Lietuvė Berlyno festivalyje kviečia į gamtos prieglobstį narvo viduje

Lapkričio mėnesį Vokietijos sostinė pasiners į magišką ir užburiantį garsų pasaulį. Pamąstyti ir pabandyti suvokti, kokį poveikį mums daro mūsų klausą pasiekiantys garsai kvies festivalis „Eufonia“.

 QR kodas atveria duris į garsų pasaulį.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 QR kodas atveria duris į garsų pasaulį.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 K.T.Čižaitė ir Z.R.Yeatesas prie instaliacijos Berlyne.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 K.T.Čižaitė ir Z.R.Yeatesas prie instaliacijos Berlyne.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tauras Čižas

Oct 26, 2020, 12:47 PM

Tai – unikalus tarpdisciplininis renginys, vienijantis menininkus, mokslininkus, pedagogus, psichologus, novatorius ir tyrėjus iš viso pasaulio. Festivalis įvairiausius renginius nuo mokslinių seminarų, paskaitų iki eksperimentinės muzikos koncertų ir abstrakčių instaliacijų sujungia vienam bendram tikslui – per mus supančius garsus kviesti žmones pažvelgti į save, į supančią aplinką, visuomeninius kontekstą ir santykius.

Festivalio organizatoriai kviečia klausytojus/žiūrovus įdėmiau ir smalsiau pažvelgti į kasdien mus supančių garsų pasaulį, susimąstyti, kaip jis veikia mūsų santykius, nuotaiką, savijautą. Kaip garsas ir mūsų klausa įtakoja mūsų gyvenimo ir veiklos kokybę.

„Mes įsitikinę, kad menas, garsas ir mokslas yra ne tik susiję, bet ir vienas nuo kito priklausomi. Daugybė skirtingų gyvenimo sričių ir kelių yra susiję, todėl šių laukų sujungimas ir jų idėjų suartinimas yra viena iš svarbiausių „Eufonia“ festivalio idėjų.“, – aiškino organizatoriai.

Įkvėpti įspūdingo debiuto 2019 metais, sulaukusio ypatingo įvairiausių interesų publikos susidomėjimo bei „Falling Walls“ fondo nominacijos apdovanojimui „Metų proveržis“, festivalio sumanytojai net ir Covid pandemijos akivaizdoje nepasidavė ir ieškojo galimybių įgyvendinti savo ambicingus planus.

Todėl šiemetinė „Eufonia‘‘, vykstanti ne tik Berlyne, bet ir Lisabonoje, tampa ne tik kūrinių demonstravimo platforma, bet garso, meno ir mokslo sankirtoje nagrinėdama garso naudojimą švietimo, inovacijų, sveikatos ir meno srityse, siekia sujungti daug skirtingų sričių per bendrą garso terpę.

„Eufonija 2020‘‘ bus ne tik klausomoji; tai bus visapusiška daugiasensorinė patirtis, suteikianti svečiams geresnį supratimą apie garso poveikį naudojant naują, išsamų ir į ateitį orientuotą požiūrį. Programa parodys, kaip garsas stimuliuoja smegenis ir daro įtaką mūsų sąmonei, kaip jis pasiekiamas prisilietimu ir uosle, taip pat kaip jis gali kalbėti vizualiai fiziškai judindamas kūną.

Pagrindiniai renginiai vyks Berlyne, MONOM centre, lapkričio 6 – 8 d. ir Lisabonoje, ADAO menų centre, lapkričio 13 – 15 dienomis. Pokalbių, praktinių užsiėmimų, diskusijų, klausimų ir atsakymų sesijų, instaliacijų, peržiūrų ir spektaklių bei palydovinių renginių metu festivalio svečiai galės gilintis į garso ir klausos temą ir jos ryšį su menu bei mokslu.

Berlyno „MONOM 4Dsound‘‘ centras įsikūręs unikaliose „Funkhaus“ patalpose, kuriose prieš 3 dešimtmečius veikė Rytų Vokietijos valstybinis radijas. Komplekse yra išsaugotos unikalios akustikos įrašų studijos gerai pažįstamos ir ne vienam Lietuvos moderniosios muzikos kūrėjui.

Jau spalį ‚,Eufonia‘‘ festivalio programa „Sound Circuits‘‘ užtvindė Berlyną. Tai daugiau nei 40-ies atrinktų menininkų iš viso pasaulio audiovizualių instaliacijų tinklas, apjuosęs visą miestą.

Žiūrovai/klausytojai kviečiami pagal festivalio internetiniame puslapyje pateiktą žemėlapį susirasti mieste instaliuotus QR kodų ženklus. Nuskenavę kodą savo išmaniaisiais įrenginiais, galite pasinerti į garsų ir vaizdų kūrinius, kurie sujungia miesto peizažą su klausa. Kiekviename taške – autorinis pasakojimas, kurį menininkas sukūrė tai vietai, vystydamas vieną iš siūlomų temų: atmintis, baimė, ritmas, laisvė ir sveikata.

Vieną iš tinklo instaliacijų, įkurdintą „Friedrichshain“ parke, sukūrė lietuvė Kamilija Teklė Čižaitė. Kamilija yra baigusi Nacionalinę Čiurlionio menų mokyklą, studijavusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o nuo 2018 metų studijuoja kino kūrimą Berlyno „Catalyst‘‘ meno ir kūrybinių technologijų institute.

Jos trumpametražiai filmai sėkmingai dalyvavo festivaliuose Vokietijoje, JAV, o 2019 metais studentų filmų festivalyje „STOP“ Kaune filmas „Saulės Šešėlis‘‘ pelnė žiūrovų prizą.

Drauge su bendramoksliu, menininku iš Australijos Zacu Rogeriu Yeatesu lietuvė „Eufonia’’ žiūrovams pristato keturių dalių instaliaciją „Laisvė Narve‘‘ („Caged Freedom‘‘) ir kviečia į „gamtos prieglobstį‘‘ narvo viduje.

Žiūrovas gali pasirinkti vieną iš keturių landšafto vietovių ir pasinerti į netikros laisvės pojūtį per garso, vaizdo ir realaus gyvenimo sąveiką. Savo kūrinio mintį Kamilija pristato taip: „Žinoma, gamta reiškia laisvę, tyrinėjimus ir natūralią visa ko pradžią. Žmonių sukurti parkai, paplūdimiai, tvenkiniai turėtų atspindėti gamtos patirtį, leisti žmogui prisiliesti ir geriau pažinti ją, tačiau, dažnai jie yra apsupti triukšmingų miestų ir uždaryti triukšmingoje urbanistinėje aplinkoje, suteikia netikrą, falsifikuotą ir iškreiptą gamtos laisvės pojūtį „.

Šiais neišvengiamai gręsiančios saviizoliacijos laikais būtų nekorektiška kviesti lietuvaičius apsilankyti festivalyje Berlyne, tačiau šio teksto skaitytojai turi išskirtinę galimybę susipažinti bent jau su kino kūrėjos iš Lietuvos darbu prisijungę prie nuorodos 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.