Baškirų bosas I.Abdrazakovas iš ekrano mirktels lietuviams

Kovo 1 dieną „Forum Cinemas“ kino teatrai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje transliuos Aleksandro Borodino operą „Kunigaikštis Igoris“ iš Niujorko teatro „Metropolitan Opera“. Pagrindinį herojų įkūnys 37 metų baškirų bosas Ildaras Abdrazakovas, pernai koncertavęs Kaune, ten įrašęs albumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Feb 28, 2014, 11:03 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:39 PM

Albumą galima įsigyti Niujorke

I.Abdrazakovas pernai Kaune įdainavo su miesto simfoniniu orkestru ir Kauno valstybiniu choru, diriguojamais Konstantino Orbeliano, savo pirmąjį solo albumą. Albume – populiarios rusų operų arijos, tarp jų – ir iš „Kunigaikščio Igorio“.

Įdomu, kad tai tik antroji rusiška opera Sankt Peterburge gyvenančio I.Abdrazakovo repertuare, o pirmąjį rusišką vaidmenį – Dosifėjų Modesto Musorgskio „Chovanščinoje“ – artistas sukūrė taip pat „Metropolitan Opera“ scenoje. Iki tol jis dažniausiai dainuodavo itališkose operose.

Taigi neatsitiktinai Lietuvoje įdainuotą albumą JAV kompanija „Delos“ išleido prieš pat „Kunigaikščio Igorio“ premjerą Niujorke. Jis ženklina Ildaro karjeros lūžį – perėjimą iš itališko į rusišką repertuarą.

„Šis leidinys man labai svarbus, – prisipažino artistas „Lietuvos rytui“. – Aš patenkintas darbu su lietuvių muzikantais.“

Vienas garsiausių dabarties bosų dalyvavo Kaune ir įrašant Giuseppe Verdi operą „Simonas Bokanegra“.

Lietuvoje turi senų draugų

„Su Lietuva mane sieja ne tik Kaunas, bet ir senesni draugai – Violeta Urmana, Kostas Smoriginas, Asmik Grigorian“, – atskleidė I.Abdrazakovas.

Operos primadona V.Urmana buvo dainininko partnerė „Metropolitan Opera“ ir „La Scala“ scenose, taip pat ne kartą atliekant G.Verdi „Requiem“. Su K.Smoriginu solistas dainavo Vašingtone, o apie A.Grigorian išgirdo dar anksčiau, negu su ja susipažino Sankt Peterburge.

Mat I.Abdrazakovui teko ne kartą pasirodyti Sankt Peterburgo Marijos teatre bei gastroliniuose jo spektakliuose ir su Lietuvoje dirbusiu garsiu tenoru Asmik tėvu Gehamu Grigorianu.

„Dabar aš maluosi po visą pasaulį, nors oficialiai gyvenu Sankt Peterburge, esu Rusijos pilietis, – pasakojo I.Abdrazakovas. – Marijos teatre padainuoju jau tik retkarčiais, bet jis man yra tarsi gimtasis – čia debiutavau dar studijuodamas, čia sukūriau pirmuosius didelius savo vaidmenis. O pirmuosius karjeros žingsnius žengiau Ufoje, kur taip pat kartais dainuoju, nes ten gyvena mano motina.“

Režisierius perkūrė ope

„Kunigaikštis Igoris“, pradėtas rodyti Niujorke beveik prieš mėnesį, tapo nauja I.Abdrazakovo kūrybos viršūne. Kritikus šiame spektaklyje žavi jo stipraus balso šilti atspalviai, nebūdingi galingiems rusų bosams, taip pat atšiaurus išorinis solisto grožis ir aktoriaus talentas.

Pasak „The New York Times“, visas spektaklis yra kerintis. Jo režisierius Dmitrijus Černiakovas išdrįso pralenkti savo pirmtakus drąsa. Jis ne tik priartino XII amžiaus siužetą prie mūsų dienų, bet ir perdėliojo operos scenas, atsisakė kai kurių ansamblių ir įterpė į veikalą kitų A.Borodino kūrinių fragmentų.

Menininkas savaip perteikė net 18 metų kurto veikalo, sulaukusio daugybės skirtingų versijų, esmę. Mat „Kunigaikščio Igorio“ autorius mirė nepabaigęs operos. Prie jos dar gerokai paplušėjo Nikolajus Rimskis-Korsakovas ir tuomet dar jaunutis jo pagalbininkas Aleksandras Glazunovas.

Tikrovę supynė su vizijomis

D.Černiakovui (jis taip pat operos scenografas) pavyko sukurti teatrališką, vizualiai įspūdingą, skausmingai žmogišką spektaklį, kuriame tikrovė susipina su herojaus apmąstymais, vizijomis.

„Kunigaikštis Igoris“ pasakoja apie rusų kovas su klajokliais polovcais ir tautos formavimąsi viduramžiais, o šiame fone rutuliojasi meilės istorijos. Greta šokių ir temperamentingų epizodų kompozitorius įliejo rusų dvasiai būdingo liūdesio spalvų.

Veikalas į „Metropolitan Opera“ sceną sugrįžo po beveik šimto metų pertraukos. Transliacijos vakarą jį diriguos Gianandrea Noseda.

A.Borodino „Kunigaikščio Igorio“ transliacija iš Niujorko „Metropolitan Opera“ teatro. Kovo 1 d. 19 val. „Forum Cinemas“ kino teatrai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.