Rygos Jūrmalos festivalio Jaunimo akademiją tęsia garsus violončelininkas

Rygos Jūrmalos muzikos festivalio rengėjai šiemet gyvų koncertų planus nukėlė į 2021 metus, tačiau visos kitos iniciatyvos išliko, prisitaikė prie pasikeitusių aplinkybių ir džiugina muzikos mėgėjus nuotoliniu būdu.

 M.Maiskis Jūrmaloje.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Maiskis Jūrmaloje.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Maiskis Jūrmaloje.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Maiskis Jūrmaloje.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 7, 2020, 4:19 PM

Surengs virtualų koncertą

Viena iš jų – Jaunimo akademija, kuri suteikia galimybę talentingiems jaunuoliams iš Baltijos šalių gauti asmeninę pamoką iš geriausių pasaulio muzikų. Jau liepos 8 d. savo meistriškumo pamokas jauniems talentams surengs lietuviams puikiai pažįstamas Rygoje gimęs violončelininkas Miša Maiskis.

Meistriškumo pamokos pradžioje violončelės virtuozas Miša Maiskis klausytojams padovanos ir solo koncertą – grieš Johano Sebastiano Bacho siuitą violončelei nr. 1. Po pasirodymo, kurį visi muzikos mylėtojai galės stebėti gyvai internetu festivalio „Facebook“ paskyroje, M. Maiskis surengs diskusiją su jaunaisiais studentais, aptars atlikto kūrinio subtilybes.

Meistriškumo pamokose šį kartą dalyvaus trys jauni violončelininkai iš Latvijos Jazepo Vytuolio muzikos akademijos, renginį moderuos kompozitorius, muzikos žurnalistas ir kritikas Edgaras Raginskis.

„Tai nebus tradicinis meistriškumo klasių formatas, tačiau kitokia forma šią puikią iniciatyvą gali padaryti dar įdomesnę žiūrovams. Mes esame labai dėkingi menininkui, kuris ne tik rado laiko pabendrauti ir išanalizuoti studentų pasirodymą, bet ir sutiko surengti nuotolinį pasirodymą, kuris, manau, patiks ir mūsų studentams, ir kultūros renginių išsiilgusiems žiūrovams“, – pasakojo Tomas. Ostrovskis, Rygos Jūrmalos festivalio Jaunimo akademijos vadovas.

Akademija atvira ir lietuviams

Šiemet startavusi festivalio Jaunimo akademija jauniems muzikams suteikia nemokamą galimybę dalyvauti specialioje talentų ugdymo programoje. Kursą sudaro fortepijono, dirigavimo, styginių ir pučiamųjų pamokos, kurias jau vedė ar dar ves pasaulinio garso muzikai: pianistai Andrásas Schiffas, Leifas Ove Andsnesas, Bavarijos radijo simfoninio orkestro lyderiai ir pagrindiniai smuikai Tobias Steymansas ir Julita Smoleń, violončelininkė Lionel Cottet, fleitininkas Filipas Boucly, Natalie Schwaabe (pagrindinė mažoji fleita).

Jaunimo akademijos atrankoje galėjo dalyvauti visi pažangūs Baltijos šalių studentai iš bakalauro ir magistro studijų programų, turintys koncertavimo patirties. Paraiškai pateikti tereikėjo aprašytos biografijos, nuotraukų ir savo atliekamos muzikos vaizdo įrašo. Laimėtojai gauna nemokamas asmenines meistriškumo pamokas su savo dėstytojais. Visos meistriškumo pamokos turėjo vykti festivalio metu gyvai, tačiau dėl viešų renginių ribojimų ir kitiems metams nukeltos programos, persikėlė į virtualią erdvę.

Jaunimo akademijoje su garsiu norvegų pianistu Leifu Ove Andsnesu dalyvavo ir lietuvis Ignas Maknickas (g. 1998). Kaip pasakoja pats jaunasis menininkas, atstumas ir technologijos pamokos kokybei visiškai nesutrukdė.

„Rezultatai viršijo visus mano lūkesčius – garso kokybė buvo puiki, pažengusios technologijos virtualų susitikimą praktiškai prilygina gyvam“, – sakė jaunasis pianistas. Pamokos metu Ignas atliko jam itin gerai pažįstamą kūrinį (F. Šopeno „Barkarolė“, op. 60), tačiau L. O. Andsnes komentarai leido jį atrasti iš naujo. Ignas rekomenduoja tokias iniciatyvas visiems jauniems talentams. Anot jo, tokie susitikimai atmintyje išlieka visam gyvenimui.

Kviečia mėgautis muzika

Nors šią vasarą festivalis buvo priverstas sustabdyti programos vykdymą iki kitų metų, renginio organizatoriai negalėjo palikti auditorijos be keleto ypatingų muzikinių susitikimų. Šį kartą pati Ryga virsta scena – liepos ir rugpjūčio mėnesiais Rygos Jūrmalos muzikos festivalis siūlo kerinčių vasaros vakarų ciklą, lydimą nesenstančių klasikinių melodijų.

Festivalis pakeis įprastą patalpų formatą ir vyks lauke, muzikos mylėtojus kviesdamas į Rygos parkus, gatves ir netikėtas pramonės zonas. Miesto gyventojai ir svečiai bus kviečiami mėgautis atrinktais ir įrašytais kūriniais iš festivalio programos po atviru dangumi.

Koncertų įrašai bus grojami taip, tarsi garsas sklistų pačiame miesto peizaže: iš medžių, krūmų ir kitų paslėptų kampų, taip sukuriant nepaprastą garso patirtį, pagerintą šviesos projekcijomis ir tobulais vaizdo nustatymais.

Pirmieji renginiai planuojami liepos 9-11 d. aikštėje priešais Latvijos nacionalinę operą. Per dvi valandas žmonės kviečiami klausytis garso koncerto ir pailsėti, pabendrauti su draugais ir pasimėgauti ledais ar maistu – visi kviečiami į renginį atsinešti iškylų krepšelį ar įsigyti jau paruoštą vietoje. Renginiai bus nemokami ir atviri visiems.

Daugiau apie festivalį: www.riga-jurmala.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.