Operos teatras sezoną pradėjo aukščiausia gaida

Pasaulio taikytoju vadinamas vienas garsiausių dirigentų Zubinas Mehta ir jo vadovaujamas Izraelio filharmonijos simfoninis orkestras atnešė taikos žinią į Vilnių. Ketvirtadienį Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) karališkai pradėjo naują sezoną. Jo kvietimu pirmą kartą Lietuvoje koncertą surengė vienas geriausių pasaulyje Izraelio filharmonijos simfoninis orkestras, vadovaujamas legendinio maestro 78 metų Z.Mehtos.

Z.Mehtos diriguojamas Izraelio filharmonijos simfoninis orkestras ir solistė V.Urmana melomanams sukūrė šventę.<br>M.Aleksos nuotr.
Z.Mehtos diriguojamas Izraelio filharmonijos simfoninis orkestras ir solistė V.Urmana melomanams sukūrė šventę.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė, Milda Augulytė

Sep 19, 2014, 9:39 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 11:41 AM

Populiarias arijas iš Giuseppe Verdi ir Camille’io Saint-Saenso kūrinių dainavo lietuvių operos primadona Violeta Urmana, rašo „Lietuvos rytas“.

Bet prieš koncertą muzikantams ir maestro teko pasinervinti – mat užvakar orkestras koncertavo Tamperėje (Suomija) ir pakeliui į Lietuvą įstrigo kai kurie jų instrumentai.

„Kadangi tarp Tamperės ir Vilniaus yra nemažai tiek vandens, tiek žemės, instrumentai ramiai sau keliauja. Bet teatro direktorius Gintautas Kėvišas įdėjo visas pastangas, kad jie laiku pasiektų muzikantus – parūpino net policijos eskortą“, – neprarasdamas geros nuotaikos prieš koncertą dėstė Z.Mehta.

Publika atlikėjus apipylė gėlėmis

Bilietai į koncertą buvo iššluoti jau prieš porą mėnesių, nors kainos šį kartą buvo rekordinės – pirmojo balkono ložėse siekė 1000 litų. Pakračiusieji piniginę neapsigavo: menas buvo vertas kainos.

V.Urmana vakar pirmą kartą koncertavo su vieno mylimiausių savo dirigentų vadovaujamu kolektyvu, ir dar gimtinėje. Net tokio kalibro žvaigždei kaip ji tai – išskirtinis įvykis.

Po Vienos, Berlyno, Veronos teatrų publikos pagaliau ir lietuviai įvertino savo numylėtinės ryžtą grįžti prie pirmųjų, jai pelniusių tarptautinę šlovę vaidmenų.

„Man kiekvienas susitikimas su Z.Mehta – fantastiškas, o susitikti nepavyksta taip dažnai, kaip norėtųsi“, – prisipažino Violeta „Lietuvos rytui“.

Savo ruožtu Z.Mehta prieš koncertą džiaugėsi galėsiantis būti vienoje scenoje su V.Urmana.

„Man yra tekę su ja bendradarbiauti kitose šalyse ir aš jai sakiau: „Vis tiek kada nors pakoncertuosime Vilniuje.“ Ir štai pavyko“, – kalbėjo dirigentas ir prisiminė vieną „Don Karlo“ spektaklį Miuncheno teatre, kai po V.Urmanos atliktos Eboli arijos publika taip įsiaudrino, kad net reikėjo stabdyti spektaklį ir kartoti ariją.

Ketvirtadienio koncertas savo ruožtu įelektrino Vilnių. Nuo pirmojo kūrinio – Izraelio kompozitoriaus Paulio Ben-Haimo „Psalmės“ iki paskutinio – bisui atlikto Johanneso Brahmso Penktojo vengrų šokio – atmosfera salėje įkaito taip, kad publika negalėjo liautis ploti, o vėliu dar ilgai stoviniavo fojė dalindamasi įspūdžiais.

Emocinėmis vakaro viršūnėmis tapo V.Urmanos pasirodymas ir Richardo Strausso simfoninė poema „Herojaus gyvenimas“.

V.Urmana, vos išėjusi į sceną, privertė klausytojus įtempti ausis ir klausą. Orkestro gastrolių nuovargis išgaravo be pėdsako. Didingo stoto, pasipuošusi žėrinčia juoda suknia dainininkė ne tik balsu, bet ir kūnu bei siela susitapatino su savo herojėmis – Dalila, Azučena, Eboli.

Iki pat vakaro finalo muzikantai, įkvėptai vadovaujami Z.Mehtos („Herojaus gyvenimą“ 78 metų maestro dirigavo atmintinai!), neleido nuslūgti klausytojų dėmesiui.

O tada prasidėjo trečioji dalis – gėlių puokščių konkursas. Dydžiu visus nukonkuravo Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės rožių krūmas. Premjero Algirdo Butkevičiaus krūmas nedaug nuo jo atsiliko, be to, traukė akį rožių originalumu. Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kultūros ministras Šarūnas Birutis šį kartą pasitenkino kukliomis puokštelėmis.

