Kaune ir Vilniuje prasidėjo festivalis „Kaunas Jazz“

Pavasaris, atgaiva ir džiazas kauniečiams jau tapo neatsiejami. Dvidešimt ketvirtą kartą surengtas tarptautinis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ ragina Kauną pulsuoti energingu džiazo ritmu.

Kauno rotušėje vyko festivalio „Kaunas Jazz“ atidarymo iškilmės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno rotušėje vyko festivalio „Kaunas Jazz“ atidarymo iškilmės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Apr 24, 2014, 7:58 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:08 PM

Didžiausi džiazo mylėtojai ketvirtadienio vakarą rinkosi į Kauno rotušėje surengtas 24-ojo festivalio atidarymo iškilmes.

Jų metu Kauno meras Andrius Kupčinskas festivalio direktorei Audrai Jučienei tradiciškai įteikė simbolinį raktą, kuriuo atrakinti vartai į keturias dienas truksiančią džiazo šventę.

Iškilmingai atidarytas festivalis, kuris šiais metais skirtas Ukrainos laisvės siekiui, pažiro į įvairias Kauno erdves ir jau pirmąjį vakarą užsuko į Vilnių.

Pirmąkart per festivalio atidarymą svečiai išvydo ir Kauno pilies simbolinį raktą. Ceremonijos organizatoriai miesto vadovui pasiūlė rinktis, kurį raktą patikėti festivalio organizatoriams: piliavietės ar miesto.

Tvirtindamas, jog džiazas turi sklisti po visą miestą, o ne tik aplink pilį, įteikė A.Jučienei vieną svarbiausių Kauno simbolių - miesto raktą.

„Džiazas man siejasi su laisve. Juk Lietuvos nepriklausomybei tiek pat metų, kaip ir „Kaunas Jazz“ festivaliui. Tikiuosi, kad šiuo simboliniu raktu atverus Kauno vartus, po miestą pasklis džiazo ir laisvės gūsis. Tesuteikia jis miesto bendruomenei ir svečiams suteiks energijos“, - kalbėjo A.Kupčinskas.

Dėkodama už didelį miesto vadovo pasitikėjimą, festivalio direktorė pažadėjo pateisinti mero lūkesčius ir mieste saugoti tvarką. Kad kas nors nenutiktų, susirinkusiųjų akivaizdoje, pagal seną paprotį, A.Jučienė tris kartus pabeldė į medinį stalą.

Po ceremonijos svečiams pasirodė jaunieji Lietuvos džiazo atlikėjai Silvia & Marius Duo.

Apie išskirtinį Kaune prasidėjusį renginį paskelbė senamiestyje suplevėsavusios simbolinės festivalio vėliavos, miestiečius gyventi džiazo ritmu paskatino ir šiol dar negirdėtas reiškinys – mieste kelioms dienoms įsikūrusi Džiazo gatvė.

Keturiose centre ir senamiestyje įrengtose scenose suskambo džiazo kolektyvų iš Lietuvos, Ukrainos ir Vokietijos atliekamos melodijos. Šių koncertų iki pat sekmadienio vakaro gali klausytis visi norintys.

„Šiuo projektu akcentuojame galimybę pasirodyti jauniems muzikantams. Tikiu, kad tai tikrai pagyvins miestą – ir tada, kai jie gros, ir kai nešini instrumentais keliaus iš vienos scenos į kitą. Jeigu jie patiks kauniečiams ir svečiams – galbūt kartosime ir kitąmet“, – sakė festivalio sumanytojas Jonas Jučas.

Jo teigimu, daugybė nemokamų koncertų miesto gatvėse ir aikštėse rengiami ir siekiant ugdyti publikos skonį bei į džiazo bendruomenę įtraukti kuo daugiau žmonių.

Jau pirmąjį vakarą Vytauto Didžiojo universiteto salėje džiazo mėgėjus džiugino nuolatinis renginio svečias „Kauno bigbendas“ su vokaliste Rūta Dūduma iš Latvijos.

Festivalis staigmeną pateikė ir vilniečiams. Ketvirtadienio vakarą jis užsuko į sostinės klubą „Tamsta“, kur džiazo gerbėjai siautėjo su Vilniaus jaunimo bigbendu „The Magic Time Orchestra“ ir Kijevo džiazo ansambliu „Va Project“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: gaisras Vilniaus daugiabutyje