Rusijos paviljono Venecijos bienalėje uždarymo istorija – lietuvis kuratorius ir prezidento bendražygių dukros

Šių metų Venecijos bienalėje, kuri atsidarys balandžio 23 dieną ir vyks iki lapkričio 27 dienos, Rusijos paviljono miesto sode (Giardini) durys liks užvertos.

Rusijos paviljonas Venecijos bienalėje šiemet neatvers durų.<br>labiennale.org nuotr.
Rusijos paviljonas Venecijos bienalėje šiemet neatvers durų.<br>labiennale.org nuotr.
Raimundas Malašauskas beveik prieš dešimtmetį Venecijos bienalėje kuravo jungtinį Lietuvos ir Kipro paviljoną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Raimundas Malašauskas beveik prieš dešimtmetį Venecijos bienalėje kuravo jungtinį Lietuvos ir Kipro paviljoną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Atšauktas Placido Domingo koncertas Maskvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Atšauktas Placido Domingo koncertas Maskvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 1, 2022, 8:08 AM, atnaujinta Mar 1, 2022, 8:42 AM

59-oje meno bienalėje Rusijai atstovauti turėję menininkai Kirillas Savchenkovas, Alexandra Sukhareva ir paviljono kuratorius lietuvių menotyrininkas Raimundas Malašauskas paskelbė, kad atsisako dalyvauti bienalėje.

Oficialioje paviljono paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“ pirmadienį pasirodė pranešimas, kad paviljono rengėjų manymu lemiamas žodis, dirbant prie bienalei skirto projekto, priklauso menininkams ir kuratoriui.

„Ką tik Kirillas Savchenkovas, Alexandra Sukhareva ir Raimundas Malašauskas pranešė apie tai, kad negalės dalyvauti projekte, skirtame Rusijos paviljonui Venecijos bienalėje. Rusijos paviljonas nedalyvaus 2022 metų Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje“, – rašoma pranešime.

„Daugiau nėra ką pasakyti, nėra vietos menui, kai taikūs gyventojai žūsta nuo raketų ugnies, kai Urainos piliečiai slepiasi slėptuvėse ir kai protestuojančius Rusijos žmones priverčia tylėti. Kadangi aš gimęs Rusijoje, tai savo darbų Venecijos bienalėje nerodysiu“, – instagramo paskyroje parašė K. Savchenkovas.

Tuo tarpu 48 metų kuratoriaus R. Malašausko pareiškimas tame pačiame socialiniame tinkle buvo gerokai ilgesnis. Tačiau net pažangi Rusijos žiniasklaida jo necitavo. Lietuvis sekmadienio vakare pranešė, kad atsistatydina iš Rusijos paviljono 59 Venecijos bienalės kuratoriaus pareigų, nes negali tęsti šio projekto dėl Rusijos karinės invazijos ir Ukrainos bombardavimo.

„Šis karas yra politinis ir emociškai nepakeliamas, – rašė kuratorius, nebijodamas panaudoti Rusijoje uždraustą žodį „karas“. – Kaip žinote, aš gimiau ir subrendau Lietuvoje tais laikais, kai ji buvo Sovietų Sąjungos dalis. Aš išgyvenau Sovietų Sąjungos žlugimą 1989 m. ir nuo tada buvau liudininkas bei džiaugiausi savo šalies pasiekimais. Mintis sugrįžti arba ateityje gyventi Rusijos ar bet kurios kitos imperijos valdžioje man yra tiesiog nepakenčiama“.

R. Malašauskas akcentavo ir tai, kad nors ir smerkia Rusijos agresiją, tačiau mano, kad Rusijos žmonės neturėtų būti atstumti ar tapti patyčių taikiniu vien dėl neteisėtos savo šalies politikos. Pasak jo, rusų menininkams ir taip nelengva gyventi tarp karo kurstytojų, todėl nuo jų neturėtų atsiriboti tarptautiniai meno forumai, kur jie gali prabilti apie tai, apie ką negali kalbėti namuose.

