Paryžiuje pristatytas artėjantis Lietuvos sezonas Prancūzijoje: programoje – per 200 renginių

Prancūzų žiniasklaidai pristatytos tris mėnesius truksiančio Lietuvos sezono temos ir šūkis „Kitas tas pats“ (pranc. „Se voir en l’autre“), projekto plakatas, svarbiausi renginiai, vardai ir akcentai.

 S. Kairys Lietuvos sezono Prancūzijoje pristatyme.<br> M. Perillat  (Institut français) nuotr.
 S. Kairys Lietuvos sezono Prancūzijoje pristatyme.<br> M. Perillat  (Institut français) nuotr.
 Lietuvos sezono Prancūzijoje afiša.
 Lietuvos sezono Prancūzijoje afiša.
 Lietuvos sezono Prancūzijoje afiša.
 Lietuvos sezono Prancūzijoje afiša.
Lietuvos sezono Prancūzijoje pristatymas.<br> M. Perillat  (Institut français) nuotr.
Lietuvos sezono Prancūzijoje pristatymas.<br> M. Perillat  (Institut français) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 11, 2024, 6:03 PM, atnaujinta Mar 11, 2024, 6:07 PM

Nuo rugsėjo 12 iki gruodžio 12 dienos Prancūzijoje įvyks daugiau nei 200 renginių, kuriuose dalyvaus ne mažiau nei 500 menininkų, atlikėjų, kitų kultūros sričių atstovų, bus įgyvendinta per 120 dvišalių kultūros partnerysčių. Renginiuose laukiama virš pusės milijono žiūrovų ir lankytojų.

Programos pristatyme Lietuvos ambasadoje Paryžiuje dalyvavo Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys, Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas, Prancūzų instituto prezidentė Eva Nguyen Binh, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 komisarė dr. Virginija Vitkienė.

Pasiūlė geriausią turinį

Kultūros ministro S. Kairio teigimu, šiemet Kovo 11-oji lietuviams tam tikra prasme tapo dviguba švente: šią dieną prieš 34 metus buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė, o šiandien ji yra savotiška įžanga į rudenį vyksiantį Lietuvos sezoną Prancūzijoje 2024.

„Kultūra buvo ir visada bus gyvybiškai svarbi mūsų laisvės dalis. Pastarųjų metų įvykiai Ukrainoje taip pat patvirtina kultūros vaidmenį kovoje už laisvę. Karo lauke agresorius siekia pakenkti ne tik žmonėms, bet ir sunaikinti jų kultūrą, istoriją bei atmintį, – kalbėjo S. Kairys. – Prancūzijai kultūra ir menas visada buvo ypač svarbūs, o kultūra suvokiama kaip horizontali vertybė, aprėpianti visas žmogaus gyvenimo sritis. Neabejoju, kad Lietuvos sezonas Prancūzijoje taps ne vienkartiniu įvykiu, o tvaraus ilgalaikio bendradarbiavimo pradžia.“

Sezono komisarė džiaugėsi sėkmingu kvietimu bendram kūrybiniam procesui. Anot jos, Lietuvos kūrėjai Prancūzijos organizacijoms pasiūlė geriausią turinį. Po daugybės vizitų į Lietuvą ir mūsų aktualijų analizės prancūzų profesionalai savo repertuarams ir erdvėms atsirinko tai, kuo patys yra visiškai užtikrinti ir ką besididžiuodami gali pasiūlyti savo auditorijoms.

Jungsis įtakingi partneriai

„Sorbonos universitetas, šiuolaikinio meno centras „Palais de Tokyo“, Pompidou meno ir kultūros centras, Paryžiaus teatras „Théâtre de la Ville“, „Carré d‘Art“ muziejus Nime, teatras „Grand Théâtre de Provence“, Liono šiuolaikinio meno bienalė, Marselio skaitmeninio meno bienalė „Chroniques“, Tulūzos scenos menų bienalė yra labai svarbūs didžiules auditorijas pritraukiantys partneriai.

