Išskirtinė labdara suvienijo menininkus: už aukas medikams – vertingos dovanos

„Šiandien didžiausi menininkai, kuriantys stebuklus, yra medikai, kovojantys su COVID-19. Šalies kūrėjų darbai gali tapti dovana už auką, padedančią medikams įveikti sunkumus“, – sakė Vilma Mačianskaitė.

Savitai labdaros akcijai „Menas be karūnos“ savo kūrinius aukoja populiarūs aktoriai, dailininkai ir muzikai.<br>Rengėjų nuotr.
Savitai labdaros akcijai „Menas be karūnos“ savo kūrinius aukoja populiarūs aktoriai, dailininkai ir muzikai.<br>Rengėjų nuotr.
G.Savickas. <br>D.Matvejevo nuotr.
G.Savickas. <br>D.Matvejevo nuotr.
A.Sakalauskas ir V.Mačianskaitė.<br>Rengėjų nuotr.
A.Sakalauskas ir V.Mačianskaitė.<br>Rengėjų nuotr.
L.Šalčiūtė ir V.Mačianskaitė.<br>Rengėjų nuotr.
L.Šalčiūtė ir V.Mačianskaitė.<br>Rengėjų nuotr.
Savitai labdaros akcijai „Menas be karūnos“ savo kūrinius aukoja populiarūs aktoriai, dailininkai ir muzikai.<br>Rengėjų nuotr.
Savitai labdaros akcijai „Menas be karūnos“ savo kūrinius aukoja populiarūs aktoriai, dailininkai ir muzikai.<br>Rengėjų nuotr.
V.Mačianskaitė.
V.Mačianskaitė.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Apr 19, 2020, 5:16 PM

Balandžio pradžioje įvairių sričių Lietuvos kūrėjai prisijungė prie „Contour Art Gallery“ savininkės V.Mačianskaitės sumanymo dovanoti meno kūrinius tiems, kurie pasaulinės pandemijos metu finansiškai paremia Lietuvos medikus.

Visi, paaukoję net ir nelabai didelę sumą dviem Lietuvoje veikiantiems paramos medikams fondams ir projekto sumanytojams atsiuntę mokėjimo kopiją, galės pasirinkti sumos dydį atitinkančią dovaną iš menininkų dovanų sąrašo, kurį galima rasti internete adresu www.menasbekarunos.lt

Nuo akcijos pradžios į internetinę akcijos svetainę užsuko per 25 tūkst. lankytojų, o fondams paaukotos paramos suma perkopė 8 tūkst. eurų.

– Kaip kilo mintis surengti šią neįprastą akciją? – paklausiau jos sumanytojos 48 metų V.Mačianskaitės.

– Lietuvos kultūros atašė Italijoje Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė parašė man laišką ir pasakojo apie tai, kaip italų menininkai skatina padėti ligoninėms. Pavyzdžiui, Andrea Mastrovito, kurio darbai 2019-ųjų vasarą buvo pristatyti Nacionalinėje galerijoje Romoje, dovanojo savo piešinius žmonėms, kurie aukojo jo gimtojo Bergamo ligoninei.

Man patiko mintis, kad menininkai gali paskatinti palaikyti sėkmingai veikiančius fondus. Žvilgsnis nukrypo į pasitikėjimą keliančią Andriaus Tapino sumanytą akciją „Laikykitės, medikai!“ ir į projektą „Blossom of Hope 2020“, kurį rengiančius žmones gerai pažįstu.

– Kaip atrinkote menininkus ir darbus, kurie galėtų sudominti?

– Pirmiausia iš savo galerijos menininkų surinkome nemažai darbų. Galbūt ne pačių brangiausių, kad ir nedidelę sumą paaukojęs žmogus galėtų gauti širdžiai malonią dovaną.

Kadangi nesinorėjo apsiriboti viena meno sritimi, paklausiau, ar nenorėtų prisijungti aktorius Arūnas Sakalauskas. Jis sutiko ir pasisiūlė būti privačios šventės vedėju. Mano manymu, tai toks ekstremalus menas, kai nežinai nei kokia ta šventė gali būti, nei kiek žmonių susirinks.

A.Sakalauskas patarė, ką būtų galima pakviesti iš jo kolegų, pasikalbėjo su teatrais. Tuomet prie mūsų akcijos prisijungė Nacionalinis dramos teatras, Jaunimo teatras ir Mažasis teatras, kurie pasiūlė abonementus ir bilietus į rudens spektaklius. Dar – Kauno kamerinis teatras, šokio teatras „Aura“. Labai pozityviai sureagavo operos solistė Viktorija Miškūnaitė.

– O kaip sužinote, kokią sumą žmogus paaukojo ir kokį paveikslą ar bilietą į koncertą, teatrą norėtų gauti?

– Žmonės, kurie aukoja mūsų pasiūlytiems fondams, atsiunčia mokėjimo patvirtinimą ir nurodo konkretų kūrinį, kurį išsirinko interneto svetainėje „Menas be karūnos“.

Mes susisiekiame su aukotojais elektroniniu paštu ir susitariame, kad pasibaigus karantinui aptarsime, kaip perduoti jų pasirinktus kūrinius.

Beje, internetinę akcijos svetainę jos kūrėjas mums taip pat padovanojo, neėmė atlygio už darbą. Svetainė vos ne kiekvieną dieną papildoma naujais pasiūlymais.

Neseniai fotomenininkas Antanas Sutkus pasiūlė vieną garsiausių savo fotografijų, prisijungė ir džiazo meistras Arkadijus Gotesmanas, žadantis surengti trio „Infiltrators“ su draugais koncertą džiazo klube „Jazz Cellar11“.