Jau daugelį metų į Lietuvą tik trumpam sugrįžtantis R. Malašauskas 2013 metų Venecijos bienalėje kuravo jungtinį Lietuvos ir Kipro paviljoną, kuris pelnė specialųjį žiuri paminėjimą (Special Mention) „už kuravimo formos originalumą, sujungusią dvi šalis į vieną patirtį".

Rusijos paviljonas Venecijos miesto parke buvo atidarytas 1914 metais. Jo durys buvo užvertos 1922 metais, nuo 1938 iki 1954 metų ir nuo 1978 iki 1980 metų.

Netrukus Venecijos bienalės instagrame pasirodė pranešimas, kad organizatoriai palankiai priima Rusijos paviljono komandos sprendimą.

„Bienalė solidarizuojasi su šiuo garbingu drąsos aktu suprasdama, kokios priežastys nulėmė apsispendimą, kuris dramatiškai atspindi tragediją, kuri užklupo visus Ukrainos gyventojus. Bienalė išlieka vieta, kurioje žmonės susitinka meno ir kultūros aplinkoje, ir smerkia visus tuos, kurie naudoja smurtą, trukdydami dialogui ir taikai“, – rašė organizatoriai.

Panašu, kad vieno didžiausių šiuolaikinio meno renginio vadovai lengviau atsiduso, kai sulaukė Rusijos pareiškimo.

Antrą karo dieną Venecijos šiuolaikinio meno bienalės interneto svetainėje buvo paskelbtas diplomatiškas raginimas siekti taikos, su patikinimu, kad atmetamos visos karo ir smurto formos. Tačiau tuo pat metu patvirtinta, kad Venecijos bienalė „išlieka vieta, kur vyksta dialogas tarp institucijų, menininkų ir kiekvienos šalies, kalbos, etninės kilmės ir religijos piliečių“.

Puikiai Lietuvos meno sceną ir R. Malašauską pažįstantis švedų kuratorius Andersas Kreugeris savo feisbuko paskyroje prisipažino, kad tik pastarosiomis dienomis sužinojo, kokie dar žmonės (be kuratoriaus ir menininkų) susiję šių metų Rusijos paviljonu Venecijos bienalėje (https://pavilionrus.com/en/people/smart-art).

„Komisarė yra Anastasija Karnejeva. Kas ji tokia? Taigi buvusio FSB generolo Nikolajaus Volobujevo, dabar didelio Rusijos gynybos rangovo („Rostec“generalinio direktoriaus pavaduotojo. – Red.) ir „Smart Art“ bendrasavininko, dukra. „Smart Art“ – tai bendrovė, kuriai pavesta dešimt metų vadovauti Rusijos paviljonui Venecijoje. O kita bendrasavininkė yra Jekaterina Vinokurova, Sergejaus Lavrovo dukra. Taip, Rusijos užsienio reikalų ministro“, – rašė A.Kreugeris.

Kelių šalių nacionalinių paviljonų kuratoriai Venecijos bienalės rengėjams ruošėsi nusiųsti prašymus neleisti agresorei Rusijai dalyvauti šiame tarptautiniame renginyje.

Sekmadienio vakare Prahos kvadrienalė paskelbė, kad "2023 metais organizatorių komanda atmeta Rusijos dalyvavimo paraišką", reaguodama į šios šalies agresiją Ukrainoje.

Pirmadienį paaiškėjo, kad į Rusijos tarptautinį teatro festivalį "Auksinė kaukė" atsisakė atvykti Lenkijos režisieriai Krystianas Lupa ir Krzysztofas Warlikowskis bei vengrų kino ir teatro režisierius Kornelis Mundruczo.

O tos pačios dienos vakare Maskvos Didysis teatras paskelbė, kad atšaukiamas operos žvaigždės Placido Domingo koncertas "Pavasaris. Meilė. Opera", kuris turėjo įvykti kovo 8 dieną. Atšaukimo priežastys nenurodomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.