M. K. Čiurlionio provaikaitis taps vedliu po genijaus pasaulį

Kiekvieną trečiadienį, nuo kovo 10-os iki rugsėjo 22-os d., 17 valandą M. K. Čiurlionio namų „YouTube“ kanale muzikos mėgėjai kviečiami atversti vis naują Čiurlionio muzikos puslapį.

 R.Zubovas.<br> K.Pleitos nuotr.
 R.Zubovas.<br> K.Pleitos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-08 13:42

Besitęsiantis karantinas ir COVID–19 pandemijos sukelti suvaržymai verčia kultūros įstaigas ieškoti naujų bendravimo su kultūros vartotojais galimybių, erdvių ir būdų.

M. K. Čiurlionio namai Vilniuje nuo vasario mėnesio pradėjo kviesti antradieniais ir ketvirtadieniais apsilankyti jų internetinėse paskyrose ir pasmaguriauti pačia įvairiausia su Čiurlionio gyvenimu, kūryba, aplinka ir įamžinimu susijusia informacija. Plačiai auditorijai skirtose kaleidoskopiškai skelbiamose žinutėse – ir Čiurlionio bendražygių portretai, ir jo vaikystės atsiminimai, ir visame pasaulyje atrandami menininko atminties įamžinimo faktai.

O kovo 10 dieną Čiurlionio namų „YouTube“ kanale prasidės šešis mėnesius truksianti kelionė į Čiurlionio muzikos pasaulį, į kurią kviečia pianistas ir Čiurlionio namų Vilniuje vadovas Rokas Zubovas.

Kiekvieną trečiadienį 17 valandą Čiurlionio muzikos mėgėjai bus kviečiami pasiklausyti vis naujos muzikinių susitikimų ciklo „M. K. Čiurlionio etiudai su pianistu Roku Zubovu“ laidos. Pianistas šiose trumpose Čiurlionio namų „YouTube“ kanalui kuriamose laidose dalinsis savo įžvalgomis apie Čiurlionio kūrybą, menininko gyvenimo aplinkybes, laikmetį ir skambins savo prosenelio fortepijoninius kūrinius.

Ciklą sudarys trisdešimt muzikinių susitikimų, aprėpiančių visą genijaus kūrybą ir gyvenimą. Paskutinysis, trisdešimtasis susitikimas planuojamas per Čiurlionio gimtadienį rugsėjo 22 dieną.

Šių koncertinių susitikimų forma Čiurlionio namai Vilniuje siekia užpildyti dėl karantino apribojimų atsiradusį kultūrinių renginių stygių, suteikti muzikos mėgėjams galimybę bent kiek patenkinti gyvo kultūrinio bendravimo poreikį.

Pianistas R.Zubovas paatviravo, kad šio ciklo idėja atsirado ieškant būdų nenutraukti koncertinės ir švietėjiškos veiklos.

„Karantino metu man asmeniškai labai sunku susitaikyti su nuolat kintančiomis renginių organizavimo nuostatomis, nuolat tvyrančia nežinomybe, kada ir kokiomis sąlygomis bus galima susitikti su muzikos ir kultūros auditorija.

Iš pradžių į galimybę internetu rengti klasikinės muzikos koncertus ar tiesioginiame eteryje susitikti su muzikos mėgėjais ir jiems gyvai skambinti žvelgiau skeptiškai: neatrodė, kad techninės galimybės leistų užtikrinti tokio bendravimo kokybę, o tuo pačiu ir prasmę.

Tačiau mėnesiai, leidžiami karantino sąlygomis, reikalavo pergalvoti aplinkybes ir ieškoti būdų. Supratau, kad muzikinis pasaulis jau niekada nebebus toks, koks buvo vos prieš metus, kad mes vis labiau įprasime internete atrasti gyvo bendravimo pakaitalų. Taip atsirado šių muzikinių susitikimų formatas, manau, pritaikytas labai plačiam interneto naudotojų ratui.“

M. K. Čiurlionio namai kviečia jau šį trečiadienį, kovo 10 dieną, 17 valandą Čiurlionio muzikos mėgėjus į ciklo „M. K. Čiurlionio etiudai su pianistu Roku Zubovu“ pirmos laidos premjerą „YouTube“ kanale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.