XII tarptautinis Tauragės muzikos festivalis džiugins aukštojo meno perlais

Šiemet jau dvyliktąjį kartą į Tauragę sugrįžta tarptautinis Tauragės muzikos festivalis. Anot festivalio meno vadovo, žymaus operos solisto bei renginių organizatoriaus Liudo Mikalausko, šis renginių ciklas yra tarsi maloni duoklė gimtajam miestui – Tauragei.

Festivalio rengėjui L.Mikalauskui malonu dalintis su žemiečiais kasmet kruopščiai atrinktomis programomis, galvojant apie festivalio lankytojus bei stengiantis juos nustebinti naujovėmis. <br> M.Patašiaus nuotr.
Festivalio rengėjui L.Mikalauskui malonu dalintis su žemiečiais kasmet kruopščiai atrinktomis programomis, galvojant apie festivalio lankytojus bei stengiantis juos nustebinti naujovėmis. <br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 6:24 PM

Artistui malonu dalintis su žemiečiais kasmet kruopščiai atrinktomis programomis, galvojant apie festivalio lankytojus bei stengiantis juos nustebinti naujovėmis. Juolab kad nekomercinė bilietų kaina (koncertas – 5 Eur, abonementas į visus renginius – 17 Eur) vilioja atvykti klausytojus ir iš kitų miestų – Šilutės, Šilalės, Jurbarko, Šiaulių ir net Kauno.

Viena naujovių, kuria prasidės šiemetis festivalio kelias – liepos 20 dieną 19 valandą Tauragės Pilies kiemelyje koncertuosiančios Amerikos „Latin Grammy“ nugalėtojos, mariačių dainuojamojo žanro grupė FLOR DE TOLOACHE. Ugningos, žavinčios ritmo pojūčiu merginos apdovanos publiką Lotynų Amerikos melodijomis. „Flor de Toloache“ – viena geriausių pasaulyje moterų mariačių grupė.

Į Tauragę ji atvyksta su „Latin Grammy“ laurais bei kūriniais, prie kurių prisilietė prodiuseris Rafa Sardina (šis grandas dirba su megažvaigždėmis, tarp jų – Lady Gaga, Camila Cabello ir kt.). Gėlė „toloache“ Meksikoje naudojama meilės eliksyro gamybai, o jos vardu pasivadinusi grupė galvą susuka ir širdį pavergia savo kūryba.

Atlikėjos tradicines meksikietiškas melodijas stilingai perkelia į skirtingus muzikos kontekstus – tai puikiai iliustruoja „Quisera“ – bendra daina su Johnu Legendu. „Flor de Toloache“ pasirodymus entuziastingai įvertino leidiniai „Rolling Stone“, „Billboard Magazine“, „The New York Times“.

Antrajame festivalio koncerte, kuris vyks liepos 28 dieną 19 valandą Tauragės Pilies kiemelyje, lankytojai išgirs virtuozų duetą – skambės akordeonisto iš Serbijos Momiro Novakovičiaus ir klasikinės gitaros meistro iš Estijos Kirilo Ogorodnikovo tliekama pietų šalių muzika – ispaniškosios sarsuelos ir tango.

M.Novakovičius – iš Serbijos kilęs Estijoje gyvenantis akordeonistas. Jis žinomas kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas, koncertavęs įvairiuose festivaliuose visame pasaulyje, pelnęs per 40 apdovanojimų tarptautiniuose muzikos konkursuose.

K.Ogorodnikovas – vienas žymiausių Estijos jaunosios kartos klasikinės gitaros muzikantų. Jis yra unikalaus kamerinės muzikos ansamblio „Duo Telluur“ narys, groja šiame ansamblyje su anglų rago virtuozu.

Abu atlikėjai, be klasikinės kamerinės muzikos, domisi pietietiškais ritmais. Išskirtiniu Astoro Piazzola'os muzikos atlikimu jie garsėja už Estijos ribų. Momiro teigimu, nepaisant gimimo vietos, visiems muzikantams būdinga aistrą ir ritmo pojūtis. Akordeonistas atviravo, kad iš pradžių šios muzikos atlikimas Šiaurės šalyse atrodė tikras iššūkis dėl šiauriečių sabtūrumo. A.Piazzola'os reformuotas tango nuo tradicinio skiriasi džiazo elementais, ypatinga harmonija ir netikėtais garsais.

Rugpjūčio 16 dieną 19 valandą publiką į kosminį garsų vandenyną nardins Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO), kuriam vadovauja charizmatiškasis dirigentas bei kompozitorius Gediminas Gelgotas. NIKO – tai styginių instrumentų ansamblis, kurį 2006 m. įkūrė G.Gelgotas. NIKO atlieka šiuolaikinę minimalistinę muziką, o didžiąją dalį kolektyvo repertuaro sudaro ansamblio meno vadovo ir dirigento kūryba.

