Dirigentas V.Gergijevas Ukrainoje girdi fašistinius šūkius

„Aš senų seniausiai turiu savo tvirtus įsitikinimus, kurių jokiu būdu nekaitaliosiu priklausomai nuo to, ką apie Rusiją mano viena ar kita šalis“, – pareiškė naujausiame interviu leidinyje „Argumentai ir faktai“ Sankt Peterburgo Marijos teatro vadovas, dirigentas Valerijus Gergijevas.

V.Gergijevas dedasi ne tik muzikos, bet ir ekonomikos bei politikos žinovu.<br>Nuotr. iš "Lietuvos ryto" archyvo
V.Gergijevas dedasi ne tik muzikos, bet ir ekonomikos bei politikos žinovu.<br>Nuotr. iš "Lietuvos ryto" archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 16, 2014, 6:57 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:21 AM

Iš pokalbio su žurnalistu aiškėja, kad maestro turi tvirtą nuomonę apie viską – nuo kultūros iki ekonomikos ir politikos. Ji persmelkta putinizmo ideologijos.

Situacija Ukrainoje, anot V.Gergijevo, – tai „ne pirmas, ne antras ir net ne trečiasis bandymas supjudyti dvi broliškas tautas, pasitelkus melą, purvą ir falsifikacijas“. „Dabar mes girdime Ukrainoje atvirus fašistinius šūkius. Jie skamba iš lūpų žmonių, kurie jau beveik visiškai kontroliuoja šalį. Tas „beveik“ yra dienos klausimas – ar mums pavyks sustabdyti pilietinį karą, plintantį po Ukrainą“, – politikuoja vienas garsiausių pasaulio dirigentų.

Čia pat V.Gergijevas prabyla apie ekonominius Rusijos interesus. Tiesa, juk jis – stambus kalakutienos perdirbimo įmonės „Eurodan“ akcininkas! „Mes, rusai, turime rasti resursų, pirmiausia ekonominių, išsaugoti pasaulyje lyderių pozicijas, kad ir kokių nepopuliarių žingsnių tektų dėl to imtis“, – porina dirigentas. Anot jo, viena įvykių Ukrainoje priežasčių – „pašėlusi pasaulinė konkurencija“.

„Artistai kartais gali sau leisti peržengti politinio korektiškumo ribą, – mano V.Gergijevas. – Aš tai padariau per pastarąsias savaites ne kartą – Vokietijoje, Anglijoje Amerikoje. Tų šalių spaudos konferencijose buvo kalbama apie tai, kad mano šalis viską daro ne taip. O aš leisiu sau pasakyti, kad Europoje šiandien problemų yra ne mažiau negu Rusijoje. Ir Amerikoje situacija nėra tokia palanki kaip prieš 15 metų.

Man asmeniškai aišku, kad Amerikai dabar reikia spręsti savo problemas. Tačiau šioje milžiniškoje šalyje įprasta galvoti apie pasaulinį viešpatavimą. Amerikai tokią galimybę suteikė Sovietų sąjungos griūtis, sovietinės valdžios klaidos, tingumas, trumparegystė ir dogmatiškas požiūris į pasaulį“.

Ukrainos įvykiai parodė, kad menas ir politika nėra tokie atskiri pasauliai, kaip gal norėtųsi kai kuriems kūrėjams. Jie suskaldė ir rusų tautą, ir meno bendruomenę. Dalis jos solidarizavosi su laisvės siekiančia Ukraina, o nemaža grupė viešai įstojo į diktatoriaus Vladimiro Putino rėmėjų gretas.

Neramina tai, kad remiančių Rusijos agresiją Ukrainoje sąraše – nemažai žinomų ir vertintų Lietuvoje kūrėjų. Daugelį jų į V.Putino stovyklą atvedė atsakingi valstybiniai postai, sovietiniai nuopelnai ir pinigai.

Matyt, neatsitiktinai penki V.Putino režimo vėliavnešiai – V.Gergijevas, altininkas Jurijus Bašmetas, pianistas Denisas Macujevas, popatlikėjai Olegas Gazmanovas ir Nikolajus Rastorgujevas iš grupės „Liube“ – minimi tarp turtingiausių Rusijos muzikantų žurnale „Forbes“. Jie – milijonieriai. V.Putino malonėmis apipiltas V.Gergijevas puikuojasi sąrašo pirmoje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.