Atgal į gyvą teatrą: ASITEŽAS inicijuoja nacionalinę teatro akciją

„Atgal į gyvą teatrą!“ – taip vaikus ir jaunimą kviečia šiais metais savo 20-ties metų jubiliejų švenčianti Teatrų vaikams ir jaunimui asociacija ASITEŽAS ir birželio 1 d. organizuoja nacionalinę teatro akciją septyniuose Lietuvos regionuose.

 Šokio teatro „Dansema“ spektaklis.<br> L.Vansevičienės nuotr.
 Šokio teatro „Dansema“ spektaklis.<br> L.Vansevičienės nuotr.
 Šeiko šokio teatras Kultūros fabriko kieme organizuos atvirą kūrybinę šokio ir judesio laboratoriją visai šeimai.<br> V.Bartašiūtės nuotr.
 Šeiko šokio teatras Kultūros fabriko kieme organizuos atvirą kūrybinę šokio ir judesio laboratoriją visai šeimai.<br> V.Bartašiūtės nuotr.
Šeiko šokio teatras Kultūros fabriko kieme organizuos atvirą kūrybinę šokio ir judesio laboratoriją visai šeimai <br> V.Bartašiūtės nuotr.
Šeiko šokio teatras Kultūros fabriko kieme organizuos atvirą kūrybinę šokio ir judesio laboratoriją visai šeimai <br> V.Bartašiūtės nuotr.
Šeiko šokio teatras Kultūros fabriko kieme organizuos atvirą kūrybinę šokio ir judesio laboratoriją visai šeimai <br> V.Bartašiūtės nuotr.
Šeiko šokio teatras Kultūros fabriko kieme organizuos atvirą kūrybinę šokio ir judesio laboratoriją visai šeimai <br> V.Bartašiūtės nuotr.
 „Stalo teatro“ spektaklis. <br> R.Damkevičiaus nuotr.
 „Stalo teatro“ spektaklis. <br> R.Damkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 30, 2021, 12:30 PM

Akcijos, skirtos pažymėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną, metu bus pristatyta virš dešimties įvairaus turinio ir formos nemokamų renginių žiūrovams nuo 0 iki 18 metų. Dramos, lėlių, muzikiniai, šokio spektakliai, kūrybiniai, edukaciniai užsiėmimai, teatro ekskursijos ir laboratorijos, o svarbiausia – gyvi vaikų ir jaunimo susitikimai su profesionaliu menu ir menininkais.

Ši akcija yra vienas iš ASITEŽO jubiliejinės programos, kurią finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė, renginių.

Siekdamas savo pagrindinio tikslo, kad profesionalūs ir kokybiški įvairaus žanro spektakliai pasiektų vaikus ir jaunimą visoje Lietuvoje, ASITEŽAS šiais metais jau įgyvendino keletą renginių, užtikrinančių profesionalaus teatro jaunajai auditorijai sklaidą.

Vasario 1 d., minint asociacijos gimimo dieną, nuotoliniu būdu buvo pristatytas asociacijos leidinys lietuvių ir anglų kalbomis „Lietuvos ASITEŽAS 2001-2021“. Kovo 19 d. organizuota nuotolinė nacionalinė konferencija „Lietuvos teatras vaikams ir jaunimui: tarp praeities ir ateities“.

Kovo 23 d. surengtas seminaras „Scenos menai ankstyvajame amžiuje: turinio iššūkiai ir meninės galimybės“ nuotoliniu būdu vykusiame Tarptautinės teatrų vaikams ir jaunimui asociacijos „ASSITEJ International“ pasauliniame kongrese Japonijoje.

Birželio 1 d. įgyvendinama ASITEŽO akcija „Atgal į gyvą teatrą!“ prasmingai tęsia asociacijos 20-mečio jubiliejinę programą. Akcijoje dalyvauja dvylika ASITEŽO narių, kurie pristatys savo renginius ne tik gimtajame mieste, bet ir svečiuose kituose regionuose, nuo Klaipėdos iki Vilniaus, nuo Panevėžio iki Alytaus.

Alytaus lėlių teatras „Aitvaras“ svečiuosis Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, kur parodys spektaklį pagal Loretos Kavolės knygą „Pašėlusiai keista kelionė“ 5-10 m. vaikams (rež. Loreta Skruibienė). O į Alytų svečiuosna atvažiuos „Keistuolių teatras“ iš Vilniaus ir akcijos partnerio bei renginio organizatoriaus Alytaus kultūros centro kvietimu rodys nuotaikingą muzikinį spektaklį „HOP!“ 4-12 m. vaikams (rež. Aidas Giniotis).

Alytaus miesto teatras savo namuose, parėmus dviem socialiai atsakingoms įmonėms – UAB „Glass LT“ ir UAB „Lankava“, Alytaus miesto šeimos centro globojamiems vaikams suteiks galimybę nemokamai apsilankyti spektaklyje „Šiobeito aidas“ (rež. Arvydas Lebeliūnas).