NIKO savo pasirodymuose sujungia klasikinės ir populiariosios muzikos stilius, atlieka muziką atmintinai, naudoja netradicines styginių instrumentų technikas, scenoje dainuoja. Orkestras taip pat pasitelkia savo pasirodymams minimalistinę choreografiją, vizualizacijas ir dizainą.

NIKO intensyviai koncertuoja Europoje, Azijoje, JAV ir yra pasirodę bei pristatę G.Gelgoto muziką daugelyje prestižinių koncertų erdvių bei festivalių. Neseniai kolektyvas grįžo iš Norvegijos, kur grojo šios šalies monarchams.

Tradicinis naktinis Bangos piknikas šiemet vyks rugpjūčio 25 dieną 20.30 valandą Tauragės Bangos parke. Nemokamame renginyje bus pristatyta legendinė operos klasika – G.Verdi opera „Traviata“. Pagrindinius vaidmenis atliks Ona Kolobovaitė (Violeta), Egidijus Bavikinas (Alfredas), Liudas Mikalauskas (Žermonas). Jiems akompanuos pianistė Beata Vingraitė. Ši operos versija jau skambėjo ne viename Lietuvos mieste bei festivalyje ir sulaukė pačių geriausių atsiliepimų.

Priešpaskutinis festivalio koncertas vyks rugsėjo 8 dieną 18 valandą. Įspūdingus kūrinius festivalio scenoje atliks dainininkė Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), Regimantas Gapšys (baritonas) ir Lietuvos kamerinis orkestras. Vakaro programoje skambės lietuvių ir užsienio kompozitorių opusai.

Profesoriaus Sauliaus Sondeckio įkurtas Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) yra vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos kolektyvų. Šiandien šio Lietuvos meno ambasadoriaus gastrolių maršrutai yra išraižę beveik visas Europos šalis, pasiekę Šiaurės ir Pietų Ameriką, Kubą, Egiptą, Pietų Afrikos Respubliką, Jungtinius Arabų Emyratus, Australiją, Islandiją, Kiniją, Japoniją, Kosta Riką, Libaną.

Su garsiais solistais, dirigentais ir chorais orkestras bendradarbiauja ne tik koncertuose, bet ir įrašų studijoje. Jis įrašė daugiau kaip 100 vinilinių ir kompaktinių plokštelių, ypač daug dėmesio skirdamas j.S.Bacho ir W.A.Mozarto kūriniams. Koncertas su operos soliste, aksominio mecosoprano savininke Ieva Prudnikovaite bei Regimantu Gapšiu nustebins atlikimo precizika ir sužavės emocijų įvairove.

Didysis festivalio uždarymas vyks Tauragės kultūros centre rugsėjo 22 dieną 18 valandą – festivalio lankytojai išvys Eduardo Balsio baletą „Eglė žalčių karalienė“, atliekamą Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės ir orkestro. Spektaklio dirigentas – Tomas Ambrozaitis, choreografas – Martynas Rimeikis.

XX a. lietuvių muzikos klasiko E.Balsio neoklasikinis baletas „Eglė žalčių karalienė“ – populiariausias šio žanro nacionalinis veikalas. Klaipėdoje jį pastatė jaunosios kartos kūrėjų komanda – choreografas M.Rimeikis, dirigentas Modestas Barkauskas, scenografas Marijus Jacovskis ir kostiumų dailininkė Elvita Brazdylytė. Jie stengėsi įsiklausyti į kompozitoriaus muziką ir neprimesti Eglės ir Žilvino meilės istorijai nūdienos socialinių kontekstų. Tuo pačiu spektaklyje mėginta išvengti pasakų inscenizacijoms būdingos vizualių detalių gausos.

Naujajame pastatyme kalba šokis, o ne dekoracijos ar butaforija. M.Jacovskio scenografijos sprendimas – itin lakoniškas: žvejų kaimelį jame simbolizuoja virvės, kokiomis į krantą ištempiamos valtys, jūros pasaulį – grandinės, paprastai laikančios laivų inkarus.

E.Brazdylytės sukurtuose kostiumuose dominuoja lengvi, tarsi vėjyje besiplaikstantys moteriškų suknelių audiniai, kurių spalvos kinta kartu su pasakojamos istorijos etapais: spektaklio pradžioje šviesūs ir trumpi Eglės apdarai vėliau tamsėja ir ilgėja. Povandeninio žalčių pasaulio atstovai dėvi glotniai priglundančius juodus drabužius.

Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Tauragės rajono savivaldybė. Visą festivalio programą rasite bei įsigyti abonementą į VISUS festivalio renginius galite Paysera tickets sistemoje bei www.lmkoncertai.lt interneto svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.