Latvių teatralai Rusijai: „Mūzos tyli. Iki susitikimo po karo“

Latvių aktorė Guna Zarinia, protestuodama prieš rusių kariuomenės įvedimą į Ukrainos teritoriją ir kišimąsi į suverenios šalies vidaus reikalus, atsisakė vaidinti pagrindinę heroję režisieriaus Vladislavo Nastavševo spektaklyje „Medėja“ Maskvos Gogolio centre.

Latvių aktorė G.Zarinia atsisakė vaidinti Medėją Maskvos teatro spektaklyje.
Latvių aktorė G.Zarinia atsisakė vaidinti Medėją Maskvos teatro spektaklyje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2014, 4:41 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:01 PM

„Mūzos tyli. Iki susitikimo po karo“, – parašė G.Zarinia laiške Gogolio centrui. Savo ruožtu teatras pranešė, kad nuo kovo 11 iki 14 d. atšaukia spektaklius „Medėja“, o vietoj jų žiūrovams bus parodyti kiti ir koncertas.

G.Zarinios poelgiui nepritarė Gogolio centro meno vadovas Kirilas Serebrenikovas, pats kenčiantis nuo Rusijos oficialiosios žiniasklaidos užsipuolimų. „Facebook“ jis parašė, kad latvių teatralus užvaldė „karo logika“ po to, kai režisierius Alvis Hermanis pasiūlė savo kolegoms boikotuoti Rusiją.

„Dabar jie nebeatvažiuos pas mus, mes nevažiuosime pas juos. Ir kas bus? Karą savo teritorijoje pradėjome patys. Geležinę uždangą nuleidome patys. Politikai triumfuoja, pasaulis paklūsta jų fantazijoms, gulasi jiems patogia poza“, – apibendrino K.Serebrenikovas.

Dar kovo 4 d. paaiškėjo, kad Naujasis Rygos teatras, kuriam vadovauja A.Hermanis, atšaukė visus 2014 metais suplanuotus pasirodymus Rusijoje. Be to, A.Hermanis atsisakė kvietimo režisuoti spektaklį Maskvos Didžiajame teatre.

Duodamas interviu Latvijos televizijai A.Hermanis pasakė: „Jau ne vienerius metus grynai profesiniais sumetimais domiuosi Vladimiru Putinu kaip reiškiniu. Mes susiduriame su psichiškai nesveiku žmogumi, jam paprasčiausiai reikia medikų pagalbos. Jį reikia kaip nors izoliuoti.“

Per Latvijos nacionalinėje operoje tą pačią kovo 4-ąją vykusią Didžiųjų muzikos prizų teikimo ceremoniją režisierius Viesturas Kairis, atsiimdamas prizą už Richardo Wagnerio operos „Dievų sutemos“ pastatymą, taip pat griežtai atsiliepė apie Rusijos agresiją Ukrainoje.

„Kai matau, kad šiomis dienomis Rusijoje galima pirštais suskaičiuoti su kultūra susijusius žmones, kurie protestuoja prieš V.Putino agresiją Ukrainoje, man labai keista, – sakė jis. – O Sočyje nešti olimpiados vėliavą – kandidatų marios. Mes turime suprasti, jog taip yra todėl, kad Rusijoje sukurta palaižūnų kultūra.

Aš noriu, kad Latvijoje būtų tokia kultūra, kuri tarnautų visuomenei ne aklai ją linksmindama. Aš už tokią kultūrą, kuri gali padaryti tai, kas neįmanoma. Kuri tarnautų tam, kad žmogus iš tikrųjų būtų laisvas. Laisvas žmogus laisvai mąsto, laisvai kuria, laisvai reiškia savo poziciją. Pagaliau laisvo žmogaus neįmanoma okupuoti!“

Dailininkai iš Amsterdamo ir Diuseldorfo irgi paprašė atidėti Europos šiuolaikinio meno bienalę „Manifesta-10“ Sankt Peterburge iki to laiko, kol Rusų kariuomenė paliks Ukrainos teritoriją.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.