Lietuvių džiazo grupė „Brave Noises“ sužavėjo Lenkijos publiką

Trečius metus gyvuojanti lietuvių džiazo grupė „Brave Noises“, 2015 m. tapusi „Vilnius Jazz“ festivalio konkurso „Young Power“ nugalėtoja, neseniai pirmąkart atstovavo Lietuvai „Jazz Jantar“ konkurse Lenkijoje.

Grupė „Brave Noises“ neabejotinai gerai žinoma muzikos gurmanams.
Grupė „Brave Noises“ neabejotinai gerai žinoma muzikos gurmanams.
Grupė „Brave Noises“ neabejotinai gerai žinoma muzikos gurmanams.
Grupė „Brave Noises“ neabejotinai gerai žinoma muzikos gurmanams.
Grupė „Brave Noises“ neabejotinai gerai žinoma muzikos gurmanams.
Grupė „Brave Noises“ neabejotinai gerai žinoma muzikos gurmanams.
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Žvirinskienė

2018-11-24 19:22, atnaujinta 2018-11-25 00:47

Vienas lenkų kritikas po grupės pasirodymo pripažino: nors Lietuva yra geografiškai arti Lenkijos, apie mūsų šalies džiazą jie iki „Brave Noises“ atvykimo į festivalį žinojo tiek, kiek apie Taivano. 

„Lietuviai iš grupės „Brave Noises“ pateikė mums puikaus skonio tortą“, – taip kaimynai įvertino mūsų jaunųjų džiazo ambasadorių muziką.

Subalansuoti epizodai

„Sekstetas iš Lietuvos nežaidžia garsų kontrastais, nesileidžia į žaidimus su paprasto klausytojo įpročiais. Jie akcentuoja skambesio sodrumą, naratyvą, melodijos intensyvumą. Šešių žmonių grupės sudėtis išnaudota iki maksimumo.

Mano akimis, jie derina Esbjörno Svenssono trio lyrizmą su epinių kompozicijų kūrimo įgūdžiais, savo darbais prilygdami „Imaginary Days“ plokštelės laikų „Pat Metheny Group“.

Pridėkite dar dviejų asmenų pučiamųjų sekciją. Lietuviai sudaro ryškų kontrastą ne tik Cukrui bet ir prieš dieną koncertavusiam Kamilo Piotrowicziaus sekstetui. Ir vienų, ir kitų kompozicijos įvairialypės, o grupių mąstymas apie muziką yra visiškai skirtingas. 

„Brave Noises“ kūriniams būdingas kilnumas. Jų pateikiama konstrukcija atitinka visus komponavimo kanonus. Grupės muzikoje yra subalansuoti žadą atimantys solo ir grupiniai epizodai. Mantvydas Pranulis, grodamas fortepijonu, imponuoja sumaniu lyrizmu. Tuo pačiu jam atsidėkoja Mindaugo Stumbro gitara. Pučiamųjų ir ritmo sekcijos pakaitomis tai pabrėžia lyriškumą, tai suteikia visumai būtino, galingumu prikaustančio skambesio“, – rašo muzikos kritikas Lukaszas Komla portale „nowamuzika.pl“. 

Svarbiausia - perteikti jausmus

Grupė „Brave Noises“ jau gerai žinoma muzikos gurmanams, nors gyvuoja tik trečius metus. Neseniai ji išleido savo pirmąjį albumą „Between the dreams“ ir apkeliavo pusę Europos jį pristatydama: grojo Vokietijoje, Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje, Latvijoje, Estijoje, Jordanijoje, planuojama turą po Švediją.

Sausio 4 ir 5 d. kosmopolitiškų atlikėjų kolektyvas gros Vilniuje ir Kaune, o sausio 8-9 d. - Rygoje bei Taline. 

Pasak grupės lyderio M.Pranulio, savo muzikoje grupė derina improvizacijas su gana griežta forma bei struktūra, tačiau atlikėjams svarbiausia muzika perteikti emocijas. 

„Neabejotinas grupės privalumas – sugebėjimas kurti nutrūktgalviškas, lengvai įsimenamas melodijas. Verta atkreipti dėmesį į tai, kad jos grojami kūriniai nėra vieno muzikanto darbas – kuria pusė grupės narių.

Kiekvienas kūrinys labai savitas, kartais stebina išradingumu – pavyzdžiui, tada, kai pianistas ir gitaristas perkusiniams instrumentams skirtomis lazdelėmis pradeda energingai mušti ritmą arba koncerto pabaigoje M.Pranulis melancholiškai uždainuoja.

„Mano širdį traukė gerai pažįstami ir puikiai sudėlioti harmonijos sprendimai. Širdis tarsi norėtų iššokti ir lėkti į šviesą, kurią spinduliuoja ši grupė. Reikia pabrėžti, kad tai buvo pirmoji grupė iš keturių iki šiol koncertavusių „Jazz Jantar“, kuri plojimais buvo kviečiama bisui“, – rašė susižavėjęs L.Komla.

Nesitikėjo tokios sėkmės

M.Pranulis prisipažino, kad grupės nariams net nesitiki, kiek daug visko nuveikta: aplankyti pagrindiniai muzikos festivaliai Lietuvoje, kuriuose sulaukta gero įvertinimo, išleistas albumas, pavasarį ruošiamasi įrašyti antrąjį albumą. „Brave Noises“ atliekama muzika skambėjo latvių kino režisieriaus Janio Abele filme.

Kartu su gitaristu M.Stumbru kurdami grupę muzikantai tokios sėkmės nesitikėjo. Šiuo metu M.Stumbras ir mušamaisiais instrumentais grojantis Domas Snarskis studijuoja Škotijos Karališkoje konservatorijoje, tad repetuoti nėra paprasta.  O Mantvydas studijuoja kompoziciją Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), Jono Jurkūno klasėje. Saksofonu grojantys Kazimieras Jušinskas, Arminas Bižys ir bosistas Dominykas Žernys – taip pat LMTA studentai.

Įtaką padarė ir „bitlai“

Grupės siela M.Pranulis prisipažino labai mėgstantis JAV minimalisto Steve'o Raicho, estų kompozitoriaus  Arvo Pärto muziką, B.Svensoną,  britų grupę „Go Go Penquin“, „Ambrose Akinmusire“, Arve Hendriksą, net Bobą Dylaną ir „The Beatles“.

Mantvydo ir Mindaugo tėvai – irgi muzikai. Mantvydas pasakojo pats pasirinkęs muzikanto kelią: „Kurį laiką menams priešinausi, bet galop suratau, jog mano genai – menininko, ir tam priešintis neverta“, – kalbėjo grupės lyderis. 

„Brave Noises“ įtraukta į reprezentacinį užsieniečiams skirtą leidinį „Lietuvos kultūros gidas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.