„Susikalbėjimai Didžiojoje“ su pianistais Petru ir Luku Geniušais

Švęsdami Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 90-tąjį jubiliejų tęsiame pokalbių ciklą „Susiklabėjimai Didžiojoje“, sausio 27 dieną Gerūta Griniūtė kalbins Lietuvos pianistus Petrą ir Luką Geniušus. Kas kitas, jeigu ne tėvas ir sūnus, muzikos pasaulio atstovai, gali paliudyti skirtingų kartų gebėjimą susiklabėti. 

Tėvas ir sūnus Geniušai - abu pianistai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tėvas ir sūnus Geniušai - abu pianistai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LMTA

Jan 11, 2023, 12:46 PM

Petras Geniušas išsiskiria rizikingų, naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių kompozicijų paieškomis. Meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, jis rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su Lietuvos simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais, solistais, dirigentais. Neretai jį galima pamatyti scenoje komponuojantį dramos spektakliams, baletui ar net kabaretui, dalyvaujantį džiazo ir įvairius muzikos stilius kryžminančiuose projektuose. Dalintis savo sukaupta patirtimi ir interesais Petrui Geniušui padeda nuolatinis sąlytis su jaunais pianistais, jis garsėja kaip reiklus ir įkvepiantis dėstytojas.

Jaunosios kartos atstovas Lukas Geniušas yra įsitvirtinęs kaip vienas įdomiausių ir ryškiausių savo kartos pianistų. Jis pasižymi plačiu atliekamos muzikos spektru, nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos. Atlikėjo muzikinis repertuaras tęsiasi nuo L. van Beethoveno koncertų fortepijonui iki P. Hindemitho „Ludus Tonalis“ ir J. Adamso kūrinių. Lukas Geniušas taip pat yra aistringas kamerinės muzikos mylėtojas ir nepaprastai smalsus atlikėjas, kuris su malonumu atlieka šiuolaikinių kompozitorių kūrinius ar imasi retai koncertų salėse skambančio repertuaro atgaivinimo. Muzikologė Lina Navickaitė-Martinelli po Luko Geniušo pasirodymo festivalyje „Gaida“ dalinosi įspūdžiais: „Rafinuotas pianistas ir prigimtinis aktorius! Ir niekas pernelyg dramatiškai neperspausta, nei pernelyg droviai nesuturėta, o su mikrofonu elgtasi taip profesionaliai, lyg pianistui nieko natūraliau ir nebūtų kaip grojant šnekėti, dainuoti, švilpauti, groteskiškai kvatotis ar dejuoti... Visa tai, aišku, dar palydint aukščiausios prabos pianizmu.“ 

Sausio 27 dieną Lietuvos muzikos ir teatro akademijos centrinių rūmų didžiojoje salėje, išskirtiniu talentu pasižymintys pianistai dalinsis bendra patirtimi ir skirtumais, kurie skatina diskusiją, atveria erdvę pokalbiui apie skirtingų kartų bendrystę. Akademijos jubiliejinių metų eigoje bus tęsiamas unikalus menininkų dialogų ciklas „Susikalbėjimai Didžiojoje“, kurių metu bendrausime su operos solistais, kompozitoriais, kino ir teatro režisieriais, aktoriais, šiuolaikinio šokio kūrėjais. 

LMTA jubiliejus tai puiki proga laiką praleisti kartu ir švęsti su visa miesto bendruomene. Centinių rūmų antrame aukšte jau veikia paroda „90 stabtelėjimų. Sugauk sėkmę!”, kurioje eksponuojami LMTA dėstytojų, profesorių, meno kūrėjų, atlikėjų prisiminimai, laimėjimai, daiktai atnešę sėkmę scenoje ir akademiniame gyvenime. Kovo 29 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje skambės LMTA gala koncertas, o gegužės mėnesį Akademija plačiai pravers meno duris į Gedimino prospektą ir netikėtu skambesiu užlies Lukiškių aikštę. Renginiai neapsiribos sostine ir persikels į pajūrį, kur kartu su Klaipėdos fakultetu uostamiesčio publikai bus surengti ypatingi koncertai ir projektai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.