D.Ibelhauptaitės vadovaujami „bohemiečiai“ griebėsi eutanazijos

Giacomo Puccini opera "Bohema", kuria jauna "bohemiečių" trupė,  dabar tapusi "Vilnius City Opera" (VCO), 2006-aisiais įsiveržė į Lietuvos muzikinio teatro sceną, atsisveikina su žiūrovais - kovo 7-9 dienomis Vilniaus Kongresų rūmuose bus parodyti paskutiniai spektakliai.

„Bohemiečiai" (iš kairės) D.Ibelhauptaitė, V.Vepštas, R.Karpis, A.Grigorian, L.Bendžiūnaitė paskutinius „Bohemos“ spektaklius pristatė gėlių salone.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Bohemiečiai" (iš kairės) D.Ibelhauptaitė, V.Vepštas, R.Karpis, A.Grigorian, L.Bendžiūnaitė paskutinius „Bohemos“ spektaklius pristatė gėlių salone.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Feb 27, 2014, 2:48 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:21 PM

Per šešerius metus buvo parodyti 42 „Bohemos“ spektakliai, kuriuos pamatė daugiau nei 50 tūkst. Lietuvos žiūrovų. „Siemens“ arenoje kūrėjams plojo net 10 tūkst. Vilniaus mokytojų ir studentų. Tai –  įspūdingi skaičiai. O juk žengiant  pirmuosius žingsnius dirigentas Gintaras Rinkevičius skeptiškai pranašavo daugiausia tris spektaklius, o amžina optimistė režisierė Dalia Ibelhauptaitė tikėjosi bent šešių.

"Atsisveikinti reikia tuomet, kai dar esi įdomus, kai dar yra pakilimas, triumfas, o ne tada, kai viskas nuslopsta, todėl ir ryžomės "numarinti" savo kūdikį, - sakė D.Ibelhauptaitė ketvirtadienį salone „Gėlės studija“ Vilniaus senamiestyje surengtoje spaudos konferencijoje. - Solistai, kurie dainavo pirmuosiuose spektakliuose, kuria kitus vaidmenis, eina savo keliu. Visi jau žino, kad jie geriausi "Bohemos" vaidmenų atlikėjai, jiems to nebereikia įrodinėti, nors jie mielai dalyvauja spektakliuose. Antra vertus, kaskart į sugrįžtančią "Bohemą" įsilieja naujų solistų, debiutantų. Praeis dveji treji metai ir, manau, dar kartą pastatysime "Bohemą", bet jau su kitos kartos atlikėjais. Nenorime kaip kiti teatrai, pastatę pasisekimo sulaukusį spektaklį, rodyti jį 30 ar net 40 metų. Ir dar stebėtis, kodėl jis atsiduoda naftalinu. Reikia naujų idėjų."

"Bohema“ kadaise išjudino Lietuvos operos sceną, davė trupei „bohemiečių“ vardą. D.Ibelhauptaitės ir G.Rinkevičiaus vedami, į Kongresų rūmų, o vėliau ir tarptautines scenas užlipo gausus būrys jaunų solistų, kurie šiandien yra laukiami įvairiuose pasaulio teatruose.

Nuo pirmųjų spektaklių „Bohemoje“dainavo Asmik Grigorian, kurios įvaizdis ne vienam žiūrovui pirmiausia asocijuojasi su jos nepamirštamu Miuzetės vaidmeniu bei įspūdingu Juozo Statkevičiaus sukurtu kostiumėliu. Šuo metu solistė rengia pagrindinį vaidmenį Belos Bartoko operoje „Mėlynbarzdis“, kurį atliks Antverpene (Belgija), ir šiuose spektakliuose nedainuos. Be to, šiemet A.Grigoran buvo nominuota Rusijos teatro apdovanojimui "Auksinei kaukei" už Zentos vaidmenį Richardo Wagnerio „Skrajojančiame olande“ Michailo teatre Sankt Peterburge. Nors ši nominacija jau yra didelis įvertinimas, visi nekantriai laukia balandžio mėnesį vyksiančios apdovanojimų ceremonijos, kurioje bus paskelbti nugalėtojai.

Asmik yra atlikusi ir Miuzetės, ir Mimi vaidmenis, kuriuos savo iniciatyva buvo apsikeitusios su Sandra Janušaite. "Gerai, kad jų batų numeris tas pats, nereikėjo naujų siūti", - juokavo trupės nariai.

