Lietuvos teatro menininkai pasipuošė auksu

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras svetingai priėmė visos šalies scenos menininkus. Tarptautinės teatro dienos proga geriausieji buvo apdovanoti „Auksiniais scenos kryžiais“. Geriausia režisiere paskelbta Lietuvoje dirbanti JAV kūrėja Yana Ross – jos spektaklio „Mūsų klasė“ komanda pelnė net keturis apdovanojimus. Geriausiais aktoriais išrinkti Oskaro Koršunovo „Žuvėdroje“ vaidmenis sukūrę Martynas Nedzinskas ir Nelė Savičenko.

„Auksinį scenos kryžių“ kolegei Yanai Ross įteikė Jonas Vaitkus.<br>D.Umbraso nuotr.
„Auksinį scenos kryžių“ kolegei Yanai Ross įteikė Jonas Vaitkus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Oginskaitė

Mar 27, 2014, 5:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:37 AM

Auksinių scenos kryžių laureatai

Geriausia režisierė – Yana Ross („Mūsų klasė“, LNDT).

Geriausia muzika spektakliui – Rita Mačiliūnaitė („59‘Online“, „W(o)men“ , „Menų spaustuvė“; „Eugenijus Oneginas“, Lietuvos rusų dramos teatras).

Geriausia scenografija – Marijus Jacovskis („Mūsų klasė“, LNDT).

Geriausia aktorė (pagrindinis vaidmuo) – Nelė Savičenko (Irina Arkadina, „Žuvėdra“, OKT).

Geriausia aktorė (nepagrindinis vaidmuo) – Aldona Janušauskaitė (Rachelka-Mariana, „Mūsų klasė“, LNDT).

Geriausias aktorius (pagrindinis vaidmuo) – Martynas Nedzinskas (Trepliovas, „Žuvėdra“, OKT).

Geriausias aktorius (nepagrindinis vaidmuo) – Saulius Čiučelis (Trofimovas, „Vyšnių sodas“, NKDT).

Geriausias operos solistas – Tadas Girininkas (Karalius Henrikas, „Lohengrinas“; Silva, „Ernani“, LNOBT).

Geriausi choreografai – Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius („Kelionė namo“, Urbanistinio šokio teatras „Low Air“).

Geriausias šokėjas – Mantas Stabačinskas („Melancholijos dėžutė“, Aura).

Geriausias jaunasis menininkas – aktorius Dainius Jankauskas (Rysekas, „Mūsų klasė“, LNDT; „59‘Online“, „Menų spaustuvė“).

Geriausias teatras vaikams – „Tėčio pasaka“ (Studija „PetPunk“, „Atviras ratas“, „Menų spaustuvė“).  

Geriausias lėlių ir objektų teatras – režisierė ir dailininkė Saulė Degutytė („Tarmių stalas“, „Stalo teatras“).

Metų scenos meno reiškinys – šiuolaikinio šokio spektaklis „Contemporary?“ („Menų spaustuvė“) – dramaturgė Sigita Ivaškaitė, choreografai ir šokėjai Agnė Ramanauskaitė, Paulius Tamolė, Mantas Stabačinskas.

Geriausais lietuvių autoriaus pastatymas – šiuolaikinė opera „Geros dienos!“ („Operomanija“) – dramaturgė Vaiva Grainytė, kompozitorė Lina Lapelytė, režisierė Rugilė Barzdžiukaitė.

Boriso Dauguviečio auskaras atiteko režisieriui Agniui Jankevičiui.

Padėkos premija įteikta režisieriui, aktoriui Povilui Gaidžiui.

Žengė raudonuoju kilimu

Prieš apdovanojimus svečiai įžengė į teatrą raudonuoju kilimu, o Panevėžio gimnazistai rinko nominantų autografus ant specialiai išleisto bukleto.

J.Miltinio gimnazijos moksleiviai dar nuo ryto parengė šventinį netikėtumą Teatro dienos dalyviams – juos pasitiko balionais ir gėlėmis išpuoštas J.Miltinio paminklas. Mokinukai nuo ryto apdėliojo jį geltonomis rožėmis, po maestro kėde patupdė šunelį Arielį, nupintą iš baltų ir juodų balionų, ir dar šūsnį geltonų balionų prikaišiojo į greta paminklo augantį krūmą.

