Paryžiaus gatvių šurmulį iškeitė į dykumos tylą

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas profesoriaus Donato Katkaus, naują koncertų sezoną pradės premjera, kurią rengia su svečiu iš Prancūzijos – violončelininku ir kompozitoriumi Dominique de Williencourtu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:19 AM

Kaip ir daugelis D.de Williencourto darbų, prieš dvejus metus jo sukurtas „EMTO“ dedikuotas nuo gimimo neįgaliam broliui Anttoine. Pasak atlikėjo, brolio pavyzdys jam primena, kad nepaisant aplinkybių, galima išlikti optimistiškiems.

Savotišką kelionę per epochas įkūnijusį kūrinį solistas parašė, pristigęs repertuaro violončelei ir styginiams, nes dažnai gastroliuoja su kameriniais orkestrais.

„Baroko ir klasicizmo muzikos epochose tik keli kompozitoriai rašė muziką tokiai instrumentų sudėčiai, o juk violončelės ir styginių dialogas suteikia unikalių galimybių tyrinėti instrumentų sąskambius, dinamiką ir persipinančias tonacijas“, – svarstė D.de Williencourt‘as.

1757 metų Gagliano dirbtuvių violončele griežiantis atlikėjas įgūdžius tobulino pas prancūzų violončelės meistrus Andre Navarra, Philippe‘ą Muller‘ą ir pasaulinio garso violončelininką Mstislavą Rostropovičių.

D.de Williencourt‘as yra laukiamas visose pasaulio scenose, tačiau ypač yra vertinamas gimtinėje – čia už muzikinius nuopelnus jam įteiktas valstybinis ordinas.

„Rafinuotas, aukštos kultūros virtuozas D.de Williencourt‘as žavi šilkiniais savo violončelės tonais ir atlikimo elegancija“, – gyrė menininką Prancūzijos leidinys „Diapason“.

Violončelininku žavisi ir jo kolegos kompozitoriai: „Aš buvau visiškai įnikęs į šią aistringą meditaciją. Tai didis menas!“ – pripažino pasiklausęs D.de Williencourt‘o prancūzų muzikos kūrėjas François Vercken‘as.

Atlikėjas įkvėpimo savo muzikai semiasi keliaudamas po Sacharą, Jemeną, Kaukazą, centrinę Aziją ir Indiją.

Paryžiaus gatvių šurmulį į dykumos tylą iškeitusio muzikos kūrėjo tyrinėjimai sudomino prancūzų nacionalinę televiziją: klasikos ir džiazo televizijos kanalas „Mezzo“ parengė 52 minučių dokumentinį filmą apie D.de Williencourt‘o klajones po pasaulio dykumas ieškant įkvėpimo tyloje.

Į šias paieškas solistas įtrauks ir Vilniaus publiką koncerte „Violončelės klajonės: iš Paryžiaus į dykumą“.

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro, maestro D.Katkaus ir violončelininko D.de Williencourt‘o koncertas Šv. sostinės Šv.Kotrynos bažnyčioje vyks rugsėjo 25 d. 19 val. Programoje – D.de Williencourt‘o, P. Čaikovskio ir J. Haydno kūriniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.