Filharmonijos vargonų 60-mečiui – koncertas „Po tamsos“

Jau 60 metų skambantiems Nacionalinės filharmonijos vargonams skirtą koncertų ciklą šį rudenį tęsia viena ryškiausių Lietuvos vargonininkių Jūratė Landsbergytė ir jos ištikimieji scenos partneriai – žinomas vokiečių fleitininkas Johannesas Hustedtas ir jaunas šio instrumento virtuozas Vytautas Oškinis. Spalio 28 d. Filharmonijoje muzikai atliks programą „Po tamsos“.

J.Hustedt'as, J.Landsbergytė, V.Oškinis.<br>Vygaudo Juozaičio nuotr.
J.Hustedt'as, J.Landsbergytė, V.Oškinis.<br>Vygaudo Juozaičio nuotr.
LND vargonai.<br>D.Matvejevo nuotr.
LND vargonai.<br>D.Matvejevo nuotr.
LND vargonai.<br>D.Matvejevo nuotr.
LND vargonai.<br>D.Matvejevo nuotr.
LND vargonai.<br>D.Matvejevo nuotr.
LND vargonai.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

LNF

Oct 17, 2023, 11:29 AM

Dažnai kartu muzikuojantys atlikėjai yra parengę daug įsimintinų programų. Antai ankstesnį savo koncertą (2020 m.) Nacionalinėje filharmonijoje jie skyrė Japonijos ir Lietuvos dvasinei bei kultūrinei bendrystei, žymaus diplomato Chiune’s Sugiharos 120-osioms gimimo metinėms ir „gyvybės vizos“ 80-mečiui, tąkart atliko Lietuvoje retai skambančius arba visiškai negirdėtus japonų kompozitorių kūrinius, įvyko ir kelios lietuvių autorių premjeros. O šįkart įsitraukdami į Filharmonijos vargonų sukakčiai skirtą koncertų ciklą rengia programą, kurioje ryškiai nusities lietuvių ir vokiečių vargonų muzikos jungtys. 

Minimas jungtis simbolizuos įvairių epochų muzika, pradedant didžiuoju Johannu Sebastianu Bachu, romantikais, baigiant jaunais lietuvių autoriais, nauja Algirdo Martinaičio kūrinio „Cantus relictus Vilnensis“ versija dviem fleitoms ir vargonams, dedikuojama Vilniaus 700-osioms metinėms, bei Mykolo Natalevičiaus kūrinio „Blėstančios šviesos choralas“, skirto Ukrainai, premjera.

Konceptualus programos parinkimas ir parengimas neturėtų stebinti, juk jos sumanytoja ir pagrindinė atlikėja – vargonininkė, muzikologė, meno daktarė Jūratė Landsbergytė – yra apdovanota už Lietuvos ir Vokietijos dvišalio bendradarbiavimo puoselėjimą, įrašiusi daugybę kūrinių Lietuvos ir Vokietijos radijo archyvams, koncertuojanti solo ir su įvairiais ansambliais bei solistais. Svarbią vietą J. Landsbergytės repertuare užima modernioji įvairių pasaulio autorių muzika, ypač lietuvių – ji yra daugelio kūrinių pirmoji atlikėja ir redaktorė. Taigi, publikos laukia turiningas muzikos vakaras.

Koncerte, be jau minėtų kompozitorių kūrinių, numatoma atlikti Franzo Lachnerio „Elegiją“ fleitai ir vargonams, Maxo Regerio Introdukciją ir Pasakaliją d-moll vargonams, Ruthos Zechlin „Orpheus“ vargonams, Mindaugo Urbaičio „Der Fall Wagner“ versiją dviem fleitoms ir vargonams, Dominyko Digimo „Sub-silence“ fleitai ir vargonams, Gedimino Gelgoto „Į dangų...“ versiją fleitai ir vargonams.

Filharmonijos vargonų 60-mečiui skirtas koncertas „Po tamsos“ vyks spalio 28 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.