Geltonos rožės, kaip byloja legenda, buvo mėgstamos J.Miltinio gėlės. Iš jų žiedlapių režisierius darydavo užpiltinę, kurią gėrusieji iki šiol atsimena ne tik skonį, bet ir aromatą.

Pirmieji į sceną kilo jaunieji

Ceremoniją vedė Panevėžio J.Miltinio dramos teatro aktoriai Toma Razmislevičiūtė-Juodė ir Laimutis Sėdžius.

„Nesistebėkite, kad ir J.Miltinis bus čia šį vakarą - jo dvasia gyva“ , - sakė vedėjai. Ir iš tikrųjų visą vakarą skambėjo J.Miltinio pasisakymų ištraukos iš filmuotos medžiagos

„Tegyvuoja teatras, tegyvuoja J.Miltinio teatras“, - tęsė temą Panevėžio teatro vadovas Romualdas Vikšraitis, priimdamas Seimo atsiųstas gėles.

Pirmieji į sceną  pasiimti „Auksinio scenos kryžiaus“ pakviesti jaunieji menininkai. Nominuoti buvo aktorius Dainius Jankauskas (Rysekas, „Mūsų klasė“, LNDT; „59‘Online“, Menų spaustuvė), režisierius Darius Rabašauskas („Lunačiarskio lunaparkas“, KDT), šviesų dailininkas Povilas Laurinaitis („Tėčio pasaka“, „W(o)men“, „Artimijos“, „Contemporary?“, Menų spaustuvė) ir režisierė Loreta Vaskova („59‘Online“, Menų spaustuvė).

Jaunojo menininko nominacijoje laureatu tapo aktorius D.Jankauskas, beje, buvęs panevėžietis.  Jam, kaip vėliau ir kitiems „Auksinio scenos kryžiaus“ laimėtojams,  įteikta ir Panevėžio J.Miltinio teatro dovana - J.Miltinio tapyto autoportreto reprodukcija.

Lėlių ir objektų teatro kategorijoje nominuoti dailininkė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė („Sniego karalienė“, „Lėlės“ teatras), dailininkai Sergejus Bocullo ir Danielius Sodeika („Skrudžas, arba Diena, kai galima atverti savo širdį“ (Kauno lėlių teatras), režisierė ir dailininkė Saulė Degutytė („Tarmių stalas“, Stalo teatras). Laureatą paskelbė Antanas Markuckas, Panevėžio lėlių vežimo teatro vadovas. Kryžiumi džiaugėsi S.Degutytė.

„Ačiū, viskas kaip per sapną“, - ištarė apdovanotoji ir dėkojo bendražygiams iš Stalo teatro, šiemet mininčio dešimtmetį.

Teatro vaikams kategorijoje nominuoti choreografė Agnija Šeiko, scenografas Artūras Šimonis – „Baltoji lopšinė“ (Padi Dapi Fish), spektaklio „Ežiukas rūke“ kūrybinė grupė (ŠDT), kūrybinė studija „PetPunk“ ir „Atviras ratas“ – „Tėčio pasaka“ (Menų spaustuvė), kūrybinė grupė – „Dėdės Tito džiazas“ (KDT). Džiaugsmo šūksniais laimėjimą palydėjo kūrybinė studija „PetPunk“ ir „Atviras ratas“.

Penkių dešimtmečių ištikimybė

Padėkos „Auksinį scenos kryžių“  pelnė ilgametis Klaipėdos dramos teatro vyriausiasis režisierius Povilas Gaidys, pernai atšventęs kūrybinės veiklos penkiasdešimtmetį. Tai retos ištikimybės vienam teatrui pavyzdys. Teigiama, kad Klaipėdos teatro publika, netgi uostamiesčio visuomenė per tuos metus augusi su P.Gaidžio pastatymais.

