Kunigaikščių Radvilų legenda atgimsta ne tik parodoje, bet ir edukacinėse pratybose

Kalėdinių renginių sezoną Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų edukatoriai pasitinka su naujomis edukacinėmis pratybomis, rengiamomis tarptautinės parodos „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“ aplinkoje. Lankytojai kviečiami žaisti interaktyvų žaidimą „Radvilos išmaniai“, naudojant 3D spausdintuvais sukurtus modelius gaminti tikslias miniatiūrines koklių su Radvilų heraldika kopijas arba išbandyti signetinį žiedą su pasirinktu istoriniu heraldiniu ženklu. Ir tai tik dalis siūlomos veiklos.

 Valdovų rūmų nuotr.
 Valdovų rūmų nuotr.
 Valdovų rūmų nuotr.
 Valdovų rūmų nuotr.
 Valdovų rūmų nuotr.
 Valdovų rūmų nuotr.
 Valdovų rūmų nuotr.
 Valdovų rūmų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 29, 2019, 2:37 PM

„Sukurti plačią edukacinės veiklos programą paskatino didelis lankytojų susidomėjimas tarptautine paroda apie kunigaikščius Radvilas. Dalis pratybų, žinoma, skirta vaikams, tačiau kai kurios orientuotos ir į šeimas, kartu puikiai tiks ir suaugusiems lankytojams. Juk didžiausias pažinimo džiaugsmas aplanko per edukacinius žaidimus, o juos kurdami atsižvelgiame į šiuolaikinių žmonių poreikius ir įpročius, vis dažniau stengiamės edukacinę veiklą derinti su išmaniosiomis technologijomis“, – sakė Valdovų rūmų muziejaus edukatorė Ieva Luckutė.

Šiuo metu specialiai tarptautinei parodai „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“ sukurtos šešios skirtingos edukacinės pratybos. Naujausias yra ką tik prasidėjęs interaktyvus žaidimas „Radvilos išmaniai“ – kviečiama tyrinėti parodą prisijungus prie visame pasaulyje žinomos išmaniosios programėlės „Action Bound“. Siūlomos dvi šio žaidimo versijos – registruotoms grupėms su žaidimą vedančiu edukacijos specialistu ir pavieniams lankytojams, norintiems žaisti savarankiškai.

Dalyviams tereikia atsisiųsti programėlę į savo išmanųjį telefoną, rasti reikiamus QR kodus ir leistis į virtualią kelionę po parodą. Prisijungusiems žaidėjams ne tik bus teikiama papildoma informacija apie parodos eksponatus, siūlomos užduotys, bet ir užduodami smagūs klausimai, į kuriuos atsakymus bus galima rasti parodoje ir eksponatų vitrinose.

„Svarbiausia, kad išmaniųjų telefonų baterijos būtų pakankamai įkrautos ir užtektų atminties pačiai programėlei“, – teigė Valdovų rūmų muziejaus edukatorė ir pridūrė, kad šį žaidimą galės žaisti iki 5 tūkst. lankytojų, o aktyviausieji pelnys prizą.

Ne mažiau interaktyvios ir kitos specialiai tarptautinei parodai apie kunigaikščius Radvilas sukurtos edukacinės pratybos. „Erelio vaikai: Radvilų heraldika“ supažindina su šios garsios giminės heraldiniais ženklais ir jų simbolika. Be kita ko, per šias pratybas gaminamos tikslios miniatiūrinės koklio plokštelės su Radvilų heraldika kopijos. Tai leidžia padaryti specialūs šių koklių formų modeliai, kuriuos Valdovų rūmų muziejaus edukatorė I.Luckutė sukūrė pasitelkusi „3D Creative“ komandos pajėgas.

Ruošiantis šioms edukacinėms pratyboms, muziejuje saugomi XVII a. kokliai su Radvilų herbu buvo padengti specialia medžiaga, skenuojami 3D būdu, o gautos tikslios skaitmeninės šių koklių kopijos, atspausdintos 3D spausdintuvu, leido sukurti minėtus miniatiūrinius modelius. Tad nuo šiol kiekvienas edukacinių pratybų „Erelio vaikai: Radvilų heraldika“ dalyvis išeina su nuostabiu suvenyru.

Per dar vienas edukacines pratybas „Meilė po vaško antspaudu: Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto istorija“ bus galima susipažinti su nuostabia meilės istorija susirašinėjant laiškais ir pasigaminti bei išbandyti signetinį žiedą su pasirinktu istoriniu heraldiniu ženklu. Mėgstantieji gilinti istorijos žinias taip pat gali apsilankyti ir specialios tematikos edukacinėse pratybose „Valdžia ir galia: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdantieji XV–XVI a.“, „Radvila Bastūnas ir neišžvalgyti kraštai“ arba „Auksinė Radvilų karta“.

Visos edukacinės pratybos vyks iki kitų metų sausio 12 dienos, kol tęsis tarptautinė paroda „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“. Jas parengė muziejaus edukacijos specialistai I.Luckutė, dr. Nelija Kostinienė ir Daiva Tuinylienė. Edukacinės pratybos rengiamos ir pavieniams lankytojams, ir organizuotoms įvairaus amžiaus asmenų grupėms, o norintieji jose dalyvauti turi iš anksto užsiregistruoti, nes edukacinių užsiėmimų skaičius yra ribotas.

Įprasta muziejaus edukacinio užsiėmimo lankytojo bilieto kaina – 3 Eur, mokiniams, studentams ir senjorams – 1 Eur, 5–7 m. vaikui – 0,50 Eur. Su nuolaidomis galima įsigyti bilietus šeimoms, o vaikų ir vaikų globos namų auklėtiniai, socialiai remtinų šeimų vaikai, neįgalieji bei grupes lydintys mokytojai gali lankytis nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.