Paaiškėjo IX tarptautinio M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso dalyviai

Pianistams ir vargonininkams iš įvairių pasaulio šalių ši vasara buvo tikrai karšta: ką tik baigėsi atranka IX tarptautinį Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursą.

 D. Matvejevo nuotr.
 D. Matvejevo nuotr.
 2019 metų konkurso finalas.<br> M. Mikulėno nuotr.
 2019 metų konkurso finalas.<br> M. Mikulėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 15, 2023, 12:19 PM

Į prestižinio konkurso pirmuosius turus, kurie Vilniuje prasidės rugsėjo 15 d. ir vyks iki rugsėjo 23 d., pateko beveik 60 atlikėjų iš 22 pasaulio valstybių. Žiūrovai turės puikią progą išgirsti, kaip M. K. Čiurlionio kūrinius interpretuoja muzikai, atvyks iš įvairiausių pasaulio kraštų – nuo Jungtinių Amerikos Valstijų krantų iki Tekančios saulės šalies Japonijos.

Šis tarptautinis konkursas Lietuvoje turi itin gilias tradicijas. Pirmasis – skirtas išskirtinai pianistams – buvo surengtas dar 1965 metais, o jau po trejų metų, 1968-aisiais, konkurse varžėsi ir vargonininkai.

Nuo 1991 metų, Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, konkursas tapo tarptautiniu. Didžiulį impulsą jo raidai suteikė viena garsiausių Lietuvos pianisčių Mūza Rubackytė. Jos dėka 1994 metais Ženevoje Tarptautinis M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas buvo priimtas į Pasaulinę muzikos konkursų federaciją (World Federation of International Music Competitions).

Federacijos vadovai įvertino aukštą konkurso meniškumo ir profesionalumo lygį, tradicijos trukmę ir, žinoma, puikų konkurso organizavimą. Būtent dėl to Tarptautinis M. K. Čiurlionio konkursas sulaukia ne tik gausaus konkursantų būrio, bet ir sukviečia itin kompetetingus komisijos narius.

Šiemet pianistų konkurso pirmininke tapo vienos geriausių muzikos ugdymo įstaigų pasaulyje Niujorko Juilliardo mokyklos katedros vedėja, profesorė Yoheved Kaplinsky, o vargonininkų – Varšuvos F. Chopino ir V. Lipinskio muzikos akademijų profesorius Andrzejus Chorosińskis.

„Konkurso piniginis prizinis fondas – 42 000 eurų, bet laureatų laukia ne tik piniginiai apdovanojimai. Jauniems atlikėjams tai – puiki galimybė pasirodyti ne tik reikliai Lietuvos klasikinės muzikos melomanų publikai, bet ir tarptautinei žiuri, kurios įvertinimas ne vienam atvers kelią į didžiąją sceną“ – teigė konkurso organizatorius, Tarptautinių kultūros projektų centro vadovas Eugenijus Butvydas.

Konkurso atidarymo koncerte fortepijonu skambins Romanas Fediurko, šių metų Tarptautinio Horowitzo pianistų konkurso nugalėtojas, ir buvę Tarptautinio M. K. Čiurlionio konkurso laureatai Zbignevas Ibelgauptas bei Rūta Rikterė, Robertas Lozinskis ir M. K. Čiurlionio proanūkis Rokas Zubovas, renginio svečiams taip pat parengęs ypatingą staigmeną.

IX tarptautinis M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas yra ir dalis Vilniaus 700-ojo gimtadienio programos. Tarptautinį konkursą parėmė ir partneriais tapo ne tik Lietuvos kultūros taryba bei Lietuvos muzikos ir teatro akademija, bet ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Daugiau informacijos apie konkursą galite rasti adresais: https://ciurlionis.link bei https://www.facebook.com/musiccompetitionsinlithuania.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.