Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčia sulaukė vargonų krovinio iš Vokietijos

Šią savaitę Kėdainius pasiekė vargonai – tai žinia, kurios miestiečiai laukė ne vienerius metus. 2017 m. pradėtas visuomeninis projektas „Kėdainiams reikia vargonų“ pasiekė tikslą: lėšos vargonų įsigijimui buvo skirtos, ir jie iš Osnabriuko miesto Vokietijoje pasiekė Kėdainius.

Privažiuoti prie bažnyčios ilgam vilkikui su puspriekabe buvo sudėtinga.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Privažiuoti prie bažnyčios ilgam vilkikui su puspriekabe buvo sudėtinga.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Privažiuoti prie bažnyčios ilgam vilkikui su puspriekabe buvo sudėtinga.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Privažiuoti prie bažnyčios ilgam vilkikui su puspriekabe buvo sudėtinga.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 2:00 PM

Naujieji vargonai bus sumontuoti Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje ir suteiks Kėdainių miestui daugiau kultūrinio patrauklumo. Savo konstrukcija jie bus išskirtiniai, nes dauguma šio muzikos instrumento vamzdžių, kaip įprasta vargonams, yra vertikalūs, o keli tarsi dūdos išsikiša į priekį.

Vienas pagrindinių projekto iniciatorių vargonininkas Robertas Lamsodis pasakojo, kad rasti tinkamus bažnyčiai vargonus buvo keblus uždavinys, kadangi nėra išlikusių senojo instrumento nuotraukų, – galima tik numanyti, kokių gabaritų jie buvo, kurioje bažnyčios vietoje stovėjo. Tačiau tai, kad vargonų būta, užfiksuota rašytiniuose šaltiniuose.

Vakarų Europoje parduodamų vargonų pasiūla nemaža, bet įvertinus kainos, kokybės ir instrumento dydžio bei skambesio parametrus, nuspręsta įsigyti nenaujus vargonus. Norvegijoje gyvenantis kėdainietis Robertas Lamsodis asmeniškai rūpinosi tiek instrumento paieška, tiek išmontavimo Vokietijoje darbais.

Dėl masyvios vargonų konstrukcijos kilo sunkumų, tačiau juos pavyko išspręsti. Visoje vargonų paieškų, pirkimo ir atgabenimo epopėjoje būta ir itin šviesių akimirkų.

Štai logistikos bendrovės „Linėja trasnport“ darbuotojai vaizdo ryšiu stebėjo, kad kiekviena dėžutė būtų pakrauta.

„Uždavinys buvo gana keblus – Osnabriukas nuo Kėdainių nutolęs 1,5 tūkst. kilometrų ir privažiuoti prie bažnyčios ilgam vilkikui su puspriekabe buvo sudėtinga. Išmontuotos vargonų dalys buvo suguldytos į dėžes, pakrovimo procedūra užtruko visą dieną, bet viską preciziškai atlikome“, – pasakojo „Linėja transport“ direktorius Gediminas Norkus.

Jo vadovaujama įmonė už vargonų atgabenimą nepaėmė nė euro.

Pasak G.Norkaus, kol kas liko nepergabentas tik vargonų karkasas, kurio pervežimu rūpinsis kita Kėdainiuose esanti įmonė – akcinė bendrovė „Lifosa“.

„Vargonų skambesio miestiečiams dar teks palaukti, nes instrumento sumontavimas užtruks kelis mėnesius. Tai galima prilyginti namo statybai“, – aiškino G.Norkus, pats su šeima itin mėgstantis klasikinės muzikos koncertus.

„Labai norėtume, kad vargonai „prabiltų“ jau rudenį, kai minėsime 650–ąsias Kėdainių miesto gyvavimo metines“ – ne tik savo, bet ir daugelio kėdainiečių svajonę įvardijo visuomeninio projekto „Kėdainiams reikia vargonų“ koordinatorė, muzikos mokyklos direktorė Rūta Kutraitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.