Pakanka prisiminti garsiausius: Justino Marcinkevičiaus trilogija „Mindaugas“, „Mažvydas“, „Katedra“, K.Sajos pjesės, Balio Sruogos „Milžino paunksmė“. Tačiau labiausiai P.Gaidžio talentas atsiskleidė per satyrines komedijas – spektaklius, kurie, kaip anuomet buvo sakoma, laikė špygą kišenėje, o tai reiškė, kad užuominomis kalbėjo apie tai, kas nebuvo leista sakyti garsiai.

Šios nominacijos laureatą tradiciškai paskelbė kultūros ministras, šįkart - Šarūnas Birutis.

P.Gaidys prisipažino, kad jo teatrinė odisėja prasidėjo Panevėžyje, kur jis gyveno vaikystėje.

Trys šiuolaikinio šokio kryžiai

 Atsiimti apdovanojimų į sceną lipo itin gausi šokėjų ir choreografų kompanija. Vos prieš porą metų komisija, dalijanti „Auksinius scenos kryžius“, nerado nė vieno pretendento apdovanoti už šokį, o šiemet – net trys nominacijos, ir visos – šiuolaikinio šokio menininkams.

Nuominuoti šokėjai Marius Miliauskas (Čiurlionis, „Čiurlionis“, LNOBT), Martynas Rimeikis (Čiurlionis, „Čiurlionis“, LNOBT), Mantas Stabačinskas („Melancholijos dėžutė“, „Aura“), Giedrė Jankauskienė („Aritmijos“, VJT). Geriausio šokėjo vardą pelnė M.Stabačinskas, įspūdingai šokantis „Auros“ šokio teatro spektaklyje „Melancholijos dėžutė“.

M.Stabačinskas į apdovanojimų sceną vakar turėjo kilti net du kartus, kadangi yra vienas iš spektaklio „Contemporary?“ kūrėjų ir atlikėjų. „Contemporary?“ pelnė „Auksinį scenos kryžių“ kaip Metų scenos reiškinys. Dramaturgė Sigita Ivaškaitė, šokėjai Agnė Ramanauskaitė, Paulius Tamolė ir M.Stabačinskas čia ironiškai pasakoja šiuolaikinio šokio ieškojimų istoriją.

Į metų scenos meno reiškinį dar pretendavo Klaipėdos jaunimo teatras (režisierius Valentinas Masalskis), šiuolaikinė opera „Geros dienos!“ (Operomanija).

Už choreografiją buvo įvertinti Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius. Tai šeimyninis duetas, žinomas kaip urbanistinio šokio teatro „Low Air“ kūrėjai, šokio pedagogai. Už savo pirmąjį spektaklį „Feel-link“ jie buvo nominuoti kaip jaunieji menininkai, o „Auksinį scenos kryžių“ pelnė už choreografiją Vido Bareikio spektakliui „Kelionė namo“, kuris sieja šokį ir dramą.

„Kartais mes su Laurynu pakalbame, kad kiekvieni metai vis geresni už praėjusius. Aišku, vis labiau įtempti ir sunkesni, - sakė A.Gudaitė. - Sėkmė, rodos, užkrauna ir didesnę atsakomybę. Ir kaip čia neįsipainioti tame tinkle, kuriame pats save gali uždaryti, užblokuoti tik darbui ir kūrybai, pamiršdamas pastebėti, kaip keičiasi metų laikai, o su jais ir nauji kvapai, spalvos.“

Auskaras - už novatoriškumą

Neatskiriama  „Auksinių scenos kryžių“ ceremonijos dalis - režisieriaus Boriso Dauguviečio atminimo prizo - Auskaro - teikimas. Režisieriaus duktė Galina Dauguvietytė įteikti Auskarą pavedė jo provaikaičiui aktoriui Dariui Meškauskui.

„Aš ir taip gyvenu viršvalandžius, tad man gastroliuoti sudėtinga. O tu gastrolierius, važiuok", - tokiais žodžiais išlydėjo Darių į Panevėžį Galina.   Už novatoriškumą ir originalumą teatro mene Auskarą gavo režisierius, choreografas Agnius Jankevičius.

