Siekti rekordo penkiametei padėjo visa muzikų šeima

Akvilė Ališauskaitė (5 m.) lanko dainavimą, šokius, karatė ir dailę. Nenuostabu, kad tokio amžiaus vaikai išbando įvairią veiklą. Akvilė didžiausios sėkmės sulaukė pasiekusi Lietuvos rekordą – neseniai vilnietė tapo jauniausia rečitalio atlikėja.

A.Bružaitės ir E.Ališausko vaikai Akvilė bei Lukas mėgsta dainuoti, tačiau tėvai jiems leidžia rinktis įvairią veiklą.<br>V.Navaičio nuotr.
A.Bružaitės ir E.Ališausko vaikai Akvilė bei Lukas mėgsta dainuoti, tačiau tėvai jiems leidžia rinktis įvairią veiklą.<br>V.Navaičio nuotr.
11 kūrinių atlikusi Akvilė pripažinta jauniausia rečitalio atlikėja.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
11 kūrinių atlikusi Akvilė pripažinta jauniausia rečitalio atlikėja.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Muzikalioje šeimoje auganti Akvilė dainuoti pradėjo nuo trejų metų.
Muzikalioje šeimoje auganti Akvilė dainuoti pradėjo nuo trejų metų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-10-29 14:11

Muzikalioje šeimoje auganti Akvilė dainuoti pradėjo nuo trejų metų. Šį pomėgį ji lavina kone kasdien – mergaitė dainuoja ir namuose, ir vaikų darželyje.

Koncerte grojo tėvai

Su Akvile nuo trejų metų dirba pedagogė Sonata Kudžmienė, kuri jaunąją atlikėją šį rudenį priėmė į parengiamąją klasę Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje. Bet ar rekordininkė ateityje pasuks dainininkės, muzikės keliu, dar sunku pasakyti.

Rekordas nebuvo mūsų tikslas. Kad jo sieksime, sužinojome likus dviem dienoms iki koncerto. Dėl to esame dėkingi Muzikų sąjungos prezidentei profesorei Audronei Žygaitytei-Nekrošienei, kuri ėmėsi iniciatyvos, kad būtų užfiksuotas rekordas“, – pasakojo rekordininkės Akvilės mama, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Liaudies instrumentų katedros vedėja Aistė Bružaitė (37 m.).

Spalio 15-ąją Lietuvos muzikų sąjungos svetainėje vyko A.Ališauskaitės koncertas pritariant liaudies muzikos instrumentų ansambliui.

Jame kanklėmis grojo atlikėjos mama ir jos studentės, birbyne – tėtis, Lietuvos kariuomenės orkestro vadovas ir vyriausiasis dirigentas Egidijus Ališauskas (49 m.), mušamaisiais – Akvilės brolis Lukas (6 m.), taip pat skambėjo fortepijonas.

Atlikėja nė kiek nepavargo

Tai buvo pirmas autorinis Akvilės koncertas, trukęs 40 minučių. Jo metu dainininkė atliko vienuolika lietuvių autorių kūrinių.

„Reikia užfiksuoti tokį įvykį, nes ne kiekvienas tokio amžiaus vaikas gali išmokti tiek dainų“, – surengti rečitalį – vieno solisto koncertą – skatino ir Akvilės mokytoja S.Kudžmienė.

Agentūra „Factum“ spalio 15 dieną užfiksavo rekordą – A.Ališauskaitė, būdama 5 metų 2 mėnesių ir 16 dienų, tapo jauniausia rečitalio atlikėja.

Po koncerto Akvilė nesijautė pavargusi. Grįžusi namo atlikėja dar visą vakarą dainavo su broliu.

„Dukrytė pati veržiasi tiek į pamokas, tiek į koncertus, todėl rečitalio metu ji jautėsi lyg žuvis vandenyje. Kai ėjome į sceną, Akvilė mums pasakė: „Dabar dainuosime iš visos širdies“, – juokdamasi svarbų įvykį prisiminė A.Bružaitė.

Datą koregavo virusas

Aistė ir Egidijus pastebėjo, jog nuo mažens Akvilei patinka dainuoti.

Todėl tėvai nutarė leisti mokytis muzikos pas kolegę S.Kudžmienę, su kuria buvo surengę nemažai bendrų koncertų.

„Būdama koncertuose dukrytė niūniuodavo, dainuodavo, kartodavo kūrinius. Matėme, kad ji turi gerą klausą ir atmintį, todėl pradėjome žaidimo forma dainuoti. Trejų metų Akvilė jau koncertuodavo“, – pasakojo A.Bružaitė.

Kanklininkė ir birbynininkas koncertuoja kaip duetas ir kaip solistai atskirai, tačiau per dukrytės rečitalį tėtis ir mama specialiai subūrė ansamblį pasitelkę kolegas.

Koncertas buvo planuotas dar balandį, bet karantinas privertė jį nukelti. Tad pasiekti muzikinį rekordą buvo lemta prieš įsisiūbuojant antrai koronaviruso bangai.

Ar kada nors išskirtinis koncertas bus pakartotas, niekas negali pasakyti, nes vėl tenka laikytis rekomendacijų dėl koronaviruso.

Brolis seka seserimi

Sesers sėkmė įkvėpė muzikuoti ir brolį. Anksčiau Lukas nelabai veržėsi dainuoti, bet tėvai nejučia sūnų įtraukė į šeimos muzikavimą. Tad Lukas sesers koncerte grojo mušamaisiais – barškučiais, trikampėliais.

Nuo šio rugsėjo Akvilės brolis irgi lanko dainavimo pamokas pas S.Kudžmienę.

O kokį muzikos instrumentą pasirinks B.Dvariono muzikos mokykloje, Lukas nuspręs kitais mokslo metais.

Vilniečių šeima jau pasirodė ir televizijos laidoje „Duokim garo!“. Šįmet rugsėjį A.Bružaitė ir E.Ališauskas su vaikais dalyvavo muzikuojančių šeimų festivalyje „Gaidų pynė“ Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Ši šeima atliko net penkis kūrinius, nes jau pratusi koncertuoti. Vilniečiai sulaukia kvietimų pasirodyti įvairiuose renginiuose.

„Mes, kaip tėvai, neturime jokių užslėptų troškimų, kad vaikai taptų muzikantais. Patys žinome, kad muzikanto gyvenimas tikrai nėra lengvas, nors ir labai įdomus. Laikas parodys, ar vaikai norės tuo keliu eiti.

Nesiruošiame jų per daug versti, per daug skatinti. Jeigu gerai seksis, tegul eina tuo keliu, jeigu ne, pasirinks ką nors kitka. Kol kas iš tos visos veiklos jaučiame tik malonumą“, – tvirtino iš Skuodo kilusi A.Bružaitė, vaikystėje susižavėjusi kanklėmis.

Aistė muzikuoti pradėjo būdama devynerių metų, vėliau negu dabar jos dukra.

„Kai man parodė kankles, aš jomis susižavėjau ir visiškai nieko kito nenorėjau matyti.

Iki šiol man šis instrumentas mielas. Kanklių tembras gražus, jų galimybės iki galo neatrastos ir nepanaudotos“, – įsitikinusi muzikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.