Lietuvos kūrėjai prancūzus žavi ir intriguoja vertybiškai angažuota pozicija – dauguma su mūsų šalies istorija susijusių projektų žiūrovams taps unikalia galimybe naujai suprasti geopolitinę mūsų regiono situaciją.

Kaip programos kuratorė, itin džiaugiuosi dideliu dėmesiu Lietuvos kūrėjoms, menininkėms ir prodiuserėms, kurių indėlis į programą visoje Prancūzijoje bus išties ryškus. Verta išskirti ir Sezono, o taip pat ir „Preliudo“ renginių, kuriuos organizuoja Lietuvos ambasada Prancūzijoje, programoje rengiamus debatus šiandienos aktualijų temomis, kalibruojančius Lietuvos ir Prancūzijos diplomatijos atspirties taškus, ypač kalbant apie šiuo metu Europoje vykstantį karą“, – sakė dr. V. Vitkienė.

Lietuvos sezono programa bus orientuota į tris temines kryptis: globalios kaimynystės (Lietuvos ir Prancūzijos istoriniai, kultūriniai ryšiai, bendrų vertybių stiprinimas, klimato krizė, migracija, (post)kolonializmas, naujasis imperializmas), įgalintos tapatybės (mažiau matomų ir girdimų žmonių balsai, lyčių sampratos, etninės tapatybės, ukrainiečių įtraukimas, (po)karinės Europos traumos) ir išlaisvintos vaizduotės (utopijos, distopijos ir fikcijos, dirbtinio intelekto poveikis atsparumui, tapatybei ir vaizduotei, ateities(-ių) scenarijai).

Pagrindinės veiklos sritys apims vizualųjį meną, architektūrą ir kultūros paveldą, scenos menus, klasikinę ir šiuolaikinę muziką, kiną, literatūrą, gastronomiją, debatus, konferencijas, vyks diplomatijos, ekonomikos ir inovacijų skatinimo renginiai, mokslo ir švietimo bendradarbiavimo projektai.

Renginio metu pristatyti oficialūs Sezono plakatai, iliustruojantys projekto šūkį „Kitas tas pats“. Fotografių Kristinos Gulbinaitės ir Ilmės Vyšniauskaitės nuotraukų serijos centre – šiuolaikinio šokio įkvėptas, veržlus ir muzikalus kūnas.

Personažą įkūnijo tarp Lietuvos, Prancūzijos ir Belgijos gyvenantis jaunosios kartos šokėjas ir choreografas Dovydas Strimaitis, kurio spektakliai „Hairy“ ir „Hairy 2.0“ yra įtraukti į daugumą scenos menų programų Sezone. Plakatų dizainą sukūrė dizaino kūrybos studija „Taktika“, kuri suformavo ir vizualinį Sezono identitetą.

Paskelbti ir Sezono projektuose dalyvausiantys lietuvių menininkai bei kūrėjai, tarp kurių – Lina Lapelytė, Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė, Emilija Škarnulytė, Raimundas Malašauskas, Kristina Sabaliauskaitė, Elena Selena, Audrius Stonys, Mūza Rubackytė, Eglė Budvytytė, Tadao Cern, Gerda Paliušytė, Marija Olšauskaitė, Elena Selena, Dovydas Strimaitis, Agnietė Lisičkinaitė, Pakui Hardware, Anastasija Sosunova, Agnė Jokšė, Andrius Arutiunianas, Deimantas Narkevičius, Eglė Švedkauskaitė, Kamilė Gudmonaitė, Oskaras Koršunovas, Karolis Kaupinis, Manfredas, Rokas Zubovas, Saulius Petreikis, Gediminas Gelgotas, Maksimilijanas Opriška, Dr. Gora Parasit ir daugybė kitų.

Pasklis po visą Prancūziją

Lietuvos programa šalies viešnios teisėmis arba specialiais projektais bus pristatoma didžiuosiuose rudens festivaliuose ir bienalėse: „Festival d'Automne à Paris“ (Paryžius), „Les Boréales“ (Kanas), „Les Rendez-vous de l'histoire“ (Blua), „Biennale d'art contemporain de Lyon“ (Lionas), „Biennale Chroniques“ (Marselis), „Paris+“ (Paryžius), „Paris Photo“ (Paryžius), „La Biennale – Festival international des arts vivants Toulouse Occitanie“ (Tulūza) ir kitur.

