Kultūros ministras S. Kairys po šalies prezidento metinio pranešimo pažėrė pastabų

Kultūros ministras Simonas Kairys, išklausęs Gitano Nausėdos metinio pranešimo, pareiškė, kad ne viskas jame yra tiesa. Savo mintimis jis pasidalijo feisbuko paskyroje.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
 Šalies prezidentas G.Nausėda mano, kad kultūros įstaigos iš karantino gniaužtų buvo išlaisvintos per vėlai. <br> T.Bauro nuotr.
 Šalies prezidentas G.Nausėda mano, kad kultūros įstaigos iš karantino gniaužtų buvo išlaisvintos per vėlai. <br> T.Bauro nuotr.
 Kultūros ministras S.Kairys.<br> T.Bauro nuotr.
 Kultūros ministras S.Kairys.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 8:00 PM, atnaujinta Jun 10, 2021, 8:17 AM

„Prezidentas šiandien paminėjo, kad kultūros įstaigos iš karantino gniaužtų buvo išlaisvintos kone paskutinės, ir tai buvo klaida. Netiesa. Muziejai, galerijos pradėjo veikti iškart, atidarius kirpyklas ir mažąsias ne maisto prekių parduotuves. Bibliotekos veikė viso karantino metu. Net didieji prekybos centrai buvo atverti savaite vėliau, nes norėjome tuo pačiu metu atidaryti teatrus, koncertines įstaigas ir pan.

Bet tas lyginimas, kas pirmesnis, savaime yra neteisingas. Sektorių priešinimas niekur neveda.

Suprantu, kai diskusija vyko prieš keletą mėnesių, kada emocinis fonas visuomenėje buvo sudėtingas. Bet dabar, žiūrint iš laiko perspektyvos, manau, jog ėjome tvariu keliu, atlaisvinome kultūrą saugiai, žingsnis po žingsnio ir pasiekėme svarbiausią tikslą – nereikėjo grįžti atgal ir vėl kažko riboti, uždarinėti.

Pamenate, dažnai tekdavo atsakyti į kritiką, remiantis Estijos ar Lenkijos pavyzdžiu, kuriose kultūrinis gyvenimas buvo aktyvesnis. Tačiau praėjo mėnuo, ir situacija apsivertė aukštyn kojomis. Lietuva kaip tik tapo geru pavyzdžiu visiems: nors pandemijos skaičiais veržėmės į pirmąsias vietas Europos Sąjungoje, ilgai neužtrukome ir atvėrėme visą kultūrą, ribodami tik bendrą žiūrovų skaičių. Tuo tarpu kaimynai užsidarė visiškai...

Maža to, kultūros sektorius neatsidaro jau kitą dieną po Vyriausybės sprendimo. Priminsiu, jog vos atsidarius muziejams, scenos menų įstaigos galėjo pradėti testuotis, tokiu būdų grįždamos į pilnavertį repeticijų procesą. Gi net skaudžių netekčių turėjome, negalima sakyti, kad dideliuose kolektyvuose viskas buvo saugu. Praėjusi Vyriausybė nepaliko jokio algoritmo, viską reikėjo kurti eigoje.

Kam tikrai bėda – tai privatiems renginių organizatoriams, kurie išsilaiko iš renginių, kuriems reikalinga didelė auditorija, bet apie tai prezidento pranešime užsiminta nebuvo.

Pandemija praeis, gal dar nuvilnys viena kita banga, tam reikia ruoštis. Bet vien pandemija negali diktuoti mūsų gyvenimo. Judėkime kartu į priekį ugdydami poreikį kultūrai mūsų visuomenėje, skatindami kultūros sklaidą ir prieinamumą, gerindami sąlygas kultūrai ir menininkams veikti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.