Bilietai į klasikos žvaigždžių koncertus kainuos iki 603 litų

Pasiklausyti šiuolaikinių pasaulio muzikos pažibų svarbiausiose šalies scenose šį pavasarį bus galima ir už rekordinę kainą, ir beveik pusvelčiui, nes atlikėjus į Lietuvą atves labai skirtingi keliai.

Smuikininkei N.Benedetti karjeros aukštumų padeda siekti muzikalumas ir ugningas temperamentas.<br>„IMG Classic“ nuotr.
Smuikininkei N.Benedetti karjeros aukštumų padeda siekti muzikalumas ir ugningas temperamentas.<br>„IMG Classic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Mar 4, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:11 PM

Pilnos salės publikos geriausių pasaulio orkestrų koncertuose Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) parodė, kad mūsų publikos jau nebegąsdina solidi kaina.

Tačiau tokių renginių būdavo vienas ar du per metus. O šį pavasarį vien Vilniuje sulauksime viso spiečiaus klasikos superžvaigždžių. Dar geresnė naujiena: kai kurios bus prieinamos kiekvienam melomanaui.

Kinų dievuko debiutas

Nacionalinė filharmonija pradeda raškyti ilgamečių žvalgytuvių Kinijoje vaisius. Netrukus čia koncertuos populiariausiu pasaulio pianistu tituluojamas kinas Yundi Li.

Kinijoje šį klasikos atlikėją žino kone kiekvienas. Ko gero, jis nemažai prisidėjo prie to, kad šioje šalyje net 50 milijonų vaikų mokosi skambinti fortepijonu.

Yundi Li kompaktinės plokštelės metų metus laikosi Kinijos klasikinės muzikos populiariausių kūrinių viršūnėje ir kompanijos „Amazon.com“ bestselerių sąrašuose. Naujausias „Deutsche Grammophon“ išleistas jo albumas su Ludwigo van Beethoveno sonatomis Kinijoje tapo platininis.

Populiarus ir pramogų versle

Aišku, būtų naivu manyti, kad plačiosios publikos dievuku Yundi Li tapo skambindamas sonatas. Šalyje dar nebuvo pianisto, taip išpopuliarėjusio pramogų versle kaip jis. Be to, Yundi Li – pirmasis klasikos atlikėjas Kinijoje, sukėlęs beprotišką ažiotažą tariamu romanu su vyru – kinų spauda juo mėgavosi beveik metus.

Esą po skyrybų su buvusio Kinijos prezidento anūke pianistas suartėjo su Tailande gyvenančia popžvaigžde Leehom Wang’u. Iš tikrųjų 31 metų Yundi Li niekada nebuvo vedęs.

Gandai įgijo pagreitį, kai Yundi Li koncertuodamas beveik šimtatūkstantinei auditorijai stadione atliko draugo meilės dainos aranžuotę romantiškai krintant ant fortepijono rožių žiedlapiams.

Tačiau pianisto gerbėjų armija paskelbė karą visiems, kurie kaltina jų dievaitį siekiant populiarumo „ne tik muzikinėmis priemonėmis“. Štai dienraščio „Beijing Daily“ redaktoriui buvo net pagrasinta mirtimi dėl to, kad laikraštis išspausdino straipsnį apie Yundi Li populiarėjimą pramogų versle.

Pats pianistas visada pabrėžė esantis rimtas menininkas. 2000 metais jis tapo pirmuoju kinu ir jauniausiu atlikėju, pelniusiu prestižinio Fryderyko Chopino konkurso Varšuvoje didįjį prizą.

Yundi Li koncertai sulaukia daug dėmesio ne tik Kinijoje, bet ir Vakaruose. Publikos ažiotažą sukėlė ir praėjusį šeštadienį Varšuvos filharmonijoje F.Chopino gimtadienio proga surengtas jo solinis pasirodymas.

Ką sugeba šis pianistas, bus galima išgirsti jo rečitalyje Nacionalinėje filharmonijoje, kuriam solistas pasirinko ambicingą programą.

Atlydės žymius orkestrus

Geriausius užsienio orkestrus pristatantis ciklas LNOBT šį pavasarį pirmą kartą atves į Lietuvą naujosios kartos fortepijono žvaigždę – rusų kilmės pianistę Aną Vinickają ir vieną labiausiai graibstomų klasikos pasaulyje smuikininkų – graikų kilmės Leonidą Kavaką.

Pianistė su Vakarų Vokietijos radijo simfoniniu orkestru, diriguojamu suomių garsenybės Jukkos Pekkos Saraste, atliks kupinas audringo polėkio Sergejaus Rachmaninovo „Paganini variacijas“.

Karalienės Elizabeth konkurso Briuselyje nugalėtoja A.Vinickaja garsėja ne tik emocingais koncertais su rinktiniais orkestrais, bet ir savo įrašais – visi trys jos albumai pelnė prestižinius apdovanojimus.

L.Kavakos šiemet buvo nominuotas „Grammy“ už trigubą Ludwigo van Beethoveno Smuiko sonatų albumą, jau pelniusį smuikininkui ir svarbiausią vokiečių klasikinės muzikos apdovanojimą „ECHO Klassik“ bei Metų instrumentininko titulą.

Šiomis dienomis L.Kavakos griežia L.van Beethoveną muzikų Mekoje – Niujorko „Carnegie Hall“.