Kauno valstybinis lėlių teatras pakvies šeimas pas save į edukacinę programą „Profesija – lėlininkas“, o Baltijos cirkas Kaune šeimas kviečia į klasikinio cirko programėlę „Svečiuose pas klouną“. Kauno miesto kamerinis teatras kartu su partneriu „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ savo kiemelyje surengs kūrybinę laboratoriją „Kūrybiško kūno išlaisvinimas su Mariumi Pinigiu | DANCING ID“ 14-29 m. jaunimui.

Kelmės mažasis teatras parodys Onos Jautakės spektaklį „Prunelijaus sapnas“ 5-15 m. vaikams (rež. Algimantas Armonas). Panevėžio lėlių vežimo teatras keliaus į Panevėžio rajono Katinų kaimą, kur bendradarbiaudamas su Katinų kultūros centru, vaikus nuo 3 m. kvies dalyvauti teatrinėje improvizacijoje „Lėlių cirkas“ (rež. Igoris Ignatenko ir Stanislavas Alochinas).

Klaipėdoje aktyviai veikiantis Šeiko šokio teatras Kultūros fabriko kieme organizuos atvirą kūrybinę šokio ir judesio laboratoriją visai šeimai (meno vadovė Agnija Šeiko).

Vilniuje renginiai vyks net keliose vietose, nes čia telkiasi daugiausia ASITEŽO narių. Vilniaus teatras „LĖLĖ“ vaikams nuo 4 m. rodys spektaklį „Kiškių sukilimas“ pagal Kazio Binkio poemą (rež. Rimas Driežis). Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos Karininkų ramovėje teatrinę ekskursiją, edukacinės dirbtuvės ves ir spektaklį apie Lietuvos istoriją „Sekretai iš būtųjų laikų“ vaikams nuo 5 m. ir visai šeimai rodys „Stalo teatras“ (rež. Saulė Degutytė).

Žydų gatvėje prie „Dėk‘ui“ butiko spektaklį-akciją „Puodeli virk, puodeli stok!“ pagal brolių Grimų pasaką surengs „Paršiuko Ikaro teatras“ (rež. Vitalijus Mazūras). Tarpininkaujat Vilniaus miesto savivaldybei šokio spektaklį 0-3 m. vaikams „Spalvoti žaidimai“ (chor. Birutė Banevičiūtė) Naujosios Vilnios kultūros centre nemokamai parodys šokio teatras „Dansema“.

„Ši ASITEŽO inicijuota teatro akcija, kviečianti vaikus ir jaunimą po ilgo laiko gyvai susitikti su profesionaliu teatru ir teatro menininkais, yra svarbi ne tik todėl, kad atkreipia visuomenės dėmesį į meno svarbą jauno žmogaus gyvenime, bet ir todėl, kad neretai tik ASITEŽO dėka vaikai ir jaunuoliai pirmą kartą susipažįsta su teatro pasauliu ir gauna galimybę dalyvauti teatrinėje veikloje, ugdytis kultūrinius poreikius ir įgyti kultūrinį išprusimą“, – teigė ilgametė ASITEŽO prezidentė Violeta Podolskaitė.

Jai pritarė ir asociacijos valdybos pirmininkė Birutė Banevičiūtė, akcentuodama, kad nuosekli ir nuolatinė ASITEŽO veikla, telkianti Lietuvos teatrus, kuriančius spektaklius jaunajai auditorijai, bendradarbiavimas su savivaldos institucijomis, švietimo ir kultūros įstaigomis, meno pedagogų bendruomene gali teigiama linkme pakeisti kol kas vyraujantį atsainų visuomenės požiūrį į teatro ir apskritai meno ir meninės raiškos reikalingumą kiekvienam jaunam žmogui.

„Mes nesiekiame, kad kiekvienas vaikas, apsilankęs teatre, taptų menininku. Mums svarbu, sukurti kokybišką ir atsakingą kultūrinę aplinką ir suteikti kiekvienam žiūrovui galimybę patirti meninius išgyvenimus, kurie patys savaime veikia ir transformuoja žmogaus dvasines struktūras, kitaip sakant, ugdo ir formuoja asmens vertybes ir kultūrinius poreikius“, – žinutę perdavė ASITEŽO valdyba.  

Ją sudaro ir birželio 1-osios akciją organizuoja Birutė Banevičiūtė (Šokio teatras „Dansema“), Saulė Degutytė (Stalo teatro vadovė), Jurga Knyvienė (Kauno miesto kamerinio teatro direktorė), Inesa Pilvelytė (Alytaus miesto teatro direktorė), Raimondas Klezys („No Shoes“ teatro vadovas) bei atsakingoji asociacijos sekretorė Agnė Sunklodaitė („Labaiteatras“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.