Per karantiną miesto gidai gręžiasi į gamtą

Daugybę metų gegužė Kauno gidams buvo mėnuo, kai jie dirbdavo išsijuosę. Šiais metais viskas kitaip. Karantinas sustabdė ekskursijų vedlių veiklą. Net ir leidus dirbti gidai keliautojų srautų nesulaukia.

S.Sidaravičius siūlė pasirinkti vieną miesto rajoną ar jo dalį ir išvaikščioti jį pėsčiomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Sidaravičius siūlė pasirinkti vieną miesto rajoną ar jo dalį ir išvaikščioti jį pėsčiomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2020, 4:52 PM

Šios profesijos atstovai net sapnuoti negalėjo, kad artėjant vasarai iš anksto užsakytos ekskursijos viena po kitos bus atšaukiamos, o naujų turistų privilioti taip pat bus labai sunku.

„Kelionės į Kauną iš artimojo užsienio atšauktos kone iki vasaros vidurio, o iš tolimesnių kraštų – iki pat rudens. Girdime įvairių šalių atstovų rekomendacijų šįmet visai niekur nekeliauti“, – apgailestavo gidė Danutė Mažeikaitė.

Pastaruoju metu gidai priversti labiau atsigręžti į vietos smalsuolius. Kuriami nauji maršrutai. Ne vienas jų vilios į gamtą.

Turistų grupes vedžiojo kovą

Apie Kauno kultūrą, istoriją ir architektūrą turistams pasakojanti D.Mažeikaitė paskutinius svečius vedžiojo kovą.

Kaip ir kasmet, jos ir kitų gidų užrašinėse netrūko rezervacijų balandžiui ir gegužei. Pavieniai žmonės, kolektyvai, keliautojų grupės susipažinti su Kauno įdomybėmis iš anksto buvo norą pareiškę ir vasarai, net rudeniui. Bet pastarieji mėnesiai praėjo be turistų.

„Nors sušvelninus karantiną leista vesti ekskursijas nedidelėms grupėms, keliautojų beveik nėra. Esame pasiilgę darbo, žmonių, bendravimo. Vesti virtualius turus yra visiškai kitas dalykas, nei kalbėti tiesiai smalsumu degantiems žmonėms“, – kalbėjo D.Mažeikaitė.

Susiklosčiusi situacija verčia gidus siūlyti kitokias ekskursijas, kurios sudomintų daugiau vietos keliautojų.

Labiau linksta į gamtą

D.Mažeikaitės tikinimu, vis daugiau dėmesio skiriama gamtos objektams, pažintiniams takams, pelkėms, piliakalniams, atodangoms, panoramoms. Iki šiol tokie žygiai sudarė apie dešimtadalį visų Kaune vykusių ekskursijų.

Daugiausia buvo orientuojamasi į kultūrą ir istoriją, gurmanus.

Pokyčius šiame turizmo sektoriuje lemia keli veiksniai.

„Pirmiausia tai, kad žmonės nori ištrūkti į gamtą. Antra, Kaune, pakaunėje ir visoje Lietuvoje galima rasti vis daugiau sutvarkytų parkų, miškų, takų, kuriais malonu vaikščioti, įdomu pažinti. Trečias veiksnys yra tas, kad leisti daugiau laiko ne mieste žmones skatina ir karantinas. Miške ar parke jie jaučiasi saugesni“, – kalbėjo D.Mažeikaitė.

Ekskursijų vadovė svarstė, kaip reikės dirbti, jeigu turizmo sezonas įsibėgės, o ekskursijas bus leista vesti tik nedidelėms grupėms.

„Atstumus tarp žmonių išlaikyti ir kokybiškai vesti ekskursijas padėtų siųstuvų ir imtuvų sistema. Išdezinfekavus įrangą ja galėtų naudotis ir kiti smalsuoliai. Bet vienam gidui įsigyti tokią sistemą būtų labai brangus malonumas. Reikėtų svarstyti apie jos nuomos paslaugą“, – sakė gidė.

Parengė naujų maršrutų

Penkiolika metų ekskursijas vedančiam Sigitui Sidaravičiui šis darbas yra papildoma veikla.

„Gerai, kad turiu kitą darbą ir pajamų, nes šįmet gidu pabūti teko vos kelis kartus. Kovo viduryje ekskursijų neliko, o balandį ir gegužę, kurių kasmet labai laukdavau dėl išaugusių turistų skaičiaus, buvo visiškas štilis“, – kalbėjo S.Sidaravičius. Jis veda ekskursijas, susijusias su Kauno kultūros, karo, architektūros, pramonės istorija, pristato įdomias ir gražias miesto vietas.

Per karantiną kaunietis parengė naujų maršrutų, kurie, jo manymu, turėtų sudominti ir vietos gyventojus.

„Daug domėjausi neatrastu Kaunu. Jį žadu pristatyti ir tiems, kam įdomi legendomis apipinta mūsų tautos istorija.

Viena iš netolimoje ateityje siūlomų ekskursijų bus po vietas, kur kadaise stovėjo mažai kam girdėta medinė Ritersvederio pilis, kurioje lankėsi ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas Didysis. Ji stūksojo tarp Lampėdžio ežero ir Romainių zoologinio-botaninio draustinio“, – pasakojo S.Sidaravičius. Jis rengia naujus maršrutus po Romainių ąžuolyną, kur buvo pagonių šventyklos ir alkavietės, ir kitus gamtos objektus.

Patarė vaikščioti ir be gido

Kaunas išsiskiria ir savo panoramomis, kurios atsiveria nuo piliakalnių, bažnyčių stogų, terasų. Šias vietas per karantiną S.Sidaravičius kauniečiams ir miesto svečiams patarė aplankyti ir be gidų.

„Keliaudami su ekskursijų vadovu apie gražiausias Kauno vietas išgirsite daug įdomios informacijos, bet jeigu keliausite vieni, taip pat nenusivilsite. Žinių bus mažiau, tačiau akys turės kuo pasidžiaugti“, – sakė S.Sidaravičius.

Šiuo laiku kaunietis siūlė išmėginti ir visai nieko nekainuojančią pramogą, kuri turėtų patikti daugeliui smalsių žmonių. Reikia pasirinkti vieną Kauno gyvenamąjį rajoną ar jo dalį ir išvaikščioti pėsčiomis. Tai leis atrasti miestą iš naujo.

„Tik nepamirškite eidami žvalgytis ne tik į šonus, bet ir pakelti akis į viršų. Daug Kauno statinių papuošti detalėmis, kurių dažnas net nepastebi“, – sakė gidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.