S.Janušaitė, šiuo metu dainuojanti Eseno operos teatre Vokietijoje, grįžta į Vilnių atlikti Mimi vaidmens šventiniuose spektakliuose.

Paskutinių „Bohemų“ Miuzetė – Lauryna Bendžiūnaitė. Ji prieš kelerius metus šiuo vaidmeniu debiutavo būtent "bohemiečių" spektaklyje. Po įsimenančio pasirodymo aikštingosios Miuzetės partiją ji jau dešimtis kartų atliko Švedijoje, Stokholmo karališkajame ir kituose teatruose.

L.Bendžiūnaitė – reta viešnia Lietuvoje. Kitą sezoną solistė išvyksta į Vokietiją, Štutgarto operą, kurioje jos laukia didžiulis svarbių vaidmenų repertuaras.

Lauryna prie „bohemiečių“ prisidėjo kuriant „Užburtąją fleitą“, kai atlikti mažą partiją buvo pakviestas ir Tadas Girininkas. Šianden jis – pagrindinis jaunasis Lietuvos bosas, dainuojantis keliuose teatruose. „Bohemoje“ jis debiutuos filosofo Kolino vaidmeniu.

Net ir paskutinį kartą rodoma „Bohema“ išlaiko savo jaunatviškumą ir siekį supažindinti Lietuvą su jaunaisiais, mažai žinomais talentais. Šį kartą "bohemiečiai" pristatė baritoną Vytautą Vepštą, atliksiantį Šonaro partiją. Nors Lietuvoje jis dar mažai žinomas, šis solistas jau spėjo sukaupti nemažai patirties studijuodamas Londono karališkojoje muzikos akademijoje, į kurią, beje, įstojo tuo pačiu metu kaip ir L.Bendžiūnaitė.

Marčelo vaidmenį atliks Laimonas Pautienius, pagrindinis Diuseldorfo operos teatro (Vokietija) baritonas. O kas bus Rodolfas, „bohemiečiai“ atskleis vėliau. Tegu tai lieka paskutinė staigmena!

Spaudos konferencijoje apsilankė ir Rafailas Karpis – nepakeičiama "bohemiečių" trupės dalis. Nors ir nedainuosiantis „Bohemoje“, solistas pripažino, kokiu svarbiu įvykiu šis spektaklis tapo visiems, tuo metu buvusiems ir šiandien dar vis esantiems operos pasaulio dalimi. Beje, R.Karpis buvo pasirodęs viename "Bohemos" spektaklių, nors ir nedainavo. Juk į kavinę antrajame veiksme gali užsukti bet kas. Ten lankėsi ir J.Statkevičius, ir kiti su "bohemiečiais" susiję žmonės. O Kęstutis Alčiauskis kartą taip įtikinamai suvaidino girtą lovelasą su rože dantyse, kad režisierė net sulaukė pasipiktinusių žiūrovų priekaištų: kaip galima leisti į sceną tokį girtą solistą...

Pristatyti naujų „Bohemos“ atlikėjų susirinkę VCO trupės nariai taip pat nepamiršo, kad artėja ir Tarptautinė moters diena – kovo 8-oji.

„Jaunystėje man ši šventė asocijavosi su raudonomis tulpėmis ir dvelkė sovietiniu kvapu. Bet išvykusi į užsienį pamačiau, kad tai visame pasaulyje švenčiama graži, spalvinga šventė. Taip jau sutapo, kad atsisveikinimo spektakliai  vyks kovo 7-9 d., tad šį kartą bus skiriami visoms moterims – mylimosioms, mamoms, seserims, draugėms. Juk „Bohema“ - tai spektaklis apie draugystę, tvaresnę už laiką, ir meilę, stipresnę už mirtį," - kalbėjo D.Ibelhauptaitė.

Neatsitiktinai buvo pasirinkta ir spaudos konferencijos vieta – salonas „Gėlės studija“ Vilniaus senamiestyje, turintis netradicinį požiūrį į gėles ir jų dovanojimo meną, kaip ir  „bohemiečiai" -  į operos žanrą. Gėlės puošia kiekvieną svabesnę mūsų šventę. Kartais užtenka nupirkti rožę, kartais – visą jų puokštę, tačiau išrinkti tinkamą ir originalią kompoziciją ypač artimam žmogui – sudėtinga. Čia padėti suskubo žavios studijos floristės. Jos papasakojo apie įvairias gėles, kokios jos ir kam gali būti skiriamos. Juk kad ir kaip patiktų tulpės, Moters dieną galima būti ir išradingesniems...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.