Besiruošdamos Sezonui, Lietuvos kultūros organizacijos užmezgė ryšius su svarbiomis Prancūzijos institucijomis. Projekte dalyvauja Pompidou meno ir kultūros centras (Paryžius), „Palais de Tokyo“ (Paryžius), „Théâtre de la Ville“ (Paryžius), Kano nacionalinis choreografijos centras Normandijoje (Kanas), Vasarely fondas (Provanso Eksas), „Maison de la Danse de Lyon“ (Lionas), „La Gaîté Lyrique“ (Paryžius), „Halle tropisme“ (Monpeljė), „Arty Farty“ (Lionas), „Photo Saint Germain“ (Paryžius), „Diaphane“ fotografijos centras (Aukštutinė Prancūzija), teatras-mokykla „Le Samovar“ (Banjolė), „La Friche“ (Marselis), „Rencontres audiovisuelles“ (Lilis), šiuolaikinio meno muziejus „Carré d'Art“ (Nimas), „Fondation Fiminco“ (Paryžius), „La Citadelle“ (Pajūrio Vilfranšas), „Le Metronum“ (Tulūza), „Bibliocité“ (Paryžius), Paryžiaus politinių studijų institutas (Sciences Po Paris)“ „BULAC“ (Paryžius), „LUMA“ (Arlis) ir kt.

Rugsėjo 12–14 dienomis vyksiantis Sezono atidarymo savaitgalis bus gausus renginių Paryžiuje: jį atidarys Vilniaus universiteto organizuojama dviejų dienų inauguracinė konferencija Sorbonos universitete, kuri apžvelgs abiem šalims reikšmingus ir atpažįstamus reiškinius. Konferencijos temos apims Lietuvai ir Prancūzijai, kaip Europinių vertybių kūrėjoms, svarbų demokratinės politinės kultūros ir laisvės siekimo aspektą.

Pompidou meno ir kultūros centras, bendradarbiaujant su MO muziejumi, atidarys Lietuvos meno kolekciją nuo 1960-ųjų iki šių dienų pristatančią parodą. Joje bus eksponuojami kelių kartų pripažintų nacionalinės reikšmės menininkų kūriniai, kai kurie jų taps nuolatinės Pompidou kolekcijos dalimi. Tai pirmosios tokio tipo donacijos bei Lietuvos ir Prancūzijos meno ekspertų partnerystės rezultatas.

Atidarymo savaitgalį Pompidou meno centre taip pat bus minima Poezijos diena, kurioje skambės Jono Meko eilės ir bus pristatyti nauji jo poezijos vertimai į prancūzų kalbą, Paryžiaus viešosiose erdvėse koncertuos chorai iš Lietuvos, vyks naujo Linos Lapelytės kūrinio premjera, į naktinę programą „Gaîté Lyrique“ kultūros centre kvies „Radio Vilnius“ su lietuvių elektroninės muzikos atlikėjų programa.

Sezonas sujungs įvairias kultūros ir meno sritis bei per tris mėnesius plačiai pasklis po Prancūziją: renginiai vyks Paryžiuje, Lione, Marselyje, Kane, Grenoblyje, Klermone-Ferane, Bordo, Tulūzoje ir kitur. Prieš prasidedant Sezonui, balandžio–birželio mėnesiais, Lietuvos ambasada Prancūzijoje surengs keliasdešimt diplomatijos, ekonomikos ir inovacijų skatinimo renginių, mokslo ir švietimo bendradarbiavimo projektų, pavadintų „Sezono Preliudo“ programa. Prancūziška kultūra taip pat atkeliaus į Lietuvą: šį rudenį laukiami Prancūzų instituto Vilniuje rengiamos „Prancūzijos atgarsių Lietuvoje“ programos renginiai.

Lietuvos sezoną Prancūzijoje įgyvendina Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas Paryžiuje, atsakingi už abiejų šalių meno kūrėjų ir organizacijų įtraukimą ir Sezono programos parengimą bei komunikaciją Prancūzijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.