Meno kieme duris atvėrė Delmonų galerija

Klaipėdos senamiesčio Meno kieme (Daržų g. 10), duris atvėrė Delmonų galerija. Delmõnas – tradicinė Klaipėdos krašto moteriškos aprangos detalė, 2019 metais pripažinta saugotina vertybe ir įtraukta į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

Delmonų galerija Meno kieme.
Delmonų galerija Meno kieme.
Meno Kiemas, Delmonų galerija.
Meno Kiemas, Delmonų galerija.
 Laumių siuvyklėlė.
 Laumių siuvyklėlė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 5:27 PM

Klaipėdos etnokultūros centras, siekdamas įvairiapusiškai supažindinti su delmonų kūrimo ir dėvėjimo tradicija, klaipėdiečiams ir miesto svečiams pristato erdvę, kur eksponuojami tradiciniai delmonai, šiandieninių autorių darbai, Mažosios Lietuvos tautiniai kostiumai, pristatomas siuvėjo ir siuvinėtojo amatas, galima užsisakyti ar vietoje įsigyti tradicinių delmonų ir kitų siuvinėtų aksesuarų. 

Šiuo metu Delmonų galerijoje veikia Ievos Matulionytės ir dr. Elenos Matulionienės paroda „Mažosios Lietuvos delmonai“. Ją sudaro 20-ies delmonų kolekcija – bendras mamos ir dukters darbas, atliktas siekiant kuo tiksliau atkurti muziejuose saugomų delmonų pirminę išvaizdą.

Muziejų eksponatai per laiką nubluko, nudilo, ištrupėjo, į juos žiūrint sunku įsivaizduoti spalvinę gamą, buvusią prieš 100 ar daugiau metų. 

Kolekcijoje pristatomi delmonai yra gerokai ryškesni už išlikusius muziejinius pavyzdžius, nes lietuvininkės drąsiai derino spalvas, siuvinėjo ryškiais įvairių rūšių siūlais.

Delmonų tyrimus atliko ir rekonstrukcijos procesui vadovavo dr. E.Matulionienė, siuvinėjo I.Matulionytė. Paroda „Mažosios Lietuvos delmonai“ galerijoje bus eksponuojama iki birželio 30 d. 

Atskirą Delmonų galerijos dalį sudaro siuvimo amatui dedikuota erdvė – Laumių siuvyklėlė, nukelianti mintimis į tautosakos tekstais apipintą mitinį pasaulį.

Pirmasis pasaulio siuvėjas buvo Dievas. Kai sutvėrė žmogų, teko jam ir drabužį pasiūti, kad plikas prie dangaus vartų nestovėtų. Vėliau šio garbingo amato troško išmokti ir velniai, ir kitos keistos būtybės. Siuvo, prisiuvo, siūte persiuvo...

Sako, kitados pajūriais pamariais laumės siuvėjos gyveno. Tai jos lietuvininkes išmokė audeklų spalvas derinti, dailiai siuvinėlį siūti, šilko siūlais delmonus išrašyti, puošnius apdarus grakščiai dėvėti.

Apie puikią siuvėją sakoma – toji su adata duoną raiko. Tikras kriaučius ir be žirklių pasiuva. Blogam siuvėjui ir adata sunki. O prastas siuvinys – lyg su karšta adata siūtas. Keliaudami šiltėjančiomis senamiesčio gatvėmis, būkite budrūs – neįsivelkite į laumių siūlų pinkles.

Laumių siuvyklėlę ir parodą „Mažosios Lietuvos delmonai“ galima pamatyti Meno kieme (Daržų g. 10) veikiančioje Delmonų galerijoje II-VI 11–18 val. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.