Šv. Cecilijos dienos proga sugaus Vilniaus Išganytojo bažnyčios vargonai

Nacionalinė vargonininkų asociacija lapkričio 22 d. 19.30 val. kviečia į Šv. Cecilijos dienai skirtą koncertą Vilniaus Išganytojo (Joanitų) bažnyčioje (Antakalnio g. 27).

Naujus vargonus Vilniaus Išganytojo bažnyčia įsigijo 2018 metais iš olandų liuteronų.<br> Rengėjų nuotr.
Naujus vargonus Vilniaus Išganytojo bažnyčia įsigijo 2018 metais iš olandų liuteronų.<br> Rengėjų nuotr.
 Šv. Cecilija. Dail. Orazio Gentileschi (1621-1624).
 Šv. Cecilija. Dail. Orazio Gentileschi (1621-1624).
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2022, 10:23 AM

Cecilija, viena iš ankstyvųjų krikščionybės amžių kankinių, gimė apie 200 m., o mirė, manoma, 230 m. lapkričio 22 d. Romoje. Ji laikoma vargonininkų, chorų ir vokalinių ansamblių, instrumentų gamintojų, dainininkų ir poetų globėja.

Šv. Cecilijos diena lapkričio 22-ąją Europoje minima nuo V amžiaus. Krikščioniškoje ikonografijoje gausu paveikslų Šv. Cecilijos tema. Kartais ji vaizduojama viena arba su kitais šventaisiais bei angelų apsuptyje.

Jos skiriamasis ženklas – portatyviniai vargonėliai, kurie gali būti vaizduojami kaip papuošalas ant kaklo ar gulintys prie Cecilijos kojų. Kai kuriuose paveiksluose šventoji laiko vargonėlius rankoje, o vėlesniuose – netgi jais groja. Kiti paplitę Šv. Cecilijos atributai – rožės ir lelijos.

Koncerte Išganytojo bažnyčioje dalyvaus vargonininkai Jurgita Kazakevičiūtė ir Balys Vaitkus, o programoje skambės XVI–XVIII a. italų kompozitorių Girolamo Frescobaldi, Antonio Valente, Bernardo Pasquini, Agostino Tinazzoli, Luigi Taglietti, Alessandro Marcello ir Domenico Scarlatti kūriniai vargonams solo ir vargonininkų duetui.

Šv. Cecilijos dienos proga rengiamas koncertas tradiciškai yra baigiamasis Lietuvos kultūros tarybos finansuojamo NVA edukacinio ciklo „Instrumentų karalius kviečia“ renginys.

Vilniaus Išganytojo bažnyčia gali būti vadinama mažesniąja Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios seserimi, nes jas abi projektavo ir dekoravo baroko skulptorius ir architektas, kilęs iš Tičino kantono Šveicarijoje Giovanni Pietro Perti (kadangi Tičinas ribojasi su Italija, šio kantono menininkai, palikę gilius pėdsakus baroko Vilniuje, dažnai priskiriami Italijai).

G.P.Perti didžiąją savo gyvenimo dalį praleido Antakalnyje, jis prisidėjo ir prie Sapiegų bei Sluškų rūmų Vilniuje statybos ir dekoravimo.

Iki 1864 m. sukilimo Vilniaus Išganytojo bažnyčioje buvo 6 registrų vargonai, jais yra grojęs Stanislovas Moniuška. Vėliau bažnyčia buvo paversta cerkve, o vargonai dingo. Naujus vargonus Vilniaus Išganytojo bažnyčia įsigijo 2018 metais – iki tol šie firmos „Van Vulpen“ vargonai tarnavo Arnhemo miesto Olandijoje liuteronų bažnyčioje.

2020 m. pabaigoje instrumentas buvo sumontuotas Vilniaus Išganytojo bažnyčioje: darbus atliko prancūzų meistrai Christophe'as Cailleux ir Michelis Gaillardas. Mechaninės traktūros vargonai yra penkiolikos registrų, dviejų manualų, su pedalais, instrumento temperacija – Werckmeister III.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.