E. Balsio konkurso finale triumfavo latvių kompozitoriaus kūrinys

Šeštadienį įvykusio Tarptautinio E. Balsio kompozitorių konkurso finale šiemet triumfavo latvių kompozitoriaus Jēkabo Bernāto kūrinys „Historia von D. Johann Fausten“ mišriam chorui. Šio ir visų kitų finalo kūrinių autoriai bei jų tautybė iki pat rezultatų paskelbimo buvo laikomos paslaptyje, tad Latvijos nepriklausomybės dieną (lapkričio 18 d.) pelnyta latviškos muzikos pergalė nuskambėjo labai simboliškai.

 Konkurso nugalėtojas J. Bernatas.<br> Rengėjų nuotr.
 Konkurso nugalėtojas J. Bernatas.<br> Rengėjų nuotr.
 Laimėtojas jaunesniųjų grupėje M. Pappas.<br> Rengėjų nuotr.
 Laimėtojas jaunesniųjų grupėje M. Pappas.<br> Rengėjų nuotr.
 L. Butkus.<br>T. Tereko nuotr.
 L. Butkus.<br>T. Tereko nuotr.
 Konkurso finalas.<br> Rengėjų nuotr.
 Konkurso finalas.<br> Rengėjų nuotr.
 Konkurso finalas.<br> Rengėjų nuotr.
 Konkurso finalas.<br> Rengėjų nuotr.
Konkurso finalas.<br>Rengėjų nuotr.
Konkurso finalas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 20, 2023, 9:40 AM

Teatrališka J. Bernāčio kompozicija pakerėjo ne tik konkurso žiuri, kuri skyrė jai I vietą ir 2000 eurų piniginę premiją, bet ir gausiai į didžiąją Renesansinę salę Valdovų rūmuose susirinkusią finalinio koncerto publiką. Suskaičiavus klausytojų balsus šiam vos 22 metų latvių kompozitoriui atiteko dar ir papildomas publikos simpatijų apdovanojimas. Beje, tai buvo pirmas kartas, kai latvių kompozitoriaus kūrinys pateko į nuo 2019 m. rengiamo Balsio konkurso finalą, tad latviško kūrinio sėkmė šiemet atrodo itin įspūdingai.

Prie šios sėkmės didžiausiame Baltijos šalyse kompozitorių konkurse neabejotinai prisidėjo ir įspūdingas chorinių kūrinių interpretacijas parengęs Rygos kamerinis choras „Ave Sol“, kuriam vadovauja Latvijos nacionalinės operos dirigentas Andris Veismanis.

Antrąją vietą tarptautinė žiuri skyrė Chengchen Wang (Kinija) kūriniui „Fall“ styginių orkestrui. Sudėtingą šio kūrinio partitūrą meistriškai išnarpliojo dirigento Roberto Šerveniko vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras. Trečioji vieta atiteko kompozitoriaus iš Austrijos Wenyinan He styginių kvartetui „Testament“, kurį preciziškai atliko vienas stipriausių šiuo metu šiuolaikinę muziką atliekančių kvartetų Lietuvoje „Mettis“.

Į finalą atrinktas vienintelis lietuvių autoriaus kūrinys liko ketvirtoje vietoje. Tačiau Luko Butkaus „Evocatio“ fortepijoniniam kvintetui, perkusijai ir sopranui buvo įvertintas specialiai įsteigta Vilniaus miesto savivaldybės 1000 eurų premija už kompoziciją, skirtą Vilniui. Tokia galimybė buvo numatyta skelbiant konkursą ir kviečiant kompozitorius sukurti kompozicijas, dedikuotas Vilniaus 700 metų jubiliejui.

Atskiroje jaunesniųjų kompozitorių (iki 21 m.) kategorijoje taip pat buvo paskelbti laimėtojai. Pirmosios vietos diplomas skirtas Mátyáso Pappo (Vengrija) fortepijoniniam kvintetui „Too close to the Sun“, o antroji ir trečioji vietos atiteko iš JAV atsiųstoms partitūroms – Ethano Resniko styginių kvartetui „Time’s Up“ (II vietos diplomas) ir Fabiano Leungo kompozicijai „Preservation of Adolescence“ (III vietos diplomas).

Šiuos bei kitus finalininkų kūrinius, be jau minėtų, parengė rinktiniai šiuolaikinės muzikos atlikėjai – fortepijoninis trio „FortVio“ (Indrė Baikštytė, Ingrida Rupaitė, Povilas Jacunskas), smuikininkas Simas Tankevičius, altininkė Monika Kiknadzė, klarnetininkas Vytautas Giedraitis, fleitininkas Vytenis Gurstis, perkusininkas Tomas Kulikauskas ir sopranas Monta Martinsonė.

Jaunųjų kompozitorių konkurso kūrinius šiemet vertino kompozitoriai Helena Tulve (Estija), Erikas Ešenvaldas (Latvija), Žibuoklė Martinaitytė ir Algirdas Martinaitis (Lietuva), o taip pat violončelininkas, interdisciplininių projektų kūrėjas Antonas Lukoszevieze'ius iš Didžiosios Britanijos. Tarptautinį E. Balsio jaunųjų kompozitorių konkursą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.