Šv. Cecilijos dienai skirtame koncerte debiutuos vargonininkų duetas

Nacionalinė vargonininkų asociacija lapkričio 22 d. 19.15 val. kviečia į jau tradicinį Šv. Cecilijos dienai skirtą koncertą Vilniaus Išganytojo (Joanitų) bažnyčioje (Antakalnio g. 27).

 Taip Šv. Ceciliją pavaizdavo G. Lanfranco.
 Taip Šv. Ceciliją pavaizdavo G. Lanfranco.
 Išganytojo bažnyčios vargonai.
 Išganytojo bažnyčios vargonai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 8:45 PM

Cecilija – viena iš ankstyvųjų krikščionybės amžių kankinių, gimė apie 200 m., o mirė, manoma, 230 m. lapkričio 22 d. Romoje. Ji laikoma vargonininkų, chorų ir vokalinių ansamblių, instrumentų gamintojų, dainininkų ir poetų globėja.

Šv. Cecilijos diena lapkričio 22-ąją Europoje minima nuo V amžiaus. Krikščioniškoje ikonografijoje gausu paveikslų Šv. Cecilijos tema. Jos skiriamasis ženklas – portatyviniai vargonėliai, kurie gali būti vaizduojami kaip papuošalas ant kaklo, ar guli prie Cecilijos kojų. Kai kuriuose paveiksluose šventoji laiko vargonėlius rankoje, o vėlesniuose – netgi groja.

Sapiegų rūmų ansambliui Vilniuje priklausanti Išganytojo bažnyčia – unikali sakralinė erdvė Antakalnyje, pradėta statyti Lietuvos didžiojo etmono Jono Kazimiero Povilo Sapiegos ir trinitorių vienuolių iš Ispanijos iniciatyva ir konsekruota 1716 metais. Suprojektuoti Išganytojo bažnyčią buvo pavesta italui Giovanni Pietro Perti, kuris tuo metu dirbo netoliese esančioje Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje.

Iki 1864 m. sukilimo Vilniaus Išganytojo bažnyčioje buvo 6 registrų vargonai, jais yra grojęs Stanislovas Moniuška. Vėliau bažnyčia buvo paversta cerkve, o vargonai dingo. Naujus vargonus Vilniaus Išganytojo bažnyčia įsigijo 2018 metais – iki tol šie firmos „Van Vulpen“ vargonai tarnavo Arnhemo miesto Olandijoje liuteronų bažnyčioje.

2020 m. pabaigoje instrumentas buvo sumontuotas Vilniaus Išganytojo bažnyčioje: darbus atliko prancūzų meistrai Christophe‘as Cailleux ir Michelis Gaillard'as. Mechaninės traktūros vargonai yra penkiolikos registrų, dviejų manualų, su pedalais, instrumento temperacija – Werckmeister III.

Koncertui, skirtam Šv. Cecilijos dienai, vargonininkai Diana Encienė ir Tomas Bakučionis ruošia puošnią itališkos baroko muzikos programą: skambės Girolamo Frescobaldi, Antonio Vivaldi, Domenico Zipoli ir Padre Giambattista Martini kūriniai vargonams solo. Šiame koncerte D. Encienė ir T. Bakučionis debiutuos ir kaip vargoninis duetas: jie atliks A. Vivaldi Koncertą dviems smuikams ir orkestrui a-moll, kurį vargonams 1713–1714 m. pritaikė Johannas Sebastianas Bachas.

Šv. Cecilijos dieną neužmiršti liks ir mažieji vilniečiai: vargonininkės Gražina Trekur ir Dovilė Savickaitė ukrainiečių mokyklos „Gravitas Schola“ pradinukams praves „Orgelkids“ edukacinį užsiėmimą.

„Orgelkids“ – tai „pasidaryk pats“ tipo muzikos instrumentas-konstruktorius, susidedantis iš vargonų rėmo, 24 klavišų klaviatūros, oro dėžės, dumplių, sklendžių ir 48 vamzdelių. Žingsnis po žingsnio montuodami, sujungdami detales, vaikai sužinos, koks yra vargonų veikimo principas, iš kur ir kaip į vargonų vidų patenka oras, ir su edukatorių pagalba surinks nedidelius grojančius vargonėlius.

Renginiai yra edukacinio projekto „Instrumentų karalius kviečia“ dalis. Projektą įgyvendina Nacionalinė vargonininkų asociacija. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.