte Oliveti“ motyvo. Šiame koncerte kūrinys atgims autoriaus sumanytu kamerinio ansamblio versijos pavidalu. Žanro šimtmečio kelią lydi ir iškiliojo romantiko Felixo Mendelssohno-Bartholdy opusas bei lietuvių profesionaliosios muzikos pradininko ir pirmojo lietuviško kvarteto autoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai. Šįkart bus atliekami jo kanonai ir fugos.

Rugsėjo 29 d. ciklą pratęs daugiau nei penkis dešimtmečius klasikines vertybes puoselėjantis Lietuvos nacionalinės, Baltijos Asamblėjos, kitų svarbių premijų laureatas Valstybinis Vilniaus kvartetas ir jauna dainininkė Dovilė Kazonaitė. Programoje „Širdies melodijos“ atlikėjai kvies pasinerti į romantišką Edvardo Griego muziką.

Retai Lietuvos scenose skamba E. Griego vokalinis ciklas pagal Hanso Christiano Anderseno eiles „Širdies melodijos“, pelnęs kompozitoriui dar ir vokalinės kūrybos meistro šlovę. Atskiros ciklo dainos buvo aranžuojamos ir dainuojamos netgi lengvojo žanro atlikėjų, tokių kaip Frankas Sinatra.

Šįkart emocionalų keturių dainų ciklą apie meilę su kvartetu atlieka Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė, Metų operos viltis D. Kazonaitė. Koncerte taip pat skambės monumentalus E. Griego Styginių kvartetas Nr. 1, op. 27 g-moll, laikomas simfoniškiausiu autoriaus kamerinio žanro kūriniu. Pats kompozitorius jį apibūdino kaip pasakojimą apie norvegų krašto gamtą ir žmogaus dvasinio pasaulio atspindį.

Lapkričio 24 d. skaidrios baroko muzikos programą „Antonio Vivaldi muzikos ekspresija“ atliks ansamblis „Musica humana“ ir solistai Ilona Girdžiūnaitė (smuikas), Robertas Beinaris (obojus), Vytautas Kiminius (birbynė), o gruodžio 8 d. Čiurlionio kvartetas su arfininke Joana Daunyte ir aktoriumi Andriumi Bialobžeskiu pakvies klausytis programos intriguojančiu pavadinimu „Siaubinga muzika“. Kodėl siaubinga? – paklausite.

Mat šio koncerto programai atlikėjai parinko kelis žinomus kūrinius, kuriuos sieja šiurpi tematika ar neribotą fantaziją perteikianti muzikinė išraiška – nuo Franzo Schuberto kvarteto „Mirtis ir mergelė“ iki puikiai pažįstamos Angelo Badalamenti muzikos Davido Lyncho „Tvin Pyksui“. Kita vertus, programa nesiekiama gąsdinti. Kaip yra nustatę mokslininkai, išgyvendami siaubo istorijas žiūrovai ir klausytojai turi galimybę atsikratyti psichologinio streso.

Filharmonija primena, kad klausytojų patogumui koncertų dienomis muzikos gerbėjus, Filharmonijos kasose įsigijusius bilietus į šiuos renginius, iš Vilniaus, Arklių g. 18, į Trakus nemokamai veža autobusas, išvykstantis 13.30 val. ir grįžtantis pasibaigus koncertui (vietų skaičius ribotas!). Visų išvardytų koncertų pradžia – 15 val.

Bendradarbiaujant su Trakų istorijos muziejumi koncertų lankytojams sudaryta galimybė su įsigytu bilietu į tos dienos koncertą, likus valandai iki jo pradžios, nemokamai aplankyti Trakų salos pilies muziejaus ekspozicijas. Daugiau informacijos apie sąlygas – www.filharmonija.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.