Gyvybinga sutartinių tradicija susidomėjo prestižinė užsienio leidykla

Nematerialusis lietuvių kultūros paveldas – sutartinės – išgyvena atgimimo laikotarpį: jos sulaukia vis daugiau tyrėjų dėmesio Lietuvoje ir pasaulyje.

Profesorė D. Račiūnaitė-Vyčinienė (pirma iš kairės) populiarina sutartines ir giedotojų ansamblyje „Trys keturiose“.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Profesorė D. Račiūnaitė-Vyčinienė (pirma iš kairės) populiarina sutartines ir giedotojų ansamblyje „Trys keturiose“.<br>Nuotr. iš LR archyvo
 D. Račiūnaitė-Vyčinienė.<br> G. Jauniškio nuotr.
 D. Račiūnaitė-Vyčinienė.<br> G. Jauniškio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 9:38 PM

Prestižinė akademinė leidykla „Cambridge Sholars Publishing“ išleido etnomuzikologės, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorės Daivos Račiūnaitės-Vyčinienės knygą „Past and Present Lithuanian Polyphonic Sutartinės Songs“. Leidinyje ne tik sutartinės tyrinėjamos kaip lietuvių fenomenas, bet ir ieškoma jų analogijų kaimyninėse šalyse, tolimose egzotiškose kultūrose, pavyzdžiui, Japonijos ainų subkultūroje.

„Manau, pirmiausia labai svarbus pats faktas, kad lietuvių sutartinių giedojimo tradicija paskelbta pasaulio kultūrinėje erdvėje. Tačiau ne mažiau svarbu ir tai, kad knygoje sutartinės atskleistos ne kaip istorinis, ryškią žymę kultūroje palikęs reiškinys, bet kaip gyvybinga tradicija, šiandien turinti begalę skirtingų raiškos formų.

Polifoninės sutartinės atvertos kaip reiškinys, kuris jungia itin gyvą praeities lietuvišką žemdirbiškos kultūros muzikinę kūrybą ir nūdienos įvairias meno raiškas.

Sutartinės, šiandien esančios vienu svarbiausių lietuvių tapatybės ženklų, tampa savotišku raktu, atveriančiu duris į lietuvių mentaliteto pažinimą“, – taip autorė pristato leidinį.

D. Račiūnaitė-Vyčinienė vadovauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Etnomuzikologijos katedrai. 2002 m. ji pelnė Valstybinę Jono Basanavičiaus premiją už mokslinę ir visuomeninę veiklą etninės kultūros srityje, 2021 m. – Nacionalinę kultūros ir meno premiją už folkloristikos aktualizavimo darbus.

Mokslinė atida, kurią profesorė skiria sutartinėms (skaityta daugiau kaip 100 pranešimų konferencijose, parašyta 150 mokslinių straipsnių ir 4 monografijos), prisidėjo prie to, kad 2010 m. sutartines UNESCO įtraukė į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Tikimasi, kad ir naujasis autorės mokslinis darbas „Past and Present Lithuanian Polyphonic Sutartinės Songs“ ne tik padės geriau suprasti sutartinių fenomeną, bet ir paskatins naujus sutartinių tyrimus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.