Po 18 valandų trukusio spektaklio – 20 minučių aplodismentų

Tvyrojo gera nuotaika

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2014, 5:31 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:42 PM

Kol lietuvių teatras kali tyliose vasaros miego celėse, kitur skamba plojimai. Ilgi, aistringi ir garsūs.

Pasak Prancūzijos dienraščio „La Croix“, po 32 metų Th.Jolly spektaklio Avinjono festivalio publika plojo beveik 20 minučių. Tai ji darė 3 val. nakties, praleidusi „La FabricA“ salėje 18 teatrinio maratono valandų.

Po to ištvermingiausių žiūrovų dar laukė bendra nuotrauka su trupės aktoriais.

Tvyrojo gera nuotaika

Į pagal Williamo Shakespeare'o trilogiją „Henrikas VI“ pastatyto spektaklio premjerą žiūrovai susirinko praėjusio pirmadienio 10 val. ryto. Ateinančią parą jų laukė 13 valandų gryno veiksmo ir 7 pertraukos.

Be įprasto baro, pastate dar buvo įrengtas restoranas, kuriame žiūrovai galėjo įsigyti užkandžių ir gėrimų.

„Nepriekaištingai veikė ir tualetai, prie kurių kartais nutįsdavo eilės, bet gera nuotaika tvyrojo ir čia – visi buvo laimingi, tarsi užburti kvapą gniaužiančio spektaklio“, – internete įspūdžiais dalijosi viena žiūrovė.

„Henrikas VI“ įelektrino Avinjoną“, „Th.Jolly – Avinjono princas“, „Th.Jolly epopėja nušvietė Avinjono naktį“, – tokios antraštės mirgėjo Prancūzijos dienraščiuose po spektaklio.

„Le Monde“ „Henriką VI“ pavadino svaiginančiu, stulbinančiu ir įtaigiu spektakliu.

„Aišku, tai greičiausiai nebuvo pats geriausias vaidinimas Avinjono festivalyje, bent jau ne pats ryškiausias novatoriškumo atžvilgiu, bet jam pavyko tarsi užtvenkti laiko tėkmę ir užhipnotizuoti publiką, kuri po 18 valandų norėjo dar“, – rašė šis Prancūzijos dienraštis.

Subūrė teatro bendriją

Publikos susidomėjimas ir reakcija liudijo, kad Th.Jolly pavyko sukurti tai, ką jis vadina „efemeriška bendrija“, sudaryta iš aktorių ir žiūrovų.

„Mano manymu, tiek publikai, tiek aktoriams būdingas troškimas susirinkti kartu, susiburti į efemerišką bendriją ir pajusti tą pasikeitimo mintimis ir išgyvenimais jausmą, kurio mums visiems taip reikia.

Aš daug skaičiau apie veidrodinius neuronus. Kai jūs pamatote, kad aš pakėliau ranką, už šį judesį atsakingas neuronas įsižiebia ir jūsų galvoje, nepaisant to, kad jūs rankos nepakėlėte. Mūsų abiejų sąmonėje mes darome tą patį judesį.

Gal žmonės vaikšto į teatrą, kad kartu su aktoriais darytų tą patį. Kitaip tariant, įsijaustų“, – kalbėjo Th.Jolly.

Darbas truko 5 metus

Jaunasis prancūzų režisierius „Henriko VI“ premjerą Avinjone pavadino svajonės išsipildymu. Nenuostabu, nes idėja pastatyti šią trijų dalių W.Shakespeare'o dramą jam kilo prieš penkerius metus.

2006 metais baigęs teatro mokslus Prancūzijos šiaurės vakarų mieste Rene Th.Jolly subūrė kelių studentų trupę, kurią pavadino „Piccola Familia“ (liet. „Maža šeima“). Jie svajojo kurti „iššūkių kupiną populiarų, patrauklų teatrą“, kuris būtų pajėgus sudominti įvairaus amžiaus ir skirtingų pomėgių žiūrovus.

Trupė per keletą metų pastatė Pierre'o Carlet de Marivaux, Sachos Guitry, Marko Ravenhillo pjeses.

2009-aisiais Th.Jolly kilo mintis pastatyti vieną didžiulį spektaklį pagal W.Shakespeare'o trilogiją, tačiau režisierius sulaukė kolegų pasipriešinimo.

„Mes buvome labai jauna trupė. Daug kam atrodė, kad įgyvendinti tokį milžinišką projektą yra neįmanoma. Prireikė laiko, kol įtikinau kolegas, kad tai nėra pernelyg sudėtinga ir brangu, kad tam nereikia šimto aktorių“, – prisiminė režisierius.

Revoliucijos portretas

„Th.Jolly pasiūlė žanrų kokteilį. Jie sukūrė teatrinę visatą, kurioje išnyksta tiek istoriniai riboženkliai, tiek pagunda rekonstruoti istorinę tiesą.

Scenoje jie naudoja visus žanrus – nuo farso iki burleskos, nuo nuo komedijos iki tragedijos, – kad žiūrovams sukurtų patrauklaus ir energingo teatro šventę“, – rašė teatro kritikas Jeanas Francois Perrier.

Pasak paties Th.Jolly, „Henrikas VI“ nėra paprasta dviejų šeimų – Lankasterių, kurių herbe puikavosi raudona rožė, ir Jorkų, kurių herbą puošė balta rožė, – istorija, bet labiau revoliucijos amžiaus portretas.

Dramoje aprašomas XV amžius, o W.Shakespeare'as gyveno XVI amžiuje. Per šį laikotarpį viskas iš esmės pasikeitė – buvo išrastas spausdinimas, Galilėjas Galilėjus pareiškė, kad Žemė yra apvali, suklestėjo jūreivystė ir prekyba“, – svarstė Th.Jolly.

Avinjone mėgstami ilgi spektakliai

18 valandų trunkančiame Th.Jolly spektaklyje „Henrikas VI“ 21 aktorius vaidina 150 personažų. Jie ištaria apie 10 tūkst. dramos eilučių.

Įdomiausia, kad pirmadienį parodyta „Henriko VI“ premjera nebuvo vienintelė. Spektaklis dar parodytas ketvirtadienį. Jis žiūrovų laukia ir šiandien. Vėliau trupė keliaus po Prancūziją, bet rodys sutrumpintą „Henriko VI“ variantą.

Th.Jolly pastatytas „Henrikas VI“ nėra pats ilgiausias per Avinjono teatro festivalio istoriją parodytas spektaklis. 1995 m. dabartinio festivalio direktoriaus O.Py „Tarnas“ Avinjone buvo rodomas 24 valandas.

1985 m. P.Brooko pastatytą indų epinę poemą „Mahabharatą“ Avinjono publika stebėjo 9 valandas.

Parengė Ramūnas Gerbutavičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.