Pianisto kalėdinė dovana šeimoms – unikali „Mažojo princo“ versija – pasieks kiekvienus namus

Ypatingą dovaną visoms Lietuvos šeimoms šv. Kalėdų proga paruošė Vokietijoje gyvenantis pianistas Gintaras Januševičius. Ruošdamasis savo nesenai nuaidėjusiam koncertiniam turui „Mažasis princas“ jis kartu su garso ir vaizdo režisieriumi Jonu Šopa visą programą įrašė Vokietijos mieste Einbeke.Šis dviejų valandų įrašas šventinę savaitę nemokamai pasiekiamas visiems, kurie nori susipažinti su A. de Saint-Exupery šedevru arba išgirsti jį nauja – fortepijoninio rečitalio – forma.

 Koncertas Vilniuje, „Organum“ salėje.<br>P. Jarmalos nuotr.
 Koncertas Vilniuje, „Organum“ salėje.<br>P. Jarmalos nuotr.
 Koncertas Vilniuje, „Organum“ salėje.<br>P. Jarmalos nuotr.
 Koncertas Vilniuje, „Organum“ salėje.<br>P. Jarmalos nuotr.
 Koncertas Vilniuje, „Organum“ salėje.<br>P. Jarmalos nuotr.
 Koncertas Vilniuje, „Organum“ salėje.<br>P. Jarmalos nuotr.
 Koncertas Palangoje. <br> R. Kucevičiūtė nuotr.
 Koncertas Palangoje. <br> R. Kucevičiūtė nuotr.
Mažasis princas ir G. Januševičius mažojoje planetoje.<br> R. Kucevičiūtė nuotr.
Mažasis princas ir G. Januševičius mažojoje planetoje.<br> R. Kucevičiūtė nuotr.
 G. Januševičius Įrašo Einbeke metu.<br>J. Šopos nuotr.
 G. Januševičius Įrašo Einbeke metu.<br>J. Šopos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 2:34 PM

Idėją parėmė ir projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba kartu su partneriais Vokietijoje.

Muzikos gurmanams pristatyti G. Januševičiaus tikrai nereikia. Jau daugiau kaip dešimtmetį jis stebina klausytojus išradingomis rečitalių programomis, kuriose tarytum chameleonas persikūnyja vis į kitokius personažus, laikmečius ar muzikinius stilius. Klausytojai ilgai nepamirš jo „Sapnų gaudyklės“, „Visų Šopeno valsų“, „Naujojo koloso“ ar „Venecijos pirklio istorijų“.

Ilgus metus dailindamas unikalias programas, pianistas kruopščiai atrenka kūrinius ir tarytum surenka juos į vientisą muzikinį vėrinį, kurį padailina pasakojimais, vaizdais, aktoriniais elementais ar net kvapais. Savo novatoriškomis koncertų idėjomis jis žavi Niujorko, Paryžiaus, Londono, Ciuricho, Rio de Žaneiro klausytojus, o taip pat kasmet grįžta į Lietuvos koncertų sales.

Šiemet per Lietuvą nuvilnijo jo solinė programa „Mažasis princas“. Joje G. Januševičius skaito kiek sutrumpintą ir dramaturgiškai adaptuotą A. de Saint-Exupery pasakos tekstą, jį apipindamas 27 prancūzų kompozitorių fortepijoninėmis miniatiūromis.

„Daugelis muzikos mėgėjų gali išvardinti kelis prancūzų kompozitorius, o paminėti daugiau nei dešimt pareikalautų iš jų gilesnių žinių. Nuo pat darbo prieš šios programos pradžios pasiryžau kiekvieną kompozitorių skambinti tik vieną kartą. Taip norėjau publikai atverti galimybę susipažinti su kūryba kompozitorių, kurių dažnas Lietuvoje net nėra girdėjęs“, – pasakojo programos autorius.

Anot jo, muzikos atrankos ir teksto adaptacijos procesas su pertraukomis truko net septynerius metus.

Itin svarbi užduotis įraše teko J. Šopai. Vienas talentingiausių savo kartos pianistų, J. Šopa dažnam muzikos gurmanui žinomas ir iš savo kuriamų vaizdo bei garso įrašų, koncertinių nuotraukų. Šiam projektui jis sukūrė ir unikalią iliustraciją, vaizduojančią Mažąjį princą ir G. Januševičių mažojoje planetoje.

„Be to, jis dar buvo ir tobulas įrašo psichologas“, – pažymėjo G. Januševičius.

„Tokie projektai visada įtraukia emociškai. Kaip turbūt daugelis, skaičiau „Mažąjį princą“ kelis kartus. Bet įrašo metu nustebau šiame pasakojime atradęs visiškai naujų spalvų. Man tai kol kas didžiausias ir daugiausiai pamokų davęs projektas – tiek techninių, tiek gyvenimiškų“, – tvirtino J. Šopa.

Einbeko miestas įrašui buvo pasirinktas visų pirma dėl savo jaukios, vokiškais „Jugendstil“ ir „Fachwerk“ stiliais paremtos architektūros. Duetas siekė šilto, natūralaus ir žmogiško pojūčio, taigi dažnai galima pastebėti už lango įrašą stebinčius praeivius.

Tekstus G. Januševičius įrašė istorinėje „Stukenbrok“ viloje. Ją savo šeimai XIX a. pabaigoje pastatė kažkada turtingiausiu regiono žmogumi laikytas Augustas Stukenbrokas. Jo verslas labai priminė šiuolaikinį internetinės prekybos modelį – visoje Vokietijoje žmonės paštu užsakydavo jo kuriamus dviračius, kurie vėliau traukiniais atkeliaudavo pas pirkėjus.

Vienas pagrindinių jo vilos akcentų – galingas šeimos židinys, matomas G. Januševičiui skaitant pasaką. Šiuo metu viloje įsikūrusi miesto muzikos mokykla, pavadinta kompozitoriaus Felixo Mendelssohno-Bartholdy garbei.

Fortepijono muzika buvo įrašyta koncertinėje salėje „TangoBrücke“. Pažvelgus į unikalų šios salės fortepijoną, vargu ar kam kils mintis, kad šiam Johannesu pakrikštytam instrumentui šiais metais sukako 130 metų. Prieš metus jis buvo restauruotas ir prikeltas dar vienam gyvenimui, o techninėmis galimybėmis Johannesas nedaug nusileidžia moderniems fortepijonams.

„Be to, jis skamba taip, kaip fortepijonai skambėdavo tais laikais, kai kūrė mano pasirinkti kompozitoriai“, – aiškino G. Januševičius.

Įrašas pasiekiamas G. Januševičiaus youtube kanale iki sausio 1-osios. Gyvi „Mažojo princo“ koncertai į Lietuvą grįš jau kovo mėnesį – kovo 6–10 dienomis pianistas aplankys Klaipėdos koncertų salę, Šiaulių salę „Polifonija“, o taip pat Paliesiaus bei Užutrakio dvarus.

„Įrašas ir gyvas koncertas yra tarytum du skirtingi meno kūriniai. Žiūrovai, jau matę nesenai įvykusius pasirodymus Vilniuje, Kaune, Birštone ir Palangoje, bus nustebę, koks skirtingas pojūtis aplanko klausantis šios programos kitu formatu. Visus, kurie koncerto dar nematė, bet kuriems patiks šis šventinis video, nuoširdžiai kviečiu kovo mėnesį susitikti ir gyvai“, – kvietė G. Januševičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.