Į „Oskarą“ pretenduojančiame detektyve – grandiozinis religijos ir politikos susidūrimas

Su detektyvu „Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“ (The Nile Hilton Incident, 2017) egiptiečių kilmės švedų režisierius Tarikas Salehas Švedijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose geriausio filmo kategorijoje nugalėjo Rubeno Östlundo „Kvadratą“.

„Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022).<br>Platintojų nuotr.
„Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022).<br>Platintojų nuotr.
„Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022).<br>Platintojų nuotr.
„Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022).<br>Platintojų nuotr.
„Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022).<br>Platintojų nuotr.
„Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022).<br>Platintojų nuotr.
„Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022).<br>Platintojų nuotr.
„Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022).<br>Platintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ieva Šukytė

Dec 29, 2022, 11:25 AM, atnaujinta Dec 29, 2022, 11:33 AM

Praėjus penkeriems metams abu režisieriai su naujausiais filmais vėl susidūrė ir Kanuose, ir tarptautinėje arenoje. T. Saleho naujasis filmas „Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022) – Švedijos kandidatas į „Oskarą“, Kanuose pelnė geriausio scenarijaus prizą, o nuo sausio 6 d. bus rodomas ir Lietuvos kino teatruose.

„Kairo sąmoksle“ susiduria dvi jėgos – religija ir politika. Filmo centre – išskirtiniais gabumais apdovanotas žvejo sūnus. Jis netikėtai gauna valstybinę stipendiją prestižiniame Al Azcharo universitete Kaire, kur anksčiau naktimis po antklode knygas skaičiusiam jaunuoliui atsiveria beribės knygų lentynos, saugomos tūkstantmetėje religijos ir mokslo šventovėje.

Tačiau netrunka paaiškėti, kad išminties rūmų koridoriai persmelkti veidmainystės, politinių intrigų ir konspiracijos. Vaikinas prieš savo valią įsivelia į mirtinai pavojingą galios žaidimą, kuriame jį kaip šachmatų figūrėlę stumdo ciniškas, tačiau principingas valstybės saugumo agentas. Ar paprasto vaikino protas pajėgs išnarplioti korupcijos ir manipuliacijų raizgalynę, neišpainiojamai supynusią dvi galias – valstybę ir religiją?

Garsus „The Guardian“ kino kritikas Peteris Bradshaw juostą palygino su rašytojo Johno le Carré detektyvais. Ir tai ne atsitiktinumas. Kaip teigia pats režisierius, jis perskaitė visas šio autoriaus knygas bent du kartus. T. Salehą įkvėpė ir Umberto Eco knyga „Rožės vardas“, kurią perskaitęs, jis pradėjo galvoti, ar galėtų papasakoti panašią istoriją islamo religijos kontekste.

Režisieriaus močiutė ir senelis augo žvejų kaime, tačiau abiems pavyko įgauti išsilavinimą. Senelis netgi buvo priimtas į garsųjį Al Azcharo universitetą Kaire. 10-aje dešimtmetyje įkurtas universitetas yra laikomas viena svarbiausių Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų islamo mokyklų. Net ir šalį valdant skirtingiems okupantams, universitetui pavyko išlikti ir jis veikia iki šiol.

Deja, T. Salehas negalėjo filmuoti Al Azcharo universitete, nes režisieriui draudžiama lankytis Egipte. Jam buvo įsakyta palikti šią šalį likus trims dienoms iki filmo „Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“ filmavimo pradžios. Tą filmą uždrausta rodyti Egipte, tai gali nutikti ir naujausiam jo kūriniui.

„Nemanau, kad „Kairo sąmokslas“ yra kontraversiškas filmas. Mano visa šeima yra musulmonai. Aš pusiau švedas, pusiau egiptietis. Aš myliu Egiptą, bet Egiptas nemyli manęs. Tai – nelaiminga meilė“, – apie susidariusią situaciją kalbėjo režisierius.

Už geriausią scenarijų Kanų kino festivalyje apdovanotą filmą T. Saleh nufilmavo Turkijoje, kur universitetą nuspręsta perkelti į XVI a. mečetę Stambule. Vieną pagrindinių vaidmenų juostoje atlieka švedų aktorius Faresas Faresas, vaidinęs ir ankstesniame režisieriaus detektyve. Valstybės saugumo agentą įkūnijęs aktorius mūsų publikai žinomas iš populiarių serialų „Černobylis“ ir „Westworld“.

„Fareso Fareso veikėjas savo išvaizda panašus į aktoriaus dėdę. Paklausiau, ar jis iš tiesų nori taip toli eiti, bet galų gale man patiko rezultatas“, – pasakojo režisierius.

Po filmo premjeros Kanų kino festivalyje režisierius T. Salehas sakė: „Aš nesiekiu nieko provokuoti. Tiesiog noriu papasakoti gerą istoriją ir sukurti gerą filmą“. Režisierius iki pat pabaigos išlaiko intrigą, vedžiodamas žiūrovus po universiteto labirintus.

„Kai žiūrite filmą, jūs darote tuos pačius sprendimus kaip ir veikėjai. Dar įspūdingiau yra tai, kad kuo dažniau jie priima korumpuotus sprendimus, tuo labiau mes, kaip žmonės, juos suprantame.“

Intriguojantis detektyvas „Kairo sąmokslas“ kino teatruose – nuo sausio 6 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.