Kūrybai panaudojo akmenis ir kaklaraiščius

Žemuosiuose Šančiuose užsukę į Sandėlių gatvę praeiviai gerokai nustemba. Greta gatvės pridėliota ir prikabinta įvairių daiktų – akmenų, kaklaraiščių, medžio šakų. Daugeliui kyla klausimas – ką tai reiškia?

Eksponuojami kaklaraiščiai ir vėliavos atspindi buvusių imperijų suvaržymus.<br>R.Vilkelio nuotr.
Eksponuojami kaklaraiščiai ir vėliavos atspindi buvusių imperijų suvaržymus.<br>R.Vilkelio nuotr.
Raudoni sunumeruoti akmenys – pagarbos duoklė žuvusiems ukrainiečiams.<br>R.Vilkelio nuotr.
Raudoni sunumeruoti akmenys – pagarbos duoklė žuvusiems ukrainiečiams.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 2, 2023, 11:49 AM

Sandėlių gatvėje prie 7-uoju numeriu pažymėto pastato ant šaligatvio išdėliota eilė rausvai nudažytų ir sunumeruotų įvairaus dydžio akmenų.

Sandėlių ir Drobės gatvių sankirtoje ant augančių medžių pritvirtintos virvės, ant kurių pakabinta ir vėjyje plevėsuoja daugybė kaklaraiščių bei kelios vėliavos.

Greta žolyne ant raudonų plytų pridėliota pačios gamtos sukurtų meno kūrinių – įvairių formų vėjo ir lietaus nugairintų medžio šakų ir šaknų.

Prie šių instaliacijų stovinčiuose vazonuose įtvirtintos lentelės, kuriose rašoma, kad čia yra pirmoji pasaulyje šiuolaikinio meno gatvė.

Tai – Sandėlių gatvėje esančios Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro vadovo, psichologo, tarpdisciplininių menų kūrėjo Tomo Lagūnavičiaus sumanymas.

Kaunietis pasakojo, kad internete ieškojęs informacijos, kokių galerijų po atviru dangumi yra pasaulyje.

„Paaiškėjo, kad jų yra kiemuose, skveruose, įvairiose kitose erdvėse, jose eksponuojami įvairaus stiliaus meno kūriniai, bet kad šiuolaikinio meno kūriniai būtų eksponuojami gatvėje, informacijos neteko užtikti“, – sakė T.Lagūnavičius.

Jis siekia, kad meno kūriniai, kurie čia yra ir bus eksponuojami, atlieptų šių dienų aktualijas, ir pirmuosius darbus sukūrė pats.

Sandėlių gatvėje išdėlioti 100 raudonų akmenų skirti pagerbti Ukrainos „Dangiškąją šimtinę“ – 100 žmonių, kurie gindami demokratišką Ukrainos ateitį per masinius protestus žuvo 2013 metų lapkritį–2014 metų vasarį.

Kaklaraiščiai ir Japonijos, Pietų Korėjos bei Škotijos vėliavos simbolizuoja šių buvusių imperijų žlugimą. Kaklaraiščiai T.Lagūnavičiui atrodo kaip imperijoms būdingi suvaržymo simboliai.

Medžių šakos skirtos pagerbti ir priminti Šančių gyventojų istoriją.

„Šančiai kūrėsi chaotiškai, juose apsigyveno įvairiausių tautybių, profesijų, socialinio statuso žmonės. Šis gyvenamasis rajonas ir jo žmonės, išsaugodami savo šaknis tarsi medžiai, išliko saviti ir įdomūs“, – sakė tarpdisciplininio meno kūrėjas.

T.Lagūnavičius pastebėjo, kad praeiviai apžiūrinėja meno kūrinius, jais domisi. Žmonės prie eksponuojamų medžio šakų ateina pasėdėti, paskaityti knygų, išgerti kavos.

„Šis Šančių kampelis tampa gyvas. Norėčiau, kad ir kiti menininkai prisijungtų, parodytų savo kūrinius neįprastoje galerijoje“, – ateities planais dalijosi kaunietis.

Žemuosiuose Šančiuose įsikūręs menininkas Gintaras Zubrys sakė matęs gatvės ekspoziciją, bet jam kyla klausimų ir dėl instaliacijų idėjų, ir dėl pateikimo formos.

„Gal idėjos ir neblogos, bet žiūrint į darbus nėra aišku, ką norima pasakyti, taip pat trūksta vizualaus patrauklumo.

Tik kai meno kūriniai susijungia su aplinka, kai aiškus kontekstas ir idėja, ką norima pasakyti, visuma tampa vertingu meno kūriniu, kurį verta rodyti viešojoje erdvėje“, – pažymėjo profesionalus menininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.