Vilniaus festivalyje – velnio smuikininko teatras

Tikras čigonų baronas muzikoje ir gyvenime – taip šnekama apie virtuoziškai smuiką valdantį ir improvizacijų žiežirbas skeliantį Roby Lakatosą, su savo grupe birželio 19-ąją surengsiantį koncertą Vilniaus festivalyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-10 16:13, atnaujinta 2018-02-13 00:07

„Galantiškas ir gracingas R.Lakatosas tarsi patenkintas sotus katinas sukinėjosi po sceną, laižė pirštus tarp ypač sudėtingų ilgų pasažų ir negailestingai plėšė stryko atplaišas.“

„Jis prikaustytų žvilgsnį net nebūdamas aukščiausios klasės muzikantas: stotingas, impozantiškas, elegantiškas aristokratas prabangiais ūsais traukia žvilgsnį it magnetas. Jis tarsi atėjęs pas mus iš kito šimtmečio.“

„Dabitišką kostiumą ir šilkinius marškinius vilkintis R.Lakatosas, šypsodamasis Češyro katino šypsena, pakilo į sceną.“

Iš Vengrijos kilusio V.Lakatoso pasirodymų liudininkai sutaria: šį muzikantą reikia ir girdėti, ir matyti.

R.Lakatosas yra įvairiapusis muzikantas, turintis improvizuotojo ir kompozitoriaus talentą, padedantį jam įspūdingai interpretuoti įvairius kūrinius. Jis siekia kurti „naujojo amžiaus muziką“ ir retai griežia populiarias smuiko pjeses, nes mano, „kad kiti tai daro geriau“.

Tačiau jis meistriškai improvizuoja klasikų, ypač Johanno Sebastiano Bacho, temomis, jas sudžiazina, papildo čigonišku koloritu. Po klasiką ir džiazą R.Lakatosas nardo taip pat laisvai kaip po gimtąją vengrų ir čigonų liaudies muziką.

Smuiko teatras – taip vadinamas R.Lakatoso stilius, aprėpiantis ne tik klasikos, vengrų folkloro, avangardinio ir čigoniško džiazo lydinį, bet ir gamtos garsų,  paukščių čiulbėjimo, žmogaus balso intonacijų imitavimą.

Technika, greitis, jėga Roby pelnė ir velnio smuikininko vardą, prilyginantį jį didžiajam Niccolo Paganini. R.Lakatosas šypsosi ir vadina šį epitetą šmaikščiu, bet surimtėjęs sako: „Visa muzika Dievo duota. Talentas – taip pat.“

Smuikas buvo R.Lakatoso žaislas vos ne nuo kūdikystės. Toks potraukis visiškai suprantamas – juk jis legendinio Janoso Bihari, čigoniško smuiko karaliaus, proanūkis.

Vengrų Orfėjumi kadaise vadinto J.Bihari griežimu žavėjosi ir Ludwigas van Beethovenas, ir Ferencas Lisztas. Pastarasis susižavėjimą J.Bihari išliejo rašytinio opuso „Čigonai ir jų muzika Vengrijoje“ puslapiuose. Grojo ir R.Lakatoso senelis, ir tėvas, dabar juos pakeitė Roby.

Sąmoningai mokytis smuikuoti R.Lakatosas pradėjo nuo 6 metų. Po trejų metų jo talentą jau įvertino publika. Vos baigusiam Budapešto Belos Bartoko konservatoriją R.Lakatosui buvo pasiūlyta 3 mėnesių sutartis Belgijoje.

„Nesitikėjau iš to ko nors daugiau, bet baigėsi tuo, kad atidariau savo klubą“, – sakė R.Lakatosas. Būdamas Briuselyje į tą klubą visada užsukdavo legendinis Yehudi Menuhinas.

Dabar R.Lakatosas koncertuoja garsiose salėse, tarp jų – Šv.Cecilijos Romoje, „Concertgebouw“ Amsterdame, „Suntory Hall“ Tokijuje.

Kai R.Lakatosą pirmą kartą išgirdo dirigentas Zubinas Mehta, jis iškart pakvietė jį į Johanno Strausso operetės „Šikšnosparnis“ pastatymą Bavarijos valstybiniame operos teatre Miunchene.

Koncertas „R.Lakatosas sveikina Vilnių“. R.Lakatoso, A.Piazzollos, F.von Vecsey, I.Dunajevskio, G.Boulanger, N.Rimskio-Korsakovo ir kt. autorių kūriniai. Birželio 19 d. 19 val. Lietuvos nacionalinė filharmonija.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.