Vilniuje jį išgirsime atliekantį vieną gražiausių orkestrinių smuiko kūrinių – Johanneso Brahmso Smuiko koncertą – su Danielio Hardingo diriguojamu Londono simfoniniu orkestru.

„L.Kavako galimybės prasideda ten, kur daugelis kitų kapituliuoja“, – taip smuikininką pristato įrašų kompanija „Decca“.

Neseniai tuo įsitikino garsiojo Vienos pokylio stebėtojai ir dalyviai: smuikininkas pavadavo prie dirigento pulto netikėtai pasitraukusį iš programos Riccardo Chailly. L.Kavakos tapo pirmuoju pokylio istorijoje muzikantu, kuris ne tik grojo solo, bet ir dirigavo Vienos filharmonijos orkestrui.

Apdovanojo pati karalienė

Unikalų titulą turi ir Vilniuje koncertuosianti jauna italų kilmės Škotijos smuikininkė Nicola Benedetti. Ji pirmoji „Classic BRITS“ apdovanojimų istorijoje dvejus metus iš eilės buvo išrinkta Metų artiste.

Pati karalienė Elizabeth II įteikė smuikininkei garbingą apdovanojimą už indėlį į klasikinę muziką, labdaringą ir švietėjišką veiklą populiarinant klasikinę muziką Jungtinėje Karalystėje.

26 metų N.Benedetti garsėja įgimtu muzikalumu, temperamentu, virtuoziška technika. Dar būdama 16-os ji pasirašė milijono svarų vertės kontraktą su „Deutsche Grammophon“ šešiems albumams išleisti.

Naujausia smuikininkės kompaktinė plokštelė „The Silver Violin“ tapo perkamiausiu klasikinės muzikos albumu Jungtinėje Karalystėje.

Solistė, kaip ir L.Kavakos, griežia Antonio Stradivariaus dirbtuvių smuiku.

Virtuoziška ir spalvinga sonatų programa, kurią artistė „Naujosios muzikų kartos“ kvietimu sostinėje atliks su pianistu Aleksejumi Gryniuku, leis pajusti subtiliausius jos sielos ir talento virpesius.

Į Vilnių atves dėkingumas

Populiariausių operos žvaigždžių honorarai šiais laikais siekia net 100 tūkstančių eurų už pasirodymą. Išgirsti tokio artisto solidžią solinę programą Lietuvoje mažai tikėtina.

Tačiau maestro Gintarui Rinkevičiui pavyko kitais keliais prisivilioti šiandien bene geriausią pasaulyje Otelo atlikėją – rusų kilmės tenorą Aleksandrą Antonenką.

Artistas įtraukė Otelo monologą ir į savo programą, kurią atliks Vilniaus Kongresų rūmuose su G.Rinkevičiaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru.

Jei ne lietuvių dirigentas, šiandien opera gal neturėtų šio Otelo. Mat kadaise vadovaudamas Latvijos nacionalinei operai maestro padėjo čia dirbusiam A.Antonenkai įveikti sunkią kūrybos krizę.

„Manęs vos neatleido iš teatro dėl netinkamos kvalifikacijos, – pasakojo „Lietuvos rytui“ A.Antonenka. – Tik po to, kai G.Rinkevičius pasiūlė išbandyti save dramatiniu vaidmeniu, mano gyvenimas ėmė iš esmės keistis – įtikau ne tiktai Rygai, bet ir Vakarų teatrams.“

Šiandien A.Antonenka daugiausia laiko praleidžia Niujorke, jis dainuoja „Metropolitan Opera“, Londono „Covent Garden“, Milano „La Scala“.

Kartu su maestro Riccardo Muti jo parengtas Otelas per pastaruosius penkerius metus apkeliavo daugybę pasaulio scenų.

„Aš niekada nesiekiau karjeros, tik stengiausi gerai dainuoti, – tikino artistas. – Operos pasaulyje, kaip ir didžiajame sporte, būdamas tarp geriausių turi visą laiką kopti dar aukščiau, treniruotis, kad atrodytum tvirtesnis ir patrauklesnis. Tačiau kai mokykla gera, įmanoma pakelti didžiulį krūvį.“

Bilietų kaina sieks net 600 litų

Pianistė A.Vinickaja, Vakarų radijo simfoninis orkestras, dirigentas J.P.Saraste: S.Rachmaninovas, J.Brahmsas – kovo 31 d. 19 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Bilietų kaina – 70–350 Lt.

Tenoras A.Antonenka, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, dirigentas G.Rinkevičius: G.Verdi, G.Puccini, F.Leharas, A.Lara, S.Cardillo – balandžio 12 d. 19 val. Vilniaus Kongresų rūmuose. Bilietų kaina – 20–70 Lt.

Smuikininkė N.Benedetti, pianistas A.Gryniukas: L.van Beethovenas, S.Prokofjevas, R.Straussas – balandžio 17 d. 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietų kaina – 93–603 Lt.

Pianistas Yundi Li: F.Chopinas, R.Schumannas, L.van Beethovenas – balandžio 24 d. 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietų kaina – 80–200 Lt.

Smuikininkas L.Kavakos, Londono simfoninis orkestras, dirigentas D.Hardingas: J.Brahmsas, G.Mahleris – gegužės 24 d. 19 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Bilietų kaina – 100–600 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.