Kaip geriausi operos solistai nominuoti Tadas Girininkas (Karalius Henrikas, „Lohengrinas“; Silva, „Ernani“, LNOBT), Tomas Pavilionis (Nemorinas, „Meilės eliksyras“, KVMT), Rita Preikšaitė (Liubaša, „Caro sužadėtinė“, KVMT), Inga Šlubovska (Adina, „Meilės eliksyras“, KVMT). Sėkmė lydėjo T.Girininką.

Už scenografiją ir šviesų dizainą apdovanotas Marijus Jacovskis („Mūsų klasė“, LNDT). Dar pretendavo Laura Luišaitytė („Gronholmo metodas“, LRDT), Andrius Kirvela ir Gediminas Šiaulys („Tėčio pasaka“, Menų spaustuvė, studija „PetPunk“), Eugenijus Sabaliauskas („Geros dienos“, Operomanija; „Vyšnių sodas“, NKDT). Muzikos spektakliui laimėtoją paskelbė kompozitorė, neseniai premjerinį operos spektaklį „Kornetas" pristačiusi Onutė Narbutaitė. Ji džiaugėsi galėdamas pasveikinti taip pat kompozitorę Ritą Mačiliūnaitę („59‘Online“, „W(o)men“, „Eugenijus Oneginas“), įveikusią nominantus Antaną Jasenką („Mūsų klasė“, LNDT) ir Gintarą Sodeiką („Žuvėdra“, „Krepo juosta“, OKT).

Geriausi aktoriai - motinos ir sūnaus vaidmens atlikėjai   Už nepagrindinį vaidmenį apdovanoti Aldona Janušauskaitė (Rachelka – Mariana, „Mūsų klasė“, LNDT) ir Saulius Čiučelis. Jie pranoko Indrę Patkauskaitę (Varia, „Vyšnių sodas“, NKDT), Rasą Samuolytę (Maša, „Žuvėdra“, OKT), Dovilę Šilkaityę (Advokatė, „Nesistebėk, jei kas nors ateis padegti tavo namų“, LJT) ir Tomą Erbrėderį (Simeonas Piščikas, „Vyšnių sodas“, NKDT), Darių Meškauską (Sorinas, „Žuvėdra“, OKT), Tomą Žaibų (Vladekas, „Mūsų klasė“, OKT).

„Auksinius scenos kryžius“ už svarbiausius vaidmenis pelnė aktoriai Nelė Savičenko ir Martynas Nedzinskas, vaidinantys Oskaro Koršunovo „Žuvėdroje“. Šiame spektaklyje jie - motina ir sūnus. Tai priešai – įsitvirtinusi menininkė Arkadina, kuri niekam neužleis savo pozicijų, ir jaunas menininkas Trepliovas, kuris savo talentą dar turi įrodyti pasauliui, bet visų pirma savo aplinkai, savo motinai.

Scenoje jie kovoja kaip ir jų esminės frazės: Trepliovo „Reikia naujų formų“ ir Arkadinos „Čia kažkas dekadentiška“. Ketvirtadienį Panevėžyje tai buvo gero spektaklio partneriai, du laimingi laureatai.

„Jau pats vaidmuo dovana, o jei už jį dar duoda apdovanojimą - apskritai nuostabu", - džiaugėsi geriausia aktore paskelbta N.Savičenko.

O po akimirkos ji vėl kilo į sceną, kad įteiktų apdovanojimą geriausiam pagrindinio vaidmens atlikėjui. „Stebuklas - apdovanosiu savo sūnų", -  apstulbo aktorė.

Geriausia pagrindinio vaidmens atlikėja galėjo tapti ir Elžbieta Latėnaitė (Ifigenija, „Mano tėvas – Agamemnonas“), Miglė Polikevičiūtė (Dora, „Mūsų klasė“, LNDT), Daiva Stubraitė (Ranevskaja, „Vyšnių sodas“, NKDT), atlikėju - Sigitas Jakubauskas (Duonkepys, „Duonkepio žmona“, PJMT), Valentinas Krulikovskis (Enrikė Fontas, „Gronholmo metodas“; Sofus, „Junas ir Sofus“, LRDT),Tomas Rinkūnas (Lopachinas, „Vyšnių sodas“, NKDT).

