„Sirenos“: ar tai, kas vyksta aikštėse ir kapinėse, – teatras?

11-asis teatro festivalis „Sirenos“, kuris sostinėje vyks rugsėjo 24 - spalio 5 dienomis,

11-asis teatro festivalis „Sirenos“, kuris sostinėje vyks rugsėjo 24 - spalio 5 dienomis, kvies kiekvieną individualiai patirti ir išgyventi teatrą.<br>Rengėjų nuotr.
11-asis teatro festivalis „Sirenos“, kuris sostinėje vyks rugsėjo 24 - spalio 5 dienomis, kvies kiekvieną individualiai patirti ir išgyventi teatrą.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 23, 2014, 3:15 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:53 PM

„Mėgstame pajuokauti, kad lietuviai yra labai teatrališka tauta. Man atrodo, kad tas teatrališkumas kabutėse persikelia į visai kitus kontekstus. Yra daugybė politikų, kurie tik savo gatvės ar kitokiais spektakliais yra žinomi, taip pat turime daugybę televizijos projektų, kurie kviečia - ateik ir tapsi žvaigžde. Ir žmonės dainuoja, šoka, matau ir kino žvaigždėmis dabar kviečiami būti.

Manau, kad tai yra tiesiog labai blogo ir net sakyčiau šlykštaus „teatro“ pavyzdžiai. Todėl mes sakome - ateik į teatrą ir išgyvenk tikrus dalykus. Ateik ir kartu su kūrėjais pamąstyk apie tai, kur ir kokiame kontekste dabar gyvename“, - sako festivalio meno vadovė Audra Žukaitytė.

Ar teatras šiandien dar gali nustebinti? Ar tai, kas vyksta teniso kortuose, Katedros aikštėje, kapinėse - teatras? Ar teatras prasideda ausines nusiėmus ar jas užsidėjus? Atsimerkus ar užsimerkus? Šiuos ir kitus klausimus šiemet kels festivalis „Sirenos“.

Pasak festivalio tarybos pirmininko, režisieriaus Oskaro Koršunovo, festivalis „Sirenos“ prieš 11 metų startavo kaip reakcija į akivaizdų atotrūkį tarp to, kas tuomet buvo rodoma Vakarų festivaliuose, ir teatro procesų, vykusių Lietuvoje.

„Festivalio pradžia buvo sugalvota kaip tam tikra vakarietiško teatro injekcija į Lietuvos teatrą - kad kažkas keistųsi, žiūrovai pamatytų kitokį teatrą“, - teigė režisierius.

Anot jo, situacija šiuo metu jau yra pastebimai pasikeitusi, todėl festivalis nebesiekia tik supažindinti su tuo, kas vyksta užsienyje, ar atvežti kažką egzotiško.

„Dažnai festivalis skelbiasi kaip šokiruojantis, einantis paribiais, drąsus, o aš paskutiniu metu matau, kad tai tiesiog aktualus ir reikalingas festivalis, atveriantis svarbius dalykus žmonėms, ką ir turėtų daryti teatras. Per tą ilgą laiką festivalis tapo brandus ir reikalingas ir Lietuvos teatro vyksmui, ir visuomenei apskritai“, - apibendrino O.Koršunovas.

„Sirenas“ šiemet aplankys olandų režisierius Ivo van Hovė, Danijos trupė „Hotel Pro Form“, Europos teatro premijos laureatai „Rimini Protokoll“ iš Vokietijos, taip pat Lietuvoje gerai žinomas dramaturgas iš Didžiosios Britanijos Markas Ravenhillas, kurio pjesę pristatys rusų trupė „Teatr Post“. Tuo tarpu lietuviškoje festivalio programoje - žymiausi pastarojo laikmečio teatro pastatymai bei eksperimentinė šalies teatro pusė.

Vokietijos trupė „Rimini Protokoll“ specialiai Vilniui sukūrė meninį vyksmą, kviečiantį pabėgti iš teatro. Spektaklio žiūrovai, užsidėję ausines ir priėmę kūrėjų mestą iššūkį, tampa spektaklio bendraautoriais, aktoriais, dalyviais. Tuo tarpu olandų teatro trupė „Toneelgroep“, kuriai vadovauja garsus režisierius I. Van Hovė, savo pastatyme „The Fountainhead“ kalbės apie individo ir visuomenės sankirtas.

Sostinėje svečiuosis ir garsiosios pjesės „Shopping and Fucking“ autorius M.Ravenhillas. „Menų spaustuvėje“ 16 jo parašytų trumpų pjesių spektaklyje „Shoot/Get treasure/Repeat“ interpretuos Rusijos trupė „Teatr Post“. Atskiras pjeses jie paverčia instaliacijomis, kurias publikai pristato muziejaus gidais virtę aktoriai. Žiūrovams suteikiama visiška laisvė rinktis, kaip bus žiūrimas spektaklis.

Danų trupės „Hotel Pro Forma“ spektaklis „Juodas tamsoje“ per vaizdo ir garso efektus atskleis rafinuotą Vladimiro Nabokovo prozą. Trys spektaklio dalys - trys tos pačios istorijos versijos, atskleidžiamos vis kitomis sceninėmis priemonėmis ir sprendimais: garsu, vaizdu ir vaidyba, muzika.

Eksperimentinė lietuviško teatro panorama festivalyje „Sirenos“ atsiskleis per režisierių Vido Bareikio, Artūro Areimos bei Kamilės Gudmonaitės darbus, tuo tarpu Profsąjungų rūmuose ant Tauro kalno dvi jaunos teatro kūrėjos - lietuvė Simona Biekšaitė bei estė Marit Sirgmets pristatys projektą „Feast Fashion“. Avangardinio teatro kūrėjas Benas Šarka iš Teatro dekoracijų dirbtuvių išvys darbuotojus ir įkurdins ten premjerinį spektaklį „Sirenos negali nekaukėti“.

Festivalio lankytojai ir svečiai taip pat išvys turiningą lietuviškų spektaklių programą - nuo O.Koršunovo „Žuvėdros“ ar Eimunto Nekrošiaus „Jobo knygos“ iki spektaklių jaunimui „Kosmosas+“ ir „Tėčio pasaka“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.