Nacionalinio dramos teatro nuolaidų sistemoje – diskriminacijos dėl amžiaus apraiškos

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nustatė, kad Nacionalinis dramos teatras taikydamas nuolaidą žmonėms iki tam tikro amžiaus, diskriminuoja lankytojus. Skelbiama, kad teatre šiuo metu galiojančia „jauno žmogaus“ nuolaida bilietams gali pasinaudoti tik asmenys iki 25 metų.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras didžioji salė nauja salė<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos nacionalinis dramos teatras didžioji salė nauja salė<br>T.Bauro nuotr.
M.Budraitis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Budraitis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 19, 2024, 11:17 AM

Teatro atstovai atsiųstame rašte paaiškino, kad ši nuolaida taikoma siekiant praplėsti jaunų žmonių auditoriją, nepriklausomai nuo jų išsilavinimo ir statuso.

„Būtent 25 metų riba pasirinkta dėl to, jog vyresnio amžiaus jauni suaugusieji jau yra įsitvirtinę darbo rinkoje, ekonomiškai kur kas pajėgesni, todėl jiems nebūtina nuolaidų paskata“, – įsitikinę Nacionalinio dramos teatro atstovai.

Tuo tarpu Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, atlikdama tyrimą, akcentavo, kad šalies teisės aktuose, kuriuose numatomos tam tikros lengvatos ar paramos jauniems žmonėms, būtent tokia amžiaus riba nėra numatyta.

„Apskritai lengvatų teikimas amžiaus pagrindu nėra laikomas diskriminacija. Bet šiuo atveju teatras nepateikė objektyvių duomenų, pavyzdžiui, statistinių, kurie pagrįstų būtent šios amžiaus ribos nustatymo būtinumą. Ar tikrai, tarkime, 26-erių žmogus būtinai yra ekonomiškai pajėgesnis, lyginant su metais jaunesniu?“, – sakė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkas Karolis Čepas.

Jo tvirtinimu, tokie teatro atstovų argumentai ir kartu skirtingas asmenų traktavimas, taikant šią nuolaidą, negali būti laikomi pagrįstais.

Tarnyba konstatavo, kad teatro taikoma jauno žmogaus riba iki 25 metų prieštarauja Lygių galimybių įstatymo nuostatai, įpareigojančiai sudaryti vienodas sąlygas gauti tuos pačius gaminius, prekes ir paslaugas, nepaisant amžiaus, lyties ir kitų asmens tapatybės požymių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?