Tapo žydų bičiuliu

Z.Mehta garsėja dosniais gestais. Ketvirtadiwnio koncerte greta Richardo Strausso, G.Verdi, Wolfgango Amadeaus Mozarto ir C.Saint-Saenso kūrinių skambėjo Izraelio kompozitoriaus Paulo Ben-Haimo Psalmė. Ją svečiai skyrė Žydų genocido aukoms Lietuvoje.

Z.Mehtą su Izraeliu sieja tik muzika – jo tėvai yra indai. Tačiau beveik prieš pusę amžiaus pradėjęs vadovauti Izraelio filharmonijos orkestrui, jis tapo žydų bičiuliu.

Maestro tiki, jog nepriekaištingo lygio orkestras gali ne tik sušvelninti konfliktus šiame karštame planetos taške, bet ir skleisti apie Izraelį gerąją žinią pasaulyje.

„Mums yra svarbu kuo daugiau gastroliuoti“, – pabrėžė Z.Mehta.

Z.Mehta džiaugėsi, kad Izraelyje, Nazarete, pradėta įgyvendinti muzikinio švietimo programa, pagal kurią ir žydų, ir arabų vaikai mokomi vakarietiškos muzikos. Tokių vaikų yra apie 150. Iš jų 6–7 labai gabūs ir Z.Mehta pakvietė juos į muzikos mokyklą, kurią jis yra įsteigęs prie Tel Avivo universiteto.

„Muzikinė branda greitai neateina, bet tikiuosi, kad šie žmonės kada nors gros mano orkestre“, – vylėsi Z.Mehta, svajojantis į vieną orkestrą suburti Izraelio ir Palestinos muzikantus.

Muzikantei – staigmena

Ugnies izraeliečiams vakar nestigo. Galbūt ją pakurstė ir tai, kad dalis muzikantų Vilniuje kvėpavo savo gimtinės oru.

Sovietmečiu į Izraelio kolektyvą įsiliejo daug emigrantų iš Vilniaus, Rygos, Sankt Peterburgo, Maskvos. Anot Z.Mehtos, jie prisidėjo prie aukšto orkestro lygio.

Vienai lietuvaitei nusišypsojo laimė prisidėti prie gastroliuojančių izraeliečių ekspromtu.

Smuikininkei Marijai Nemanytei pagroti kartu Vilniuje pasiūlė pats Z.Mehta. Mat ši lietuvė dirba Valensijos (Ispanija) operoje, kur maestro nuolat diriguoja spektaklius ir koncertus. Su Izraelio filharmonijos orkestru iki šiol ji nebuvo grojusi nė karto.

„Tai – nuostabi maestro Z.Mehtos dovana man“, – džiaugėsi Marija. Ir tai apie Z.Mehtą daug pasako.

Prieš koncertą – poilsis Vilniaus senamiestyje

„Esame muzikos mėgėjai ir mums didelė garbė, kad toks garsus dirigentas kaip Zubinas Mehta apsistojo būtent mūsų viešbutyje“, – vakar džiaugėsi vienas „Stiklių“ savininkų Aleksandras Ciupijus.

Maestro Z.Mehta iš Suomijos, kur su Izraelio filharmonijos simfoniniu orkestru koncertavo Tamperėje, į Vilnių atskrido ketvirtadienį apie vidurdienį. Apie 13 valandą jis ir šioje kelionėje draugiją jam palaikanti žmona Nancy buvo prie „Stiklių“ viešbučio.

Čia svečių porą su gėlėmis pasitiko viešbučio bendraturtis Romas Zakarevičius, koncerto rengėjo – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro – generalinis direktorius Gintautas Kėvišas.

„Svečius apgyvendinome vienuose mūsų apartamentų – dviejų kambarių numeryje. Kaip žinote, apartamentai mūsų viešbutyje turi istorinių asmenybių vardus. Z.Mehtai išrinkome Jogailos apartamentus“, – paaiškino A.Ciupijus.

Įsikūręs Z.Mehta su žmona liko pietauti viešbučio restorane. Abu jie užsisakė smidrų kreminės sriubos su pastarnokais bei riešutų ir trumų puta.

Antrojo patiekalo pasirinkimas skyrėsi – maestro mėgavosi kepta vištos krūtinėle su baklažanais įdarytais koldūnais bei sviestiniu padažu, jo žmona – oto kepsniu su bulvių rizotu. Troškulį malšino vandeniu su citrina ir kokakola.

Garsūs svečiai „Stiklių“ viešbučiui nebe pirmiena. Tuose pačiuose Jogailos apartamentuose yra gyvenę legendiniai muzikai Mstislavas Rostropovičius, Yehudi Menuhinas, kompozitorius Krzysztofas Pendereckis, dirigentas Riccardo Muti, čia buvo apsistojusi operos primadona Montserrat Caballe.

Ne tiktai klasikinės muzikos grandai, atvykę koncertuoti į Lietuvą, pasirenka jaukų „Stiklių“ viešbutį. Čia gyveno ir popgrupių „Pet Shop Boys“, „Simply Red“ nariai, atlikėjas Sealas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.