Švyturių savaitgalis Neringoje: koncertai, diskusijos, žibintų eisena, naktinis žygis

Rugpjūčio 18–20 dienomis Neringoje vyks renginiai, skirti Pasaulinei švyturių dienai paminėti. Lankytojų visą savaitgalį iki pat sutemų lauks duris atvėręs Nidos švyturys: čia vyks edukacinės programos, ekskursijos, koncertai. Savo spindulio šviesą šia proga įžiebs ir Pervalkos švyturys – vienintelis Lietuvoje, kurį iš visų pusių supa vanduo.

 Nidos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
 Nidos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
 Nidos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
 Nidos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
 Nidos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
 Nidos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
 Pervalkos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
 Pervalkos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
 Pervalkos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
 Pervalkos švyturys.<br> A. Kundroto nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 9:15 AM

Greta jo rugpjūčio 19-osios vakarą vyks „Laisvės švyturių nakties 2023“ renginiai: diskusija, muzikos koncertai, žibintų eisena, naktinis žygis.

Tarp daugybės švyturių paveldui skirtų renginių – Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos ir Neringos savivaldybės rugpjūčio 19 d. organizuojama diskusija „Technikos paveldo išsaugojimas ir įveiklinimas. Lietuvos švyturių pavyzdys“.

Klausytojų dėmesio lauks architektūros istorikės Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto prof. Marijos Drėmaitės pranešimas „Pramonės, technikos ir inžinerijos paveldas Europoje ir Lietuvoje“. Kultūros paveldo departamento Kultūros paveldo tyrimų valdybos Statinių skyriaus vyresnioji paminklotvarkininkė Alina Borzenkaitė apžvelgs technikos paveldo situaciją, Kultūros vertybių registro duomenis.

Farologas, švyturių istorijos tyrinėtojas Aidas Jurkštas įdomiais faktais dalinsis savo pranešime „Lietuvos švyturiai – praeitis, aktualijos, ateitis“. Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto doc. dr. Nijolė Strakauskaitė skaitys pranešimą „Marių švyturiai (Nidos 1874 m. ir Pervalkos 1900 m.): pragmatinės ir kultūrinės paralelės“.

Diskusijoje bus aptarta ir Suomijos patirtis išsaugant ir įveiklinant švyturių kultūros paveldo objektus. Apskritojo stalo diskusijoje paveldosaugininkai aptars ir pristatys visuomenei švyturių paveldo situaciją Lietuvoje: apskaitos, tvarkybos, pritaikymo problemas ir jų sprendimo būdus.

Rugpjūčio 19 d. Pasaulinei švyturių dienai paminėti Pervalkoje vyks ir daugiau renginių. Tą patį vakarą lankytojams bus pristatyta Juozo Vincento Danio, garsaus lietuvių išeivijos hidrotechnikos inžinieriaus, suprojektavusio virš 50 Kanados švyturių, paroda. Vakare lauks atlikėjų „Los Secretos De Pablo“ koncertas, muzikinė liepsnos žibintų eisena į Žirgų ragą ir Pervalkos švyturio įžiebimas, pianisto Dariaus Mažinto, smuikininko Martyno Švėgždos von Bekker ir jaunųjų muzikos stovyklos „Orkestras“ talentų klasikinės muzikos koncertas.

Šeštadienio vakarą organizuojamas ir Švyturių nakties žygis su Kuršių nerijos nacionalinio parko kultūrologe Renata Kilinskaite. Liepsnos žibintų šviesa nušvies senuosius kryžiuočių kelius, nakties garsus ir istorijas apie užpustytus Kuršių nerijos kaimus.

Visą savaitgalį Nidos švyturys lankytojams bus atviras iki 22 valandos. Šis inžinerinio paveldo objektas yra išskirtinis savo unikalia krištolinių Frenelio lęšių sistema, kuri dabar įjungiama ypatingomis progomis. Kai čia buvo sumontuoti šiuolaikiniai naujos kartos LED žibintai, inžinierius T. Jačionis įrodė, kad senojo besisukančio žibinto, skleidžiančio magišką šviesą, nurašyti nereikia, jį galima atgaivinti. Visame Baltijos jūros regione tik Nidos švyturys ir dar vienas kitas tokius retus žibintus teturi.

„Nė vienas modernus šviesos šaltinis negeba atkartoti tokio šviesos spektro, kokį skleidžia senovinė žemos įtampos, pastoviosios srovės kaitrinė lempa. Deja, šie dalykai yra sunkiai aprašomi kaip vertingosios Nidos švyturio inžinerinės savybės. Jų netekęs, jau ne vienas švyturys pasaulyje primena tik prekybos centro reklamos iškabos blyksnį.

Taip jau sutapo, kad visų Lietuvos jūrinių švyturių likimai sprendžiasi būtent šiuo metu. Nidos, Juodkrantės, Šventosios švyturiai yra perduoti savivaldybėms, puoselėjami planai juos atverti visuomenei. Dabar yra tas metas, kai galima nepataisomai suklysti, prarasti ar negrįžtamai išdraskyti bet kurio iš Lietuvos švyturių pastatų kompleksų vientisumą“, – sakė T. Jačionis. Švyturių diena siekia atkreipti dėmesį į šio inžinerinio paveldo svarbą.

Rugpjūčio 18 d. Nidos švyturyje vyks edukacijos vaikams ir suaugusiems, o 17 val. – doc. dr. Nijolės Strakauskaitės (KU) vedama ekskursija „Nidos švyturys: kelios jo istorijos ir atgimimas“.

Tą patį vakarą nuo 20 val. Nidos švyturyje skambės arfos garsai drauge su elektronine muzika. Atlikėjai – Gabrielė Ašmontaitė-Bačkuvienė (arfa) ir Kristijonas Lučinskas (garso dizaineris). Nidos švyturio krištolinė lempa įsižiebs visus tris šventinio savaitgalio vakarus, nuo penktadienio iki sekmadienio, 21 val.

Visą „Laisvės švyturių nakties 2023“ programą bei Švyturių savaitgalio renginius rasite svetainėje www.visitneringa.com

Renginių „Laisvės švyturių naktis 2023“ iniciatoriai ir organizatoriai – „Vilnius Tech“ (Vilniaus Gedimino technikos universitetas) lektorius, inžinierius Tomas Jačionis, Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, Neringos savivaldybė, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.