„Auksinio scenos kryžiaus“ komisija keliauja kupina vilčių

Kad išaiškėtų „Auksinio scenos kryžiaus“ nominantai, teatrologų ir menotyrininkų komisijai per pusantro mėnesio teko pažiūrėti 69 spektaklius. Tokios taisyklės: teatrai, organizacijos ir privatūs asmenys teikia ministerijai pasiūlymus iki sausio, ir tik tada „Auksiniu scenos kryžius“ skirstanti komisija gali pradėti darbą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Oginskaitė

Mar 3, 2014, 7:31 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:19 PM

- Komisijos darbas negailestingai intensyvus. Ar netenka plyšti į kelias dalis, kai išaiškėja, iš kurių spektaklių galite rinkti nominantus? – paklausiau menotyrininko Helmuto Šabasevičiumi, kuris pirmininkauja komisijai nuo 2007 metų.

- Būna taip, kad per tą pačią dieną dalis komisijos važiuoja į vieną miestą, dalis į kitą, trečia dalis lieka žiūrėti spektaklio Vilniuje. Ne visus spektaklius buvo įmanoma peržiūrėti, nes kai kurių tiesiog nerodė per tą pusantro mėnesio.

Siūlant spektaklį komisijai beveik privaloma pridėti jo vaizdo įrašą. Šiemet gal penktadalį teko žiūrėti iš įrašų. Kartais fiziškai neįmanoma net komisijos į tiek dalių padalyti, kiek rodoma spektaklių tuo pat metu Vilniuje, Panevėžyje, Klaipėdoje. Tada irgi gelbsti įrašai.

Šįkart teatrai turėjo teisę pasiūlyti komisijai po tris spektaklius – du skirtus suaugusiai auditorijai ir vieną vaikams. Taip bandoma įvesti vidinę kontrolę, kad teatrai atsirinktų, kas vertingiausia, ir nesiūlytų be saiko.

Tarkime, Nacionalinis Kauno dramos teatras pristatė tik vieną spektaklį, vadinasi, labai kritiškai vertina savo produkciją. Tačiau teatrų meno tarybos, atrodo, kartais gana formaliai pasižiūri į atranką.

Man visada įdomu pasižiūrėti, kas vyksta, ir stengiuosi visur nuvažiuoti. Kolegos taip pat. Tai viena darbo komisijoje intrigų – tu pamatai labai daug. Ir nenorėčiau nieko sumenkinti. Aišku, kad visada važiuoji su viltimi.

Tarkime, įdomi kelionė buvo į Kelmės mažąjį teatrą žiūrėti dviejų spektaklių. Nominacijų sąraše jų neatsirado, bet labai džiaugėmės pamatę tų žmonių teatrinį užsidegimą.

- Pernai nominacijų sąraše buvo pasigesta moterų, užpernai – šokio nominacijų. Komisija turi teisę koreguoti nominacijas. Ką šiemet pakoregavote?

- Jau nuo pernai svarstome, kad geriau būtų pateikti ne nominacijas, o bendrą geriausių darbų sąrašą. Tačiau likome prie tradicijų. Šiemet suformulavome tokią nominaciją – "Scenografija ir šviesų dizainas" Prieš porą metų buvome suformulavę kategoriją „Metų scenos meno reiškinys“, pernai tokios nebuvo, o šiemet vėl yra ką nominuoti kaip reiškinį.

- Kad jau pernai neradote geriausiai vaidinusių moterų, gal šiemet kilo mintis apdovanoti vien aktores?

- Buvo, buvo tokių minčių. Tik nemanau, kad pernai pasielgėme neteisingai. Niekas nenorėjo moterų aktorių specialiai išbraukti. Taip susiklostė, tokia buvo metų produkcija. Bet juokų buvo šiemet svarstant. Iki tokių fantazijų: kadangi „Oskarų“ ceremonijoje buvo nuskriaustas Leonardo DiCaprio, tai gal įtraukime jį į mūsų nominacijas. Ir galėtų jis atvykti į Panevėžio teatrą atsiimti „Auksinio scenos kryžiaus“.

- Gal numanote, kokį skandalą šiemet sukels komisijos sprendimai?

- Lauksime skandalo iš reakcijų. Numatyti negalėčiau. Nominacijų sąrašas tvarkingas: vyrai, moterys, viskas subalansuota.

- Ar buvo tokių spektaklių, vaidmenų, reiškinių, kurių niekas nesiūlė, o komisija matė, kad jie verti nominavimo?

- Gailėjomės, kad Nacionalinis dramos teatras nepasiūlė „Lilijomo“. Ir „Meno fortas“ nepristatė „Jobo knygos“. Tiesa, jo lietuviškoji premjera įvyko tik šiemet, vadinasi, komisija šitą Eimunto Nekrošiaus spektaklį turėtų vertinti kitąmet. Nors realiai „Jobo knygos“ premjera įvyko 2013 metais Vičencoje.

- Įdomus atvejis: jeigu „Meno fortas“ nelinkęs savo spektaklio pristatyti, kaip komisija reaguos?

- Apgailestauju, bet komisija neturi teisės savo nuožiūra įtraukti kandidatų nominuoti. Privalome rinkti tik iš pasiūlytų spektaklių. Kol nėra kitos tvarkos, šita turbūt optimali. Antraip komisija turėtų įsipareigoti peržiūrėti absoliučiai visus naujus spektaklius.

Prieš du dešimtmečius, kai prasidėjo teatro menininkų apdovanojimai, buvo gerokai mažiau teatrų ir spektaklių. Dabar susikūrė daug naujų rimtų trupių, naujų įdomių eksperimentinių projektų. Skelbdami geriausius metų darbus, privalėtume būti matę viską. Fiziškai tai neaprėpiama. Kas tada turėtų apriboti tą begalinį sąrašą?

- Dar nėra gerai įsisąmoninta, kad ne vien teatrai ar asociacijos gali siūlyti kandidatus. Tokią teisę turi ir privatūs asmenys – kolegos, giminės, gerbėjai. Ar aktyviai šiemet siūlyta?

- Nuostatai nereikalauja, kad siūlytojas prisistatytų. Šiemet gavome aštuonis fizinių asmenų pasiūlymus. Kai kuriuos šitaip rekomenduotus teatro menininkus kaip tik nominavome.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.