Aktorė E.Gaigalaitė: „Viską sudėjau į Veros vaidmenį“

Klaipėdos dramos teatras kviečia žiūrovus į premjerą – spektaklį  „4000 mylių“ pagal jaunosios kartos amerikiečių dramaturgės Amy Herzog pjesę. Senelės Veros vaidmenį jame sukūrė 80 metų jubiliejų mininti aktorė Elena Gaigalaitė. Spektaklį režisavo Povilas Gaidys.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2014-03-21 19:09, atnaujinta 2018-02-15 05:32

Prieš penketą metų minėdama ankstesnę sukaktį E.Gaigalaitė sukūrė širdingos Rožės vaidmenį spektaklyje „Oskaras ir ponia Rožė“. Aktorė tuomet prasitarė, kad tai tikriausiai jos gulbės giesmė. Spektaklis iki šiol rodomas teatruose, sutraukia pilnas sales žiūrovų, rašo „Lietuvos rytas“.

- Ar „4000 mylių“ gali sulaukti tokios pat sėkmės?– premjeros išvakarėse  pasiteiravau E.Gaigalaitės.

-Ką nors prognozuoti rizikinga. Kartais atrodo: tokia puiki pjesė, toks įdomus pastatymas, taip nuoširdžiai dirbome, patiks žiūrovams. Ir nieko. Kartais priešingai – lyg ir paprasta pjesė, o lankytojai plūsta.

-Su savo heroje močiute Vera – beveik bendraamžės. Ar esate bent kiek panašios?

- Kiekvieno gyvenimas ir požiūris į jį – kitoks. Pagal amžių to „marazmo“ kartais pasitaiko (aktorė nusikvatoja jos gerbėjams gerai pažįstamu nuoširdžiu, užkrečiamu juoku) – tai kokį žodį ar kieno nors vardą pamiršti. Nenuostabu, peržengus 80-metį dažnam taip nutinka, tik kiti tai gal slepia.

Neieškau panašumų ar skirtumų, tačiau tokio amžiaus moterį, manau, suprantu lengviau.

Vera – karinga, visą gyvenimą – aktyvistė. Net senatvėje negali nustygti, subūrė bendraamžius, bet visi jau išmirė, liko ji viena.

Tuomet jos namuose apsigyvena sielos ramybės ieškantis anūkas. Atrodė, kelioms dienoms, bet užsiliko. Susitiko visiškai  skirtingi žmonės, bet pasirodo, ne tokie jie ir skirtingi, bendrą kalbą galima rasti.

Anūko vaidmenį sukūrė jaunas aktorius Arnoldas Eisimantas. Jis – paskutinės P.Gaidžio laidos Klaipėdos universitete auklėtinis, puikus aktorius, manau, labai tinka šiam vaidmeniui. Su juo labai lengva dirbti.

– Senasis Klaipėdos dramos teatras vis dar rekonstruojamas, spektakliai rodomi Žvejų rūmuose.

- Vis dar benamiai. Sukamės iš bėdos. Labai laukiame teatro atidarymo. Per visą darbo teatre laiką teko atlaikyti net dvi pastato rekonstrukcijas – viena užtruko aštuonerius metus, kita irgi beveik tiek pat jau trunka. 16 metų nenormalaus darbo. Dėl to į Vilnių išvažiavo keletas puikių mūsų aktorių. Nebėra kur susitikti su kolegomis – be repeticijų, belieka jubiliejai ir laidotuvės. Senasis teatras mums – šventovė.

Ai, ko čia aš kaip kokia niurgzlė.

- Neatrodo, kad būtumėte niurgzlė. Greičiau priešingai – visada geros nuotaikos. O gal vaidinate gatvėje?

- Ne, nevaidinu, o gal truputį reikėtų?

- O kaipgi vis dėlto dėl tos gulbės giesmės?

- Visas jėgas atiduodu spektakliui. Ką žinai, gal šis vaidmuo ir paskutinis. Duok Dieve, kad ta gulbė tvirtai sparnais plasnotų.

- Jūsų gimtadienis – gruodžio 17-ąją. Tikriausiai sulaukėte daugybės sveikintojų.

- Paminėjome mažame artimųjų būrelyje. Kokia čia šventė – 80-metis. Nesureikšminu tų datų. Susirinko būrelis artimiausių žmonių. Man svarbiausia – premjera, viską sudėjau į Veros vaidmenį.

- Sukūrėte daugiau kaip 120 vaidmenų. Tikriausiai jau nebesijaudinate eidama į sceną.

- Ir dar kaip – juk tai didžiulė atsakomybė. Pirmi žingsniai baisiausi, bet kai pradedi kalbėti – nusiramini.

- Ar namuose pasikalbate  su savo vyru režisieriumi P.Gaidžiu apie statomą spektaklį?

– Niekada. Mano vyras viską išsako per repeticijas, visiems girdint.

Pagrindinį vaidmenį dramaturgė skyrė moteriai

35 metų Amy Herzog – viena garsiausių šiuolaikinių jaunosios kartos JAV dramaturgių. Iš pradžių ji vaidino teatre, vėliau ėmėsi rašyti pjeses. Didžiausios sėkmės sulaukė jos pjesės „Po revoliucijos“ ir „4000 mylių“.

„4000 mylių pirmąkart rampos šviesą išvydo 2011 metais Niujorke, „The Duke“ teatre ir iškart susilaukė stulbinamos sėkmės – ją gyrė ir žiūrovai, ir kritikai, pjesė pelnė ne vieną prestižinę premiją.

Per 56 darbo Klaipėdos dramos teatre metus E.Gaigalaitė sukūrė per 120 vaidmenų. Tarp jų – Motušė Kuraž (B.Brechto „Motušė Kuraž“), Marfa (A.Kopkovo „Dramblys“), Regina (M.Santanelio „Karalienė motina“), Megė Foulen (M.McDonagho „Lineino grožio karalienė“), Sesilė Robson (R.Harwoodo „Kvartetas“), močiutė Frachlon (M.Carr „Mėja“), Elė Briuster (J.Kesselringo „Aršenikas ir seni nėriniai“) ir kt.

2011 m. Varėnoje vykusiame D.Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje už ponios Rožės vaidmenį E.E.Schmitto pjesėje „Oskaras ir pionia Rožė“ E.Gaigalaitė išrinkta geriausia festivalio aktore.

Klaipėdos dramos teatro spektaklio „4000 mylių“ premjera. Kovo 22 d. 17 val. Žvejų kultūros rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.