Smuiko žvaigždę N.Benedetti siutina seksualumo kultas

Rudų, migdolo formos akių, aistringo temperamento smuikininkei Nicolai Benedetti agentai bandė klijuoti „klasikinės muzikos lėlytės“ etiketę. Karjeros pradžioje ji buvo vadinama „antrąja Vanessa Mae“. Jai siūlė reklamuotis apsinuoginusiai. Tačiau Nicola, užuot pavertusi savo išvaizdą brangia preke, tik pliekia žiniasklaidoje seksizmą ir ydingą klasikinės muzikos rinkodarą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2014, 9:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:49 PM

Nustelbė vyrus gebėjimais

Balandžio 17-ąją Lietuvoje griešianti gražuolė neseniai davė interviu „Radio Times“, kuris sukėlė atgarsį Europoje. „Seksizmas yra pasaulinė, bet ne klasikinės muzikos problema, – pareiškė smuikininkė. – Muzikantai yra vertinami pagal savo sugebėjimus, nors pripažįstu, dirigenčių atžvilgiu yra dar labai daug konservatyvumo“.

Nicola atkreipė dėmesį, kad prieš 60 metų žymiausi pasaulio smuikininkai buvo išskirtinai vyrai, o šiandien juos yra nustelbusios moterys. Pasaulinėmis ižymybėmis tapo Anne Sophie Mutter, Janine Jansen, Julia Fischer, Lisa Batiashvili, Vilde Frang, Hilary Hahn. Smuiko žvaigždžių moterų sąrašą būtų galima tęsti.

„Moterų sėkmė klasikinės muzikos pasaulyje neturi nieko bendro su jų išvaizda, – įsitikinusi N.Benedetti. – Jei jos galėtų ilgai laikyti valdžią savo rankose, kaupti patirtį ir gilinti kompetenciją, pasižymėtų bet kurioje profesijoje. Mane iš tikrųjų siutina, kai žmonės moterų iškilimą sieja su jų seksualia išvaizda“.

Atrodo, pačiai N.Benedetti grožis tapo vos ne našta. „Graži išvaizda man tiek pat padėjo, kiek ir trukdė, – prisipažino 26 metų atlikėja. – Aš turėjau klasikos pasauliui dviguba energija įrodyti, ko esu verta“.

Londone gyvenanti italų kilmės smuikininkė dar būdama 16-kos pasirašė milijono svarų vertės kontraktą su „Deutsche Grammophon“ kompanija šešiems albumams išleisti. Ji pirmoji „Classic BRITS“ prestižinių apdovanojimų istorijoje dvejus metus iš eilės buvo išrinkta Metų soliste. Naujausia smuikininkės kompaktinė plokštelė „The Silver Violin“ tapo perkamiausiu klasikinės muzikos albumu Jungtinėje Karalystėje. Ji koncertuoja su geriausiais pasaulio orkestrais ir dirigentais.

Solistė teigia viso to pasiekusi tik talentu ir didžiuliu darbu.

Parduotuvėse skauda galvą

Įdomu, kad dar praėjusiais metais BBC „Radio 4“ populiarios laidos „Woman's Hour“ vedėja paminėjo N.Benedetti kartu su išvaizdžia trimitininke Alison Balsom kaip padedančias tęsti seną reklamos tradiciją afišuoti modelių seksualumą. Pati smuikininkė tam pačiam radijo kanalui neseniai pabrėžė nematanti prasmės dalyvauti „provokuojančiose“ fotosesijose. „Klasikinė muzika neturi būti siejama su seksualumu“, – tvirtino Nicola.

Anot smuikininkės, klasikinė muzika tuo ir nuostabi, kad joje svarbiausia, ką ir kaip groja atlikėjas, o ne kaip jis atrodo. „Man patinka gražiai atrodyti scenoje, bet tai iš manęs atima labai daug jėgų, – neslėpė Nicola. – Tikriausiai esu vienintelė moteris pasaulyje, kuri negali pakęsti apsipirkinėjimo. Parduotuvėse man pradeda skaudėti galvą – turiu apsipirkti kuo greičiau. Visada imu su savimi mamą ir seserį, kad jos nuspręstų, kuo papildyti mano garderobą“.

„Galbūt graži išvaizda pritraukia klausytojų žvilgsnį, bet tai tik momentinis įspūdis. Džiaugiuosi, kad esu įdomi dėl to, ką darau, o ne dėl to, kaip atrodau“, – aiškino smuikininkė.

Išvaizda uždirba milijonus

Tačiau rinkodaros profesorė Gloria Moss neseniai laikraštyje „The Telegraph“ paprieštaravo smuikininkei, esą rinkos tyrimai ir klasikinės muzikos istorija rodo, kad atlikėjų išvaizda netgi labai įtakoja publikos reakciją. Užtenka prisiminti, kaip moterys alpdavo dėl ilgaplaukio pianisto ir kompozitoriaus Franzo Liszto XIX amžiuje.

Gerbėjos taikydavosi nugvelbti jo nosines ir pirštines, puošė jo atvaizdais sages ir kamėjas. Nutrūkus F.Liszto fortepijono stygai, ši tuoj pavirsdavo aistringos pianisto garbintojos apyranke. Buvo moterų, kurios nešiojosi stiklinius buteliukus, tykodamos kavos tirščių iš F.Liszto puodelio. Viena pakvaišėlė čiupo gatvėje virtuozo numestą cigaro nuorūką, kad galėtų nėšiotis ją medalione su deimantine diagrama „F.L.“.

„Abiejų lyčių atlikėjams išvaizda padeda uždirbti milijonus. Seksualumas visada bus gera prekė, – tvirtino G.Moss. – Talentas kartu su gražiu kūnu ir patrauklia šypsena padaro artistus laimėtojus. Suvokiantieji savo išvaizdos galią, įgyja didžiulį pranašumą“.

Kaip pavyzdį profesorė nurodė kelis iškilius muzikantus, susikūrusius savitą scenos įvaizdį. Štai klasikos sensacija vadinama kinų pianistė Yuja Wang visada koncertuoja trumputėmis suknelėmis ar sijonėliais. Vokiečių smuikininkės A.S.Mutter neatsiejama scenos įvaizdžio dalimi tapo dizainerio Johno Galliano suknelės be petnešų. Britų smuikininkui Nigelui Kennedy užkariauti didžiulę auditoriją padėjo pankiška šukuosena.

„Žmonės yra imlūs įspūdžiams, fiksuoja juos sąmoningai ir pasąmoningai, – aiškino G.Moss. – Olandijos tyrėjai atskleidė, kad vaizdiniai vartotojų prioritetai įtakoja ir jų produkto naudos suvokimą bei laiko trukmę, skiriamą tam tikram užsiėmimui. N.Benedetti gali ignoruoti išvaizdos svarbą, bet nepaneigs jos poveikio savo pačios sėkmei. Tokiame jau pasaulyje gyvename: jei esi išvaizdus, didžiuokis tuo“.

N.Benedetti Vilniuje koncertuos su pianistu Aleksejumi Gryniuku. Muzikantai atliks virtuozišką Ludwigo van Beethoveno, Sergejaus Prokofjevo ir Richardo Strausso sonatų programą.

N.Benedetti ir A.Gryniuko koncertas Nacionalinėje filharmonijoje – balandžio 17 d. 19 val. Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.