Geriausiu lietuvio autoriaus pastatymu pripažinta šiuolaikinė opera „Geros dienos!“ (Operomanija), be apdovanojimų palikusi Kazio Binkio „Atžalyną“ (LNDT) ir Žemaitės „Trys mylimas“ (VJT).

Ir pagirtas, ir nesuprastas

Paskelbti geriausią režisierių pakviestas pernai tokį titulą pelnęs Jonas Vaitkus.  Šiemet gauti „Auksinį scenos kryžių“ pretendavo Artūras Areima („Vyšnių sodas“, NKDT), O.Koršunovas („Žuvėdra“, „Paskutinė Krepo juosta“, OKT) ir Y.Ross („Mūsų klasė“, LNDT). 

Triumfo akimirkas išgyveno spektaklio „Mūsų klasė“ kūrėjai, atvykę iš Nacionalinio dramos teatro. Režisierė Y.Ross ir jos bendrakūrėjų komanda pelnė daugiausia įvertinimų. Pernai trūko apdovanojimų moterims, o šiemet štai – net tarp režisierių geriausia išrinkta moteris.

„Auksiniais scenos kryžiais“ greta režisierės buvo papuošti dar trys „Mūsų klasės“ menininkai – scenografas M.Jacovskis, antraplanio Rachelkos-Marianos vaidmens kūrėja A.Janušauskaitė ir jaunojo menininko apdovanojimą pelnęs aktorius D.Jankauskas.

Šitiek garbingiausių apdovanojimų „Mūsų klasei“ – spektakliui, sulaukusiam prieštaringiausių vertinimų. Režisierė buvo kritikuojama, kad iš tragiškos Holokausto temos padariusi karnavalą, kad naudoja pernelyg daug įvairių išraiškos priemonių. Bet spektaklis buvo ir giriamas už novatorišką formą, nebanalų požiūrį į tragediją.

Po premjeros pati Y.Ross taip surūšiavo atsiliepimus: esą vyresnioji kritikų karta jos spektaklio nepriėmė, jaunesnioji suprato, o „Sirenų“ festivalio svečiai iš užsienio gyrė – ir tai, režisierės nuomone, normalu, ji tolerantiškai žiūri į visas nuomones.

Reiškiniai ne vien Lietuvos mastu

Apdovanotinų reiškinių šiemet Lietuvos scenose buvo nemažai.

„Auksiniais scenos kryžiais“ džiaugėsi ne vieno spektaklio vaikams kūrėjai, o vertinimo komisijos pirmininkas Helmutas Šabasevičius patikino, kad įvertinti tikrai buvo ką.

Tarkime, apdovanotasis kūrybinės studijos „PetPunk“ ir „Atviro rato“ spektalis „Tėčio pasaka“ – unikalus, neturintis konkurentų. Jis jungia animaciją ir aktorių vaidybą. Spalvingas šiuolaikiškas vaidinimas, kuriame aktoriai įsimontuoja į kompiuteriu sukurtus vaizdus, pakeri ir vaikus, ir suaugusiuosius.

Lėlių ir objektų teatro nominacijoje lydere tapo S.Degutytė, taip pat kurianti reiškinį – Stalo teatrą. „Auksiniu scenos kryžiumi“ įvertintas jos spektaklis „Tarmių stalas“ išradingai ir šmaikščiai primena, kokia įvairi ir turtinga lietuvių kalba, tautosaka, o pasakų personažai čia sukonstruojami iš paprasčiausių buities daiktų: molinių puodų, medinių šaukštų, suolelių, pakulų, skudurų… Iš visko, ko turtingi esame savo krašte.

Jau tarptautiniu reiškiniu tapo šiuolaikinė opera „Geros dienos“, kurioje uždainavo niekada scenoje nematyti personažai – dešimt „Maxima“ kasininkių, skenuojančių prekių kodus ir linkinčių geros dienos. Visi jas atpažino ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje, JAV, Rusijoje, Kinijoje. „Auksinis scenos kryžius“ šitam kūriniui reiškė, kad tai geriausias lietuvių autorių pastatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.