– Kokius meno kūrinius žmonės renkasi dažniausiai?

– Padėkos dovaną galima gauti ir paaukojus vos kelias dešimtis eurų. Be visa kita, norisi parodyti žmonėms, kad, pavyzdžiui, vizualusis menas, paveikslai, gali būti įperkami.

Juk dažnai žmonės mano, kad neturėdami kelių tūkstančių eurų negalės nusipirkti žinomo menininko darbo. O užsukę į mūsų svetainę pamato, kad ir už šimtą medikams paaukotų eurų galima išsirinkti mielą paveikslą.

Kol kas paveikslai, grafika, fotografija – populiariausi. Jau laukia lėšas medikams paaukojusių šeimininkų dvi Violetos Bubelytės fotografijos už 1000 eurų, trys Eglės Ridikaitės riboto tiražo atspaudai iš garsiojo jos kūrinių ciklo „Palikimas. Bobutas skarialas.“ už 1500 eurų.

Taip pat žmonės išsirinko per dešimt Laisvydės Šalčiūtės grafikos darbų už maždaug 1500 eurų.

Kol neaiški karantino pabaiga, kiek atsargiau žiūrima į spektaklių ir koncertų pasiūlymus.

Tačiau ir Nacionaliniame dramos teatre Oskaro Koršunovo sukurtas „Tartiufas“, ir tenoro, televizijos projekto „Auksinis balsas“ dalyvio Antano Zakarausko koncertas Šv.Kotrynos bažnyčioje planuojami gruodžio mėnesį, kai pandemijos banga jau turėtų būti atslūgusi.

O kitų renginių laiką paskelbsime vėliau, kai žinosime, kad tikrai bus saugu.

– Ar žmonės parašo, kodėl renkasi vieną ar kitą kūrinį?

– Jau pirmomis dienomis buvo pasirinktas susitikimas su aktoriumi Rolandu Kazlu už 1000 eurų auką. Jį užsakęs žmogus jau buvo pervedęs pinigų vienam mūsų siūlomų fondų, tad ta proga iš asmeninės sąskaitos pervedė solidžią sumą ir antram, kad po karantino savo kolektyvui padovanotų susitikimą su aktoriumi.

Puikią dovaną balandžio 16 dieną 40-ąjį gimtadienį šventusiam aktoriui Giedriui Savickui įteikė Liuksemburgo lietuvių bendruomenė, užsisakiusi 1,5 val. susitikimą su aktoriumi (kelionę apmokės užsakovai) ir paaukojusi po 500 eurų akcijos pasiūlytiems fondams. Jų atsiųstame laiške rašoma: „Lietuvos medikus remia ir Giedriaus Liuksemburge laukia Liuksemburgo lietuvių kultūros klubas ir visas tūkstantis Liuksemburge gyvenančių lietuvių.“

Vieną paveikslą užsakiusi moteris prisipažino, jog pati guli ligoninėje, o mūsų sumanymas jai labai artimas dar ir todėl, kad kaip tik pradeda kolekcionuoti meną.

– Koks būtų pigiausias ir koks brangiausias akcijai „Menas be karūnos“ pasiūlytas renginys?

– Kvietimas į Ąžuolų choro koncertą siūlomas už 30 eurų auką, du kvietimai į Vilniaus mažojo teatro rudens sezono spektaklius – už 50 eurų auką.

Prie brangesnių – susitikimai su garsiais aktoriais už 1000 eurų auką.

Brangiausias turbūt „Versalis jūsų namuose“ – išskirtinis koncertas, kurį dovanoja operos solistė V.Miškūnaitė, pianistas Darius Mažintas ir floristas Mantas Petruškevičius už 5000 eurų auką.

Kiek žinau, įprastai panašus koncertas kainuoja 8 ar 10 tūkst. eurų. Namai išpuošiami gėlėmis ir 15 svečių ar šeimos narių gali praleisti neužmirštamą vakarą su aukščiausio lygio muzika.

Aukos – gyvybės apsaugai

„Menas be karūnos“ – įvairių sričių Lietuvos menininkų akcija. Joje dalyvaujantys kūrėjai dovanoja savo kūrybą tiems, kurie šiuo sunkiu laikotarpiu gali finansiškai paremti Lietuvos medikus, paaukoję Lietuvoje veikiantiems medikų rėmimo fondams.

Prie projekto prisijungė vizualaus meno kūrėjai L.Šalčiūtė, A.Sutkus, E.Ridikaitė, R.Gailiūnas, K.Grigaliūnas, Ž.Augustinas, V.Bubelytė, dovanojantys savo fotografijas, paveikslus, grafiką. Dar – aktoriai R.Kazlas, A.Sakalauskas, G.Savickas, M.Nedzinskas, dovanojantys improvizacijos pamokas, susitikimus, renginių vedimą.

Karantinui pasibaigus mainais už auką į koncertus pakvies operos solistai V.Miškūnaitė ir A.Zakarauskas, vyrų choras „Ąžuolų klubas“, trio „Infiltrators“, gitaristas J.Žilys. Prie projekto jungiasi ir Lietuvos nacionalinis dramos, Valstybinis jaunimo, Valstybinis Vilniaus mažasis ir Kauno miesto kamerinis teatrai.

Visą menininkų pasiūlytų dovanų sąrašą galima rasti adresu www.menasbekarunos.lt.

Projektas „Menas be karūnos“ skatina aukoti šiems aktyviai paramą medikams renkantiems ir tikslingai ją teikiantiems fondams: Laisvės TV fondui „Laikykitės medikai!“ ir projektui „Blossom of Hope 2020“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.