Norvegijos sostinėje svečiuosis senosios muzikos elitiškumą neigiantis lietuvių spektaklis

Antrą rugpjūčio sekmadienį seniausiame kamerinės muzikos festivalyje Osle bus pristatytas interaktyvus senosios muzikos ir šokio spektaklis „Šv. Genezijaus trupė keliauja į Europą“. Spektaklio dramaturgija išmoningai jungia pagrindinius italų, prancūzų, ispanų, anglų teatro principus, o komiškumas ir saviironija priartina atlikėjus prie žiūrovo. 

Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Spektaklis.<br>Kūrėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-08-09 13:32, atnaujinta 2023-08-09 16:25

Spalvingą ir šmaikščią „Genezijaus“ muzikantų trupę subūrė  šokėja ir choreografė Jūratė Širvytė-Rukštelė. Joje dalyvauja tarptautinis būrys senosios muzikos atlikėjų: barokinio smuiko virtuozė iš Latvijos Agnese Kaninņa, viola da gamba tramdytojas iš Meksikos Martin Daniel Zorzano, išilginės fleitos ir gotikinės arfos fėja Ieva Baublytė, liuto forte ir barokinės gitaros užkalbėtojas Saulius S. Lipčius bei klavesino virkdytojas Vytautas Dovydauskis.

„Gvardiją“ vainikuoja dainininkas Nerijus Masevičius – vienas ryškiausių senosios muzikos vokalistų Lietuvoje, be kurio dalyvavimo sunkiai įsivaizduojamas bet kuris senosios muzikos renginys. Sukurti spektaklį,  kuriame žiūrovas įtraukiamas į dramaturgijos kūrimą padėjo garsus gatvės teatro ir operos režisierius iš Ispanijos Adrianas Schvarzsteinas. 

Spektaklyje naudojami interaktyvaus teatro elementai, o muzika, šokis, daina ir akrobatikos menas susitinka tam, kad atspindėtų vientisą įvairių scenos žanrų sintezę, kurios šaknys siekia baroko ir dar senesnius laikus. 

Pagrindinis spektaklio motyvas – beribė vaizduotė ir fantazija, kurias pasitelkusi klajojančių artistų trupė stebina žiūrovus įvairių šalių kultūros išmanymu. Atidus žiūrovas čia atpažins Italijos commedia dell’arte motyvus, Prancūzijos karališkojo dvaro spindesį, Anglijos jūreivių elgseną ar Ispanijos aistrų proveržius. Atlikėjai scenoje meistriškai kuria klišes ir žaibiškai jas laužo, taip kvestionuodami senosios muzikos žanro elitiškumą ir išskirtinumą.

Šiame spektaklyje, kaip gerame restorane, muzikantai bando vaišinti publiką skanėstais, kurių iš jų tikimasi. Jie nekelia filosofinių idėjų ar būties klausimų, o pateikia savo pasaulio viziją ir tikisi vieno – kad publika džiaugsis tuo, ką jie groja, dainuoja ir rodo. Tik šį reginį dar apipina komizmo ir saviironijos doze.      

24 metus senąjį teatrą, muziką ir šokį įvairiais pjūviais tyrinėjanti J. Širvytė-Rukštelė sako, kad tokią pasakojimo formą pasirinko ne atsitiktinai, o iš begalinės meilės senajam – renesanso, baroko – scenos menui ir siekio juo sudominti ne tik ištikimus, bet vis naujus žiūrovus.

Pasak jos, kvietimas dalyvauti tradiciniame Oslo kamerinės muzikos festivalyje – ne tik išskirtinė galimybė pasitikrinti savo kūrybinius sprendimus, bet ir rimtas profesinis įvertinimas. Atlikėjai tikisi, kad spektaklio pamatyti atvyks ir Norvegijoje gyvenantys lietuviai.

Pirmąjį kamerinės muzikos festivalį Norvegijoje 1989 metais pristatė vienas žymiausių šalies smuikininkų Arve Tellefsen. Sostinėje Osle įsitvirtinusio  festivalio pagrindiniai siekiai  – puoselėti kamerinės muzikos žanro įvairovę ir nuolat plėsti klausytojų ratą.

Tarptautinėje programoje įvairuoja muzika nuo seniausių iki naujausių laikų, kurią atlieka iškiliausi Norvegijos ir užsienio šalių atlikėjai. Svarbi festivalio misija – šių profesionalų kontekste pristatyti ir ugdyti jaunuosius šalies talentus. 34-erius metus rengiamas festivalis įsitvirtino Norvegijoje kaip vienas svarbiausių ir populiariausių muzikinio gyvenimo įvykių.

„Šv. Genezijaus trupė keliauja į Europą“ pasirodymas festivalyje – rugpjūčio  13 d. 12:00 Sentralen salėje, Osle. Artimiausi spektaklio rodymai Lietuvoje – rugsėjo 10 d. Kėdainių „Radviliados“ festivalyje ir gruodžio 28 Valdovų rūmuose Vilniuje. VšĮ „Senųjų menų